Ове године у свијету убијено 67 новинара

Репортери без граница (РСФ) саопштили су да је 2015. године убијено најмање 67 новинара док су били на задатку. Још 43 новинара страдала су у неразјашњеним околностима и из неутврђених разлога, наводи се у годишњем извештају РСФ.

Свијет 29.12.2015 | 15:40
Ове године у свијету убијено 67 новинара

Организација наводи да овим бројкама треба додати још 27 грађана-репортера и седам медијских, који су такође убијени 2015.

"Ова узнемирујућа ситуација се великим делом може приписати намерном насиљу против новинара и показује неуспех до сада предузетих иницијатива да се заштите медијски радници", саопштио је РСФ.

Међу европским земљама, највећи број новинара је убијен у Француској која је трећа на листи РСФ, после Сирије и Ирака. Убиством новинара француског сатиричног листа Шарли ебдо, преокренут је прошлогодишњи тренд да је највећи број убијених новинара страдао у ратним зонама, па је ове године две трећине новинара убијено у земљама без ратних сукоба.

Исламска држава одговорна је за 40 одсто погибија новинара у Сирији 2015. године, наводи се у извештају и додаје да су за новинаре опасни и Ирак, Бразил, Бангладеш, Јужни Судан и Јемен.

По девет новинара, за које је потврђено да су убијени на радном задатку или због свог извештавања, страдало је у Ираку и Сирији, осам је убијено у Француској, по шест у Јемену и Јужном Судану. Пет новинара је убијено у Индији, а по три у Мексику и Филипинима.

У извештају се додаје да је током 2015. отето 54 новинара, од којих скоро половина у Сирији, а да су 153 новинара ухапшена, највише у Кини и Египту.

"Сто десет убијених новинара ове године захтева реакцију која одговара хитности. Специјални представник генералног секретара УН за безбедност новинара мора да буде именован без одлагања", рекао је генерални секретар РСФ Кристоф Делор.

Од 2005 године, према подацима РСФ, убијено је 787 новинара.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар