Анализа: Ти само трчи, генијални Озил ће већ смислити нешто!

Да ли је то оно што је Венгер чекао 12 година? Сигурно је само да је немачки репрезентативац турског порекла ове године можда и највећи кандидат за играча сезоне у Премијер лиги.

Фудбал 31.12.2015 | 22:00
Анализа: Ти само трчи, генијални Озил ће већ смислити нешто!

Арсен Венгер је био искрен.
"Моје познавање енглеског језика ми не дозвољава да пронађем праву реч да опишем колико је он добар. Уживање је гледати га. Статистика је ту само као необорив доказ за оно што се види голим оком".

Наравно, тема је био Месут Озил, а место конференција за новинаре после победе над Борнмутом која је Арсенал поново подигла на чело Премијер лиге. Лестер би могао да се врати на ту позицију ако вечерас савлада Манчестер Сити, али није мали број оних који сматрају да би то било најбољи расплет за Тобџије. Јер ма колико неугодне Лисице биле, нико још није сасвим уверен да ће изабраници Клаудија Ранијерија издржати целу сезону у овако пакленом ритму. А ако би Сити изгубио, Арсенал би остао на пет бодова предности у односу на Грађане.

Истина, биле су Тобџије и у ранијим сезонама у сличним ситуацијама. И по правилу је некако све почињало да се распада баш у ове празничне дане. Али ранијих сезона Венгер није имао овакав арсенал оружја на располагању. Није, јер ни ове сезоне не баш сурово прецизним нападачима лопте до сада није делио овакав Месут Озил. Кад кажемо "овакав" мислимо неухватљив, ма генијалан.

Сви знају за његову потеру за рекордом Тијерија Анрија од 20 асистенција. Озил их је до сада поделио 16, па је само примера ради у том врло важном сегменту игре дупло учинковитији од најближег пратиоца Кевина де Брујнеа (осам намештених голова), а разлика постаје још већа ако га упоредимо са мајсторима какви су Ријад Махрез, Давид Силва, Ђерар Деулофеу и Рос Баркли (сви по седам асистенција). У пет најбољих лига Европе одскаче још само Пари Сен Жерменов Анхел ди Марија са девет асистенција, али ни он није за принети некадашњем саиграчу из Реала.

Мадриђани су тај таленат у ногама олако испустили, док му је Венгер удахнуо слободу, па Озил у ових неколико месеци константно збуњује чуваре лаким корацима и прецизним лоптама. Голови нису његова специјалност, било их је “само“ три до сада, али креација му је средње име. И у праву је Венгер када каже да и фудбалски лаик то може да увиди, али су се педантни статистичари потрудили да такву тврдњу поткрепе још неким занимљивим подацима.

Можда и најзанимљивији међу њима је онај који каже да би Озил вероватно одавно претекао Анрија само да у нападу има мало убојитије саиграче. Јер против Борнмута Озил је саиграчима створио чак девет шанси, од тога је пет било из категорије “чистих“ - како из класификују острвски статистичари - али само се једна претворила у гол. Ваљда је јасно да то у овој сезони никоме није пошло за ногом током 90 минута игре. Само погледајте шта је радио синоћ на Емирејтсу.

Месут Озил ове сезоне поставља стандарде. У досадашњих 19 утакмица чак у 80 случајева је клупске колеге спојио са голом, а колико је то у ствари велико достигнуће најбоље осликава чињеница да је други на тој листи наш Душан Тадић са 50 створених шанси. Прошле сезоне најбољи играч Премијер лиге Еден Азар крај такмичења је дочекао са "стотком" крај свог имена. Ако се ограничимо само на те чисте ситуације и ту је наравно Озил димензија за себе - 21 прилику је спаковао саиграчима, Махрез је други са "скромних" 12, Ектор Бељерин, Садио Мане и Муса Сисоко далеко су иза са по осам. Чак шест тимова - међу њима и Челси?! - нису успела да заједно створе чистих шанси колико је створио сам Озил.

Пре само неколико месеци и навијачи Арсенала су били подељени кад би се повела полемика о Озиловим квалитетима. Ове сезоне једино питање је може ли баш он да буде тај шраф који је Венгеру недостајао како би после 12 посних година вратио титулу у црвено-бели део Лондона.
"Он види оно што други не виде. И пре но што уради нешто зна шта ће се десити. Твоје је само да трчиш", пластично је описао Тио Волкот.

Трчите онда. Још кад се врати Алексис Санчез, сигурно уз Озила најконкретнији Венгеров пулен, чини се да су овог пролећа неизбежне приче о могућности да се Арсенал коначно врати на трон.

Коментари / 0

Оставите коментар