Analiza: Čelsiju je potrebna rekonstrukcija...!

Gus treba da „gađa“ u nerve Azara, Koste i kompletne odbrane! Dovođenje pojačanja u januaru mogao bi da pokrene hemijsku reakciju i izazove neki novi adrenalinski udar u potonulim igračima Čelsija, a mete koje bi trebalo da cilja jesu - Eden Azar i Dijego Kosta.

Fudbal 30.12.2015 | 23:30
Analiza: Čelsiju je potrebna rekonstrukcija...!

Dolazak Gusa Hidinka na klupu Čelsija unela je samo jednu malu dozu svežine i energije, koja je rezultirala jednom pobedom i dva remija. Ipak, posledice loše odrađenog prelaznog roka i katastrofalnog početka sezone i dalje se osećaju. Odlazak Žozea Murinja jako je razočarao armiju navijača na Stamford Bridžu, ali to je u datoj situaciji bio možda i jedini izlaz iz krize.

Čelsiju je pod hitno potrebna potpuna rekonstrukcija tima. Tačnije, bila je potrebna još prethodnog leta, kada se Murinjo odlučio da novac preusmeri u dovođenje mladih, neafirmisanih igrača. Veliki novac uložen je u kupovinu Rahmana Babe iz Augzburga, ali za 20.000.000 evra Portugalac je trebalo da dobije igrača koji će adekvatno moći da zameni Cezara Aspilikuetu na levom boku. Dobio je igrača koji minute ima u kup takmičenjima i u mečevima protiv Aston Vile, Bornmuta, Stouka... Nedovoljno, kada se uzme to koliki je ceh plaćen.

Kada su kola krenula nizbrdo, bukvalno u poslednjem trenutku prelaznog roka doveden je Pedro za 27.000.000 evra. Španski reprezentativac imao je određeni uticaj na igru Čelsija, a do sada je postigao tek dva pogotka u svim takmičenjima. Uprkos velikoj želji koju je imao i on se uklopio u potpuno sivilo tima, pa se može doći do zaključka da se do sada ni ova akvizicija nije isplatila. Jedini koji je opravdao novac uplaćen za njega bio je golman Asmir Begović. Ali reprezentativac Bosne i Hercegovine bio je prepušten na milost i nemilost protivnika u danima povrede Tiba Kurtoe, usled prilično loših izdanja kompletne poslednje linije tima.

Žoze Murinjo je svojom politikom stalnog kritikovanja sudija, Fudbalske asocijacije Engleske i prepiranja sa protivnicima zaboravio ono što je najvažnije - tim. Takvim ponašanjem Čelsiju je oduzeo šansu da se bori za titulu, a igrači koji su u maju bili šampioni pretvorili su se u razbijenu vojsku.

Gus Hidink se ne predaje. Od povratka u Zapadni London holandski stručnjak govori o bespoštednoj borbi za svaki bod i najavljuje određene korekcije u sastavu, kako bi se sačuvala određena šansa za plasman u evrokupove naredne sezone.

Ali šta mu je činiti? Dovođenje pojačanja u januaru mogao bi da pokrene hemijsku reakciju i izazove neki novi adrenalinski udar u potonulim igračima Čelsija, a mete koje bi trebalo da cilja jesu - Eden Azar i Dijego Kosta.

Evidentno je da dvojica ponajboljih igrača pružaju daleko slabije partije od onih u šampionskoj sezoni Čelsija, a sve je to uzrokovanom određenim osećajem „ušuškanosti“ usled toga što su praktično nezamenjivi šrafovi u timu. Ni Azar, ni Kosta u ovom trenutku nemaju adekvatnu konkurenciju u timu, a upravo bi kupovina jednog klasičnog napadača i kreatora igre mogla da promeni stvari u pozitivnom smeru.

