АТП видео анализа: Ђоковић је много више од ритерна!

Новак Ђоковић има иза себе вероватно најуаспешнију сезону у историји тениса, а званични сајт АТП покушао је да одгонетне тајну његове доминације.

Тенис 30.12.2015 | 13:40
АТП видео анализа: Ђоковић је много више од ритерна!

Ђоковић је у 2015. години имао најбољи проценат освојених гемова на сервис противника на АТП туру (34%), али и пети најбољи проценат освојених гемова на свој сервис (89%).

Бољи у овом сегменту били су само Карловић, Раонић, Изнер и Федерер који су познати као врхунски сервери. Кмбинација прецизних и убојитих сервиса и вероватно најбољи ритерн у историји је оно што је Новаку донело доминацију.

„Данашњи најмоћнији сервери су добро упознати са ритернима Новака Ђоковића. Он успева да неутрализује њихово највеће оружје и остави их без бесплатних поена. Али, када се боље погледа статистика она открива да Ђоковић поседује арсенал који је много више од ритерна“, пише АТП.

Упоређене су две Новакове ’ванземаљске’ сезоне, 2011. и 2015. Српски тенисер никада раније у каријери није имао боље резултате када су у питању освојени поени на други сервис (60%, 2011. имао је 56%), освојени сервис гемови (89%, 2011. имао је 86%) и спасене брејк лопте (68%, 2011. имао је 65%).

Када се ове ствари укомбинују јасно је да Новакови противници немају много шансе.

„Мој сервис се поправио, не што се тиче брзине, већ прецизности“, каже Новак.

Ђоковићев други сервис је већ годинама међу најбољима на АТП туру, јер је у шест од претходних осам сезоне био у Топ5 међу играчима у овој категорији.

Уз то, наводи се и невероватан однос Новака против Топ10 играча, пошто је добио 31 од 36 таквих дуела у 2015. години.

Коментари / 0

Оставите коментар