Analiza: Ti samo trči, genijalni Ozil će već smisliti nešto!

Da li je to ono što je Venger čekao 12 godina? Sigurno je samo da je nemački reprezentativac turskog porekla ove godine možda i najveći kandidat za igrača sezone u Premijer ligi.

Fudbal 31.12.2015 | 22:00
Analiza: Ti samo trči, genijalni Ozil će već smisliti nešto!

Arsen Venger je bio iskren.
"Moje poznavanje engleskog jezika mi ne dozvoljava da pronađem pravu reč da opišem koliko je on dobar. Uživanje je gledati ga. Statistika je tu samo kao neoboriv dokaz za ono što se vidi golim okom".

Naravno, tema je bio Mesut Ozil, a mesto konferencija za novinare posle pobede nad Bornmutom koja je Arsenal ponovo podigla na čelo Premijer lige. Lester bi mogao da se vrati na tu poziciju ako večeras savlada Mančester Siti, ali nije mali broj onih koji smatraju da bi to bilo najbolji rasplet za Tobdžije. Jer ma koliko neugodne Lisice bile, niko još nije sasvim uveren da će izabranici Klaudija Ranijerija izdržati celu sezonu u ovako paklenom ritmu. A ako bi Siti izgubio, Arsenal bi ostao na pet bodova prednosti u odnosu na Građane.

Istina, bile su Tobdžije i u ranijim sezonama u sličnim situacijama. I po pravilu je nekako sve počinjalo da se raspada baš u ove praznične dane. Ali ranijih sezona Venger nije imao ovakav arsenal oružja na raspolaganju. Nije, jer ni ove sezone ne baš surovo preciznim napadačima lopte do sada nije delio ovakav Mesut Ozil. Kad kažemo "ovakav" mislimo neuhvatljiv, ma genijalan.

Svi znaju za njegovu poteru za rekordom Tijerija Anrija od 20 asistencija. Ozil ih je do sada podelio 16, pa je samo primera radi u tom vrlo važnom segmentu igre duplo učinkovitiji od najbližeg pratioca Kevina de Brujnea (osam nameštenih golova), a razlika postaje još veća ako ga uporedimo sa majstorima kakvi su Rijad Mahrez, David Silva, Đerar Deulofeu i Ros Barkli (svi po sedam asistencija). U pet najboljih liga Evrope odskače još samo Pari Sen Žermenov Anhel di Marija sa devet asistencija, ali ni on nije za prineti nekadašnjem saigraču iz Reala.

Madriđani su taj talenat u nogama olako ispustili, dok mu je Venger udahnuo slobodu, pa Ozil u ovih nekoliko meseci konstantno zbunjuje čuvare lakim koracima i preciznim loptama. Golovi nisu njegova specijalnost, bilo ih je “samo“ tri do sada, ali kreacija mu je srednje ime. I u pravu je Venger kada kaže da i fudbalski laik to može da uvidi, ali su se pedantni statističari potrudili da takvu tvrdnju potkrepe još nekim zanimljivim podacima.

Možda i najzanimljiviji među njima je onaj koji kaže da bi Ozil verovatno odavno pretekao Anrija samo da u napadu ima malo ubojitije saigrače. Jer protiv Bornmuta Ozil je saigračima stvorio čak devet šansi, od toga je pet bilo iz kategorije “čistih“ - kako iz klasifikuju ostrvski statističari - ali samo se jedna pretvorila u gol. Valjda je jasno da to u ovoj sezoni nikome nije pošlo za nogom tokom 90 minuta igre. Samo pogledajte šta je radio sinoć na Emirejtsu.

Mesut Ozil ove sezone postavlja standarde. U dosadašnjih 19 utakmica čak u 80 slučajeva je klupske kolege spojio sa golom, a koliko je to u stvari veliko dostignuće najbolje oslikava činjenica da je drugi na toj listi naš Dušan Tadić sa 50 stvorenih šansi. Prošle sezone najbolji igrač Premijer lige Eden Azar kraj takmičenja je dočekao sa "stotkom" kraj svog imena. Ako se ograničimo samo na te čiste situacije i tu je naravno Ozil dimenzija za sebe - 21 priliku je spakovao saigračima, Mahrez je drugi sa "skromnih" 12, Ektor Beljerin, Sadio Mane i Musa Sisoko daleko su iza sa po osam. Čak šest timova - među njima i Čelsi?! - nisu uspela da zajedno stvore čistih šansi koliko je stvorio sam Ozil.

Pre samo nekoliko meseci i navijači Arsenala su bili podeljeni kad bi se povela polemika o Ozilovim kvalitetima. Ove sezone jedino pitanje je može li baš on da bude taj šraf koji je Vengeru nedostajao kako bi posle 12 posnih godina vratio titulu u crveno-beli deo Londona.
"On vidi ono što drugi ne vide. I pre no što uradi nešto zna šta će se desiti. Tvoje je samo da trčiš", plastično je opisao Tio Volkot.

Trčite onda. Još kad se vrati Aleksis Sančez, sigurno uz Ozila najkonkretniji Vengerov pulen, čini se da su ovog proleća neizbežne priče o mogućnosti da se Arsenal konačno vrati na tron.

Komentari / 0

Ostavite komentar