Путин прави нуклеарни подводни дрон

Од првог дана у којем је свет закорачио у атомско доба, нуклеарном оружју су одређене две мете - војне и оне у градовима, односно индустрији. Овако "Вашингтон пост" почиње текст о новом руском подводном нуклеарном дрону који је очигледно забринуо кругове у Америци.

Свијет 29.12.2015 | 22:53
Путин прави нуклеарни подводни дрон

За ново оружје се први пут у јавности чуло када се Владимир Путин, руски председник, састао са војним командантима у Сочију у новембру, а на телевизијском снимку тог догађаја приказана страна документа коришћеног на брифингу. Кремљ је касније објавио да снимак на којем се види наслов "Океански систем за више намена 'Статус-6'" није требало да буде приказан и ТВ прилог је обрисан, али је до тада већ постао виралан на интернету, подсећа лист.

Претпоставља се да Русија гради тактичко нуклеарно оружје које је могуће унети у луку и нуклеарном експлозијом изазвати разарање, као и плимски талас. Могло би да се користи за напад на војну мету, као што је подморница, или поморска база, али би удар могао да буде изведен и на градове и индустрију.

Према постојећим доказима, у виду видео снимка, мисија предложеног система јесте: "Уништавање битних компоненти противвникове економије у приобалном делу и изазивање неподношљиве штете територији те државе стварањем зона контаминираних радијацијом у којима на дужи период не би било могуће војне, економске или друге активности”. Не постоје споразуми о контроли наоружања који би ово зауставили; мање тактичко нуклеарно наоружање никада није ограничено ниједним споразумом. А тачно је да САД, Русија и Кина подједнако раде на модернизацији нуклеарних и конвенционалних снага.

Руски дрон који се сада налази у нацртној фази могао би да одржава Путинову често помињану жељу да узврати на антиракетни балистички систем САД асиметричним оружјем. Ако је тако, ово је посебно опасан избор. Он би могао да прошири претњу од нуклеарног наоружања на једно потпуно ново подручје. На жалост, неће бити много дебате о дрону у Москви, где су медији и парламент у већини под Путиновом контролом и где његове војне авантуре нису баш под неким надзором.

Једини пут када је нуклеарно оружје употебљено у рату било је онда када су га САД искористиле у нападима на градове Хирошиму и Нагасаки. У Хладном рату који је уследио између САД и СССР-а, већина стратешког нуклеарног оружја на интерконтиненталним балистичким ракетама као дефинисане мете имала је војне циљеве, познате као "супотстављена страна", док је мањи број циљао градове и индустрију. Али могућност уништавања градова понајвише је заокупљала пажњу јавности у складу са концептом застрашивања познатом као "осигурано заједничко уништење", по којем су се две суперсиле стале једна наспрам друге с откоченим пиштољима.

Атомска бомба којом би био уништен град одувек је изазивала огроман страх. На срећу, у последње две деценије, ове огромне залихе знатно су умањене. Па зашто би онда неко желео да се врати у еру страха од нуклеарног наоружања, пита се Вашингтон пост.

Извор: Блиц

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Луди Милојко

29.12.2015 20:38

Једном ријецју " БОЛЕСНИЦИ" Кад сте такви фрајери сто се не потуцете као прави мангупи сакама па ко кога.Ко побиједи тај је и јаци и љепси и бољи.Овако сте кукавице због којих це страдати само невини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

29.12.2015 23:57

Да хоце поцет тај атомски рат,да не плацам обавезе за слиједеци мјесец.

Name

Браво!

30.12.2015 01:26

Подрзавам Путина доста је висе западне силе и Амера.

Name

Црни

30.12.2015 05:41

Лако је правити се сила из сиротињских вена ! А то се Путине не прави од дасака народ ти биједа а ти се кофрчиш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.12.2015 06:24

Да Русија нема нуклеарни стит давно би била унистена и раскомадана,стога само правите,Булаве,Топоље и на крају крајева и СС 18.Нема друге ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУЛЕ НС

30.12.2015 09:23

КАЗУ БОЛЕСНИЦИ А НИКО НЕ РЕЦЕ АМЕРИМА СТА ТО УРАДИСТЕ У ЈАПАНУ И ЗТА ТРЕБА ПУТИН ДА СЕДИ И ЦЕКА КАУБОЈЕ СА МОТКОМ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре црни

30.12.2015 12:24

Шта бих ти да Путин каже америма изволи Русију на тањиру,Руси да немају нуклеарно оружје давно би се спомињало да су некад живели ,било би са њима као са Индијанцима што нису успели побити затворили у резервате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

30.12.2015 17:41

Треба нахранити и задовољити народ дати му неки нормалан живот школе , болнице , напредовати у знању и развијати медицину , начи лек против рака , болесних инвалида и безкућника свугдје на децу нитко више ни непомошља да има кад нема од куд , борити се против криминала да нам деца дишу како треба

ОДГОВОРИТЕ