Kao jedno od potencijalnih rešenja u srcu napada nameće se Hari Kejn, koji se konačno probudio posle lošeg početka sezone, dok je tema broj jedan u britanskim medijima prethodnih nedelja - mogući dolazak Džejmija Vardija na Stamford Bridž. S obzirom na to da i Lester i Totenhem jure plasman u Ligu šampiona, transferi dvojice golgetera mogli bi da budu prilično komplikovani u ovom trenutku. Pritom, Pevci i Lisice neće štedeti Čelsi kada je u pitanju novac. Kejn i Vardi su procenjeni na po 40.000.000 evra, s tim što su oba kluba u poziciji da za svoje vedete traže i više, jer Čelsi je taj kojem gori pod nogama.

Kao treća opcija ovih dana pominje se i Džekson Martinez, koji se nije baš najbolje snašao u Atletiko Madridu, dok su vrata Antoana Grizmana zatvorena posle Murinjovog odlaska.

Ipak, u ovom momentu najveći uticaj mogao bi da napravi transfer najboljeg skorera koji nije napadač - Aleksa Tešeire. Iz dobrih kontakta Romana Abramoviča sa gazdama Šahtjora, ali i Tešeirine želje da se dokaže u najjačoj sredini mogla bi da se napravi dobitna kombinacija, koja bi Čelsiju donela željeni korak napred. Ali, ni Šahtjor neće svog ofanzivnog vezistu i strelca 26 golova na 25 utakmica u svim takmičenjima pustiti tako lako. Cena - između 35.000.000 i 40.000.000 evropskih novčanica. Za kvalitet potrebno je dosta novca.

S druge strane britanski tabloidi počeli su da „rovare“ priču o nezadovoljstvu Hamesa Rodrigeza u Realu i skrivenoj fantaziji o igrama u Premijer ligi. Naravno, istog trenutka doveden je u vezu sa Čelsijem, ali čini se da je ovakav scenario daleko od mogućeg. Iako bi Plavci u Hamesu dobili proverenu klasu od igrača. Opet, po izuzetno visokoj ceni. Jer, ne treba zaboraviti da je Real za transfer kreativnog Kolumbijca izdvojio čak 80.000.000 evra.

Čelsiju najviše gori u odbrani! Defanzivna linija tima daleko je od željenog i prepoznatljivog nivoa, a prečesto su ove sezone upravo štoperi i bekovi bili krivci za pregršt izgubljenih bodova. Čak 37 do sada! Zbog toga bi klub pod hitno trebalo da krene u realizaciju transfera neostvarene Murinjove želje, Džona Stounsa. Talentovani štoper Evertona ove sezone imao je nekoliko blistavih izdanja, kojim je potvrdio kvalitet, a Plavcima je preko potreban neko ko će biti uparen sa Terijem ili Kejhilom. Jer, Kurt Zuma deluje ponekad kao da više odmaže nego što pomaže ekipi, pošto često ume da bude nesiguran. Uzgred, upitne su i njegove odlike modernih štopera, zato što često ne ume da započne akciju. S druge strane, kompletna odbrana je previše nesigurna ove sezone.

Čelsi će proći kroz još jedan jako težak mesec, pun turbulencija i nervoze do zatvaranja pijace. Ali, kupovine moraju da se dogode. Jer, leto ne može da čeka i rezultati su potrebni sada, kako bi se spasilo ono što se spasiti može. A tu su Liga šampiona, FA kup i visok plasman u Premijer ligi.

Aktuelni šampion Engleske i u prvom mesecu nove godine može da se vodi politikom kupovine mladih igrača, jer na radaru su talenti poput Anta Ćorića iz zagrebačkog Dinama i Čarltonove zvezde Ademole Lukmana. No, jasno je da njihovim akvizicijama ne bi bio rešen glavni problem – tromost, ukočenost i bezidejnost koja u timu vlada duže vreme.

Sad je potrebno da se ruka zavuče duboko u džep i izvuku džokeri.

Komentari / 0

Ostavite komentar