Споразум о ЗСО мора се поштовати

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је да се споразум о Заједници српских општина, постигнут 25. августа у Бриселу, мора доследно поштовати.

Србија 29.12.2015 | 19:40
Споразум о ЗСО мора се поштовати

Покрајинска влада мора да усвоји извршну уредбу о тексту који су премијери усагласили, истоветном, без измена, рекао је Ђурић за агенцију Бета коментаришући изјаву портпаролке високе представнице ЕУ Маје Коцијанчич.

Коцијанчичева је раније за Бету рекла да је Европска унија "примила на знање став Уставног суда Косова да треба формирати Удружење/Заједницу општина са српском већином", сагласно Споразуму Београд–Приштина, и нагласила да "очекује да све стране поштују ту одлуку".

Портпаролка високе представнице ЕУ је такође навела да се следећи сусрет на високом нивоу у оквиру дијалога Београд–Приштина очекује "почетком 2016".

"Ми очекујемо да све стране поштују ту одлуку, тако да се, што је брже могуће, усвоји законски акт Владе Косова о примени тог споразума и из њега произлазећег статута (ЗСО)", пренела је Маја Коцијанчич став ЕУ.

Косовска опозиција је блокирала рад парламента тражећи да се поништи Споразум о ЗСО, па је председница Косова Атифете Јахјага затражила оцену споразума од Уставног суда.

Суд је 23. децембра подржао Споразум о ЗСО, уз оцену да неки "правни аспекти" тог споразума нису у духу косовског устава.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар