Анализа: Челсију је потребна реконструкција...!

Гус треба да „гађа“ у нерве Азара, Косте и комплетне одбране! Довођење појачања у јануару могао би да покрене хемијску реакцију и изазове неки нови адреналински удар у потонулим играчима Челсија, а мете које би требало да циља јесу - Еден Азар и Дијего Коста.

Фудбал 30.12.2015 | 23:30
Анализа: Челсију је потребна реконструкција...!

Долазак Гуса Хидинка на клупу Челсија унела је само једну малу дозу свежине и енергије, која је резултирала једном победом и два ремија. Ипак, последице лоше одрађеног прелазног рока и катастрофалног почетка сезоне и даље се осећају. Одлазак Жозеа Муриња јако је разочарао армију навијача на Стамфорд Бриџу, али то је у датој ситуацији био можда и једини излаз из кризе.

Челсију је под хитно потребна потпуна реконструкција тима. Тачније, била је потребна још претходног лета, када се Мурињо одлучио да новац преусмери у довођење младих, неафирмисаних играча. Велики новац уложен је у куповину Рахмана Бабе из Аугзбурга, али за 20.000.000 евра Португалац је требало да добије играча који ће адекватно моћи да замени Цезара Аспиликуету на левом боку. Добио је играча који минуте има у куп такмичењима и у мечевима против Астон Виле, Борнмута, Стоука... Недовољно, када се узме то колики је цех плаћен.

Када су кола кренула низбрдо, буквално у последњем тренутку прелазног рока доведен је Педро за 27.000.000 евра. Шпански репрезентативац имао је одређени утицај на игру Челсија, а до сада је постигао тек два поготка у свим такмичењима. Упркос великој жељи коју је имао и он се уклопио у потпуно сивило тима, па се може доћи до закључка да се до сада ни ова аквизиција није исплатила. Једини који је оправдао новац уплаћен за њега био је голман Асмир Беговић. Али репрезентативац Босне и Херцеговине био је препуштен на милост и немилост противника у данима повреде Тиба Куртое, услед прилично лоших издања комплетне последње линије тима.

Жозе Мурињо је својом политиком сталног критиковања судија, Фудбалске асоцијације Енглеске и препирања са противницима заборавио оно што је најважније - тим. Таквим понашањем Челсију је одузео шансу да се бори за титулу, а играчи који су у мају били шампиони претворили су се у разбијену војску.

Гус Хидинк се не предаје. Од повратка у Западни Лондон холандски стручњак говори о беспоштедној борби за сваки бод и најављује одређене корекције у саставу, како би се сачувала одређена шанса за пласман у еврокупове наредне сезоне.

Али шта му је чинити? Довођење појачања у јануару могао би да покрене хемијску реакцију и изазове неки нови адреналински удар у потонулим играчима Челсија, а мете које би требало да циља јесу - Еден Азар и Дијего Коста.

Евидентно је да двојица понајбољих играча пружају далеко слабије партије од оних у шампионској сезони Челсија, а све је то узрокованом одређеним осећајем „ушушканости“ услед тога што су практично незамењиви шрафови у тиму. Ни Азар, ни Коста у овом тренутку немају адекватну конкуренцију у тиму, а управо би куповина једног класичног нападача и креатора игре могла да промени ствари у позитивном смеру.

Као једно од потенцијалних решења у срцу напада намеће се Хари Кејн, који се коначно пробудио после лошег почетка сезоне, док је тема број један у британским медијима претходних недеља - могући долазак Џејмија Вардија на Стамфорд Бриџ. С обзиром на то да и Лестер и Тотенхем јуре пласман у Лигу шампиона, трансфери двојице голгетера могли би да буду прилично компликовани у овом тренутку. Притом, Певци и Лисице неће штедети Челси када је у питању новац. Кејн и Варди су процењени на по 40.000.000 евра, с тим што су оба клуба у позицији да за своје ведете траже и више, јер Челси је тај којем гори под ногама.

Као трећа опција ових дана помиње се и Џексон Мартинез, који се није баш најбоље снашао у Атлетико Мадриду, док су врата Антоана Гризмана затворена после Мурињовог одласка.

Ипак, у овом моменту највећи утицај могао би да направи трансфер најбољег скорера који није нападач - Алекса Тешеире. Из добрих контакта Романа Абрамовича са газдама Шахтјора, али и Тешеирине жеље да се докаже у најјачој средини могла би да се направи добитна комбинација, која би Челсију донела жељени корак напред. Али, ни Шахтјор неће свог офанзивног везисту и стрелца 26 голова на 25 утакмица у свим такмичењима пустити тако лако. Цена - између 35.000.000 и 40.000.000 европских новчаница. За квалитет потребно је доста новца.

С друге стране британски таблоиди почели су да „роваре“ причу о незадовољству Хамеса Родригеза у Реалу и скривеној фантазији о играма у Премијер лиги. Наравно, истог тренутка доведен је у везу са Челсијем, али чини се да је овакав сценарио далеко од могућег. Иако би Плавци у Хамесу добили проверену класу од играча. Опет, по изузетно високој цени. Јер, не треба заборавити да је Реал за трансфер креативног Колумбијца издвојио чак 80.000.000 евра.

Челсију највише гори у одбрани! Дефанзивна линија тима далеко је од жељеног и препознатљивог нивоа, а пречесто су ове сезоне управо штопери и бекови били кривци за прегршт изгубљених бодова. Чак 37 до сада! Због тога би клуб под хитно требало да крене у реализацију трансфера неостварене Мурињове жеље, Џона Стоунса. Талентовани штопер Евертона ове сезоне имао је неколико блиставих издања, којим је потврдио квалитет, а Плавцима је преко потребан неко ко ће бити упарен са Теријем или Кејхилом. Јер, Курт Зума делује понекад као да више одмаже него што помаже екипи, пошто често уме да буде несигуран. Узгред, упитне су и његове одлике модерних штопера, зато што често не уме да започне акцију. С друге стране, комплетна одбрана је превише несигурна ове сезоне.

Челси ће проћи кроз још један јако тежак месец, пун турбуленција и нервозе до затварања пијаце. Али, куповине морају да се догоде. Јер, лето не може да чека и резултати су потребни сада, како би се спасило оно што се спасити може. А ту су Лига шампиона, ФА куп и висок пласман у Премијер лиги.

Актуелни шампион Енглеске и у првом месецу нове године може да се води политиком куповине младих играча, јер на радару су таленти попут Анта Ћорића из загребачког Динама и Чарлтонове звезде Адемоле Лукмана. Но, јасно је да њиховим аквизицијама не би био решен главни проблем – тромост, укоченост и безидејност која у тиму влада дуже време.

Сад је потребно да се рука завуче дубоко у џеп и извуку џокери.

Коментари / 0

Оставите коментар