ATP video analiza: Đoković je mnogo više od riterna!

Novak Đoković ima iza sebe verovatno najuaspešniju sezonu u istoriji tenisa, a zvanični sajt ATP pokušao je da odgonetne tajnu njegove dominacije.

Tenis 30.12.2015 | 13:40
ATP video analiza: Đoković je mnogo više od riterna!

Đoković je u 2015. godini imao najbolji procenat osvojenih gemova na servis protivnika na ATP turu (34%), ali i peti najbolji procenat osvojenih gemova na svoj servis (89%).

Bolji u ovom segmentu bili su samo Karlović, Raonić, Izner i Federer koji su poznati kao vrhunski serveri. Kmbinacija preciznih i ubojitih servisa i verovatno najbolji ritern u istoriji je ono što je Novaku donelo dominaciju.

„Današnji najmoćniji serveri su dobro upoznati sa riternima Novaka Đokovića. On uspeva da neutralizuje njihovo najveće oružje i ostavi ih bez besplatnih poena. Ali, kada se bolje pogleda statistika ona otkriva da Đoković poseduje arsenal koji je mnogo više od riterna“, piše ATP.

Upoređene su dve Novakove ’vanzemaljske’ sezone, 2011. i 2015. Srpski teniser nikada ranije u karijeri nije imao bolje rezultate kada su u pitanju osvojeni poeni na drugi servis (60%, 2011. imao je 56%), osvojeni servis gemovi (89%, 2011. imao je 86%) i spasene brejk lopte (68%, 2011. imao je 65%).

Kada se ove stvari ukombinuju jasno je da Novakovi protivnici nemaju mnogo šanse.

„Moj servis se popravio, ne što se tiče brzine, već preciznosti“, kaže Novak.

Đokovićev drugi servis je već godinama među najboljima na ATP turu, jer je u šest od prethodnih osam sezone bio u Top5 među igračima u ovoj kategoriji.

Uz to, navodi se i neverovatan odnos Novaka protiv Top10 igrača, pošto je dobio 31 od 36 takvih duela u 2015. godini.

Komentari / 0

Ostavite komentar