Putin pravi nuklearni podvodni dron

Od prvog dana u kojem je svet zakoračio u atomsko doba, nuklearnom oružju su određene dve mete - vojne i one u gradovima, odnosno industriji. Ovako "Vašington post" počinje tekst o novom ruskom podvodnom nuklearnom dronu koji je očigledno zabrinuo krugove u Americi.

Svijet 29.12.2015 | 22:53
Putin pravi nuklearni podvodni dron

Za novo oružje se prvi put u javnosti čulo kada se Vladimir Putin, ruski predsednik, sastao sa vojnim komandantima u Sočiju u novembru, a na televizijskom snimku tog događaja prikazana strana dokumenta korišćenog na brifingu. Kremlj je kasnije objavio da snimak na kojem se vidi naslov "Okeanski sistem za više namena 'Status-6'" nije trebalo da bude prikazan i TV prilog je obrisan, ali je do tada već postao viralan na internetu, podseća list.

Pretpostavlja se da Rusija gradi taktičko nuklearno oružje koje je moguće uneti u luku i nuklearnom eksplozijom izazvati razaranje, kao i plimski talas. Moglo bi da se koristi za napad na vojnu metu, kao što je podmornica, ili pomorska baza, ali bi udar mogao da bude izveden i na gradove i industriju.

Prema postojećim dokazima, u vidu video snimka, misija predloženog sistema jeste: "Uništavanje bitnih komponenti protivvnikove ekonomije u priobalnom delu i izazivanje nepodnošljive štete teritoriji te države stvaranjem zona kontaminiranih radijacijom u kojima na duži period ne bi bilo moguće vojne, ekonomske ili druge aktivnosti”. Ne postoje sporazumi o kontroli naoružanja koji bi ovo zaustavili; manje taktičko nuklearno naoružanje nikada nije ograničeno nijednim sporazumom. A tačno je da SAD, Rusija i Kina podjednako rade na modernizaciji nuklearnih i konvencionalnih snaga.

Ruski dron koji se sada nalazi u nacrtnoj fazi mogao bi da održava Putinovu često pominjanu želju da uzvrati na antiraketni balistički sistem SAD asimetričnim oružjem. Ako je tako, ovo je posebno opasan izbor. On bi mogao da proširi pretnju od nuklearnog naoružanja na jedno potpuno novo područje. Na žalost, neće biti mnogo debate o dronu u Moskvi, gde su mediji i parlament u većini pod Putinovom kontrolom i gde njegove vojne avanture nisu baš pod nekim nadzorom.

Jedini put kada je nuklearno oružje upotebljeno u ratu bilo je onda kada su ga SAD iskoristile u napadima na gradove Hirošimu i Nagasaki. U Hladnom ratu koji je usledio između SAD i SSSR-a, većina strateškog nuklearnog oružja na interkontinentalnim balističkim raketama kao definisane mete imala je vojne ciljeve, poznate kao "supotstavljena strana", dok je manji broj ciljao gradove i industriju. Ali mogućnost uništavanja gradova ponajviše je zaokupljala pažnju javnosti u skladu sa konceptom zastrašivanja poznatom kao "osigurano zajedničko uništenje", po kojem su se dve supersile stale jedna naspram druge s otkočenim pištoljima.

Atomska bomba kojom bi bio uništen grad oduvek je izazivala ogroman strah. Na sreću, u poslednje dve decenije, ove ogromne zalihe znatno su umanjene. Pa zašto bi onda neko želeo da se vrati u eru straha od nuklearnog naoružanja, pita se Vašington post.

Izvor: Blic

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ludi Milojko

29.12.2015 20:38

Jednom rijecju " BOLESNICI" Kad ste takvi frajeri sto se ne potucete kao pravi mangupi sakama pa ko koga.Ko pobijedi taj je i jaci i ljepsi i bolji.Ovako ste kukavice zbog kojih ce stradati samo nevini.

ODGOVORITE
Name

zero

29.12.2015 23:57

Da hoce pocet taj atomski rat,da ne placam obaveze za slijedeci mjesec.

Name

Bravo!

30.12.2015 01:26

Podrzavam Putina dosta je vise zapadne sile i Amera.

Name

Crni

30.12.2015 05:41

Lako je praviti se sila iz sirotinjskih vena ! A to se Putine ne pravi od dasaka narod ti bijeda a ti se kofrčiš

ODGOVORITE
Name

Dragan

30.12.2015 06:24

Da Rusija nema nuklearni stit davno bi bila unistena i raskomadana,stoga samo pravite,Bulave,Topolje i na kraju krajeva i SS 18.Nema druge ...

ODGOVORITE
Name

DULE NS

30.12.2015 09:23

KAZU BOLESNICI A NIKO NE RECE AMERIMA STA TO URADISTE U JAPANU I ZTA TREBA PUTIN DA SEDI I CEKA KAUBOJE SA MOTKOM .

ODGOVORITE
Name

Re crni

30.12.2015 12:24

Šta bih ti da Putin kaže amerima izvoli Rusiju na tanjiru,Rusi da nemaju nuklearno oružje davno bi se spominjalo da su nekad živeli ,bilo bi sa njima kao sa Indijancima što nisu uspeli pobiti zatvorili u rezervate

ODGOVORITE
Name

Crni

30.12.2015 17:41

Treba nahraniti i zadovoljiti narod dati mu neki normalan život škole , bolnice , napredovati u znanju i razvijati medicinu , nači lek protiv raka , bolesnih invalida i bezkućnika svugdje na decu nitko više ni nepomošlja da ima kad nema od kud , boriti se protiv kriminala da nam deca dišu kako treba

ODGOVORITE