Ove godine u svijetu ubijeno 67 novinara

Reporteri bez granica (RSF) saopštili su da je 2015. godine ubijeno najmanje 67 novinara dok su bili na zadatku. Još 43 novinara stradala su u nerazjašnjenim okolnostima i iz neutvrđenih razloga, navodi se u godišnjem izveštaju RSF.

Svijet 29.12.2015 | 15:40
Ove godine u svijetu ubijeno 67 novinara

Organizacija navodi da ovim brojkama treba dodati još 27 građana-reportera i sedam medijskih, koji su takođe ubijeni 2015.

"Ova uznemirujuća situacija se velikim delom može pripisati namernom nasilju protiv novinara i pokazuje neuspeh do sada preduzetih inicijativa da se zaštite medijski radnici", saopštio je RSF.

Među evropskim zemljama, najveći broj novinara je ubijen u Francuskoj koja je treća na listi RSF, posle Sirije i Iraka. Ubistvom novinara francuskog satiričnog lista Šarli ebdo, preokrenut je prošlogodišnji trend da je najveći broj ubijenih novinara stradao u ratnim zonama, pa je ove godine dve trećine novinara ubijeno u zemljama bez ratnih sukoba.

Islamska država odgovorna je za 40 odsto pogibija novinara u Siriji 2015. godine, navodi se u izveštaju i dodaje da su za novinare opasni i Irak, Brazil, Bangladeš, Južni Sudan i Jemen.

Po devet novinara, za koje je potvrđeno da su ubijeni na radnom zadatku ili zbog svog izveštavanja, stradalo je u Iraku i Siriji, osam je ubijeno u Francuskoj, po šest u Jemenu i Južnom Sudanu. Pet novinara je ubijeno u Indiji, a po tri u Meksiku i Filipinima.

U izveštaju se dodaje da je tokom 2015. oteto 54 novinara, od kojih skoro polovina u Siriji, a da su 153 novinara uhapšena, najviše u Kini i Egiptu.

"Sto deset ubijenih novinara ove godine zahteva reakciju koja odgovara hitnosti. Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za bezbednost novinara mora da bude imenovan bez odlaganja", rekao je generalni sekretar RSF Kristof Delor.

Od 2005 godine, prema podacima RSF, ubijeno je 787 novinara.

Izvor: N1

Komentari / 0

Ostavite komentar