Sporazum o ZSO mora se poštovati

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je da se sporazum o Zajednici srpskih opština, postignut 25. avgusta u Briselu, mora dosledno poštovati.

Srbija 29.12.2015 | 19:40
Sporazum o ZSO mora se poštovati

Pokrajinska vlada mora da usvoji izvršnu uredbu o tekstu koji su premijeri usaglasili, istovetnom, bez izmena, rekao je Đurić za agenciju Beta komentarišući izjavu portparolke visoke predstavnice EU Maje Kocijančič.

Kocijančičeva je ranije za Betu rekla da je Evropska unija "primila na znanje stav Ustavnog suda Kosova da treba formirati Udruženje/Zajednicu opština sa srpskom većinom", saglasno Sporazumu Beograd–Priština, i naglasila da "očekuje da sve strane poštuju tu odluku".

Portparolka visoke predstavnice EU je takođe navela da se sledeći susret na visokom nivou u okviru dijaloga Beograd–Priština očekuje "početkom 2016".

"Mi očekujemo da sve strane poštuju tu odluku, tako da se, što je brže moguće, usvoji zakonski akt Vlade Kosova o primeni tog sporazuma i iz njega proizlazećeg statuta (ZSO)", prenela je Maja Kocijančič stav EU.

Kosovska opozicija je blokirala rad parlamenta tražeći da se poništi Sporazum o ZSO, pa je predsednica Kosova Atifete Jahjaga zatražila ocenu sporazuma od Ustavnog suda.

Sud je 23. decembra podržao Sporazum o ZSO, uz ocenu da neki "pravni aspekti" tog sporazuma nisu u duhu kosovskog ustava.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar