Најава: Најљепша зимска чаролија – турнеја ''Четири скакаонице''

Иако погледом кроз прозор не добијамо назнаке да су нам новогодишњи и божићни празници иза ћошка, турнеја Четири скакаонице нам дефинитивно указује на то.

Остали спортови 29.12.2015 | 13:20
Најава: Најљепша зимска чаролија – турнеја ''Четири скакаонице''

Волели или не волели саме ски скокове, сигурно је да не можете да одолите да одгледате барем неку од станица Новогодишње турнеје која ће ове године бити одржана по 64. пут. Аустријанци су били неприкосновени на њој у претходних седам година, а ове сезоне постоје наговештаји да би њиховој доминацији могао да дође крај...

Већина нас је од малих ногу упознала чари Четири скакаонице, па су празници незамисливи без њих. Можете да замислите како тек онда ски скакачима, којима је трофеј на Новогодишњој турнеји у рангу са Кристалним глобусом у Светском купу или чак олимпијском медаљом. То само по себи говори о вредности свега онога што се током десет дана дешава у Оберстдорфу, Гармиш-Партенкирхену, Инсбруку и Бишофсхофену.

Турнеја Четири скакаонице дефинитивно представља више од спорта и током њеног одржавања не постоји важнији спортски догађај нигде у свету, и то апсолутно заслужено. Почетак Новогодишње турнеје је резервисан за данас у немачком Оберстдорфу, а већ следећег дана најбољи ски скакачи данашњице се традиционално селе у Гармиш, где се такмиче првог дана сваке Нове године. Потом следи селидба у Аустрију на другу половину турнеје, прво у Инсбрук 3. јануара, а потом и Бишофсхофен три дана касније, где добијамо победника турнеје.

У односу на систем такмичења у Светском купу, систем по којем се одржавају скокови током Новогодишње турнеје се разликује. Из квалификација, које се одржавају дан раније, на главне скокове иде 50 скакача, који се деле у 25 парова. Победници тих дуела без обзира на генерални пласман иду даље у другу рунду, а њима се придружују петорица ’лаки лузера’. Међутим, у случају да одржавање квалификација није могуће, а било је таквих случајева у прошлости због временских услова, такмичење у првој рунди се не разликује од оног у Светском купу.

Другачији систем такмичења даје посебан дух такмичењу на турнеју, мада би и она без њега била нешто што сваки ски скакач жели да освоји. Јер, да питате било кога од њих, рекли би вам да каријеру потпуном чини једино тријумф на турнеји Четири скакаонице. Победника је од њеног првог издања у сезони 1952/53 било много, сваки је трофеј заслужио на свој начин, али се међу њима издвајају двојица – Јане Ахонен и Свен Ханавалд.

За Ахонена и Ханавалда може да се каже да су апсолутни владари Новогодишње турнеје, сваки из другачијих разлога. Легендарни Финац по броју победа на њој, а Ханавалд због чињенице да му је једином пошло за руком да слави на сва четири такмичења током турнеје.

Ахонен је један од оних скакача из којих је турнеја извлачила оно најбоље и он је пет пута успео да је покори – 1999, 2003, 2005, 2006. и 2008. године. Било је година када је ледени Финац био у изузетно лошој форми пре почетка Четири скакаонице, али је баш тада знао да засија, када га нико није ни убрајао у фаворите. Једну од својих тријумфа, Ахонен је морао да подели са Јакубом Јандом из Чешке, пошто су после четири такмичења њих двојица имали идентичан број бодова.

Од свих осталих победника престижне турнеје, Ахонену је по остварењима најближи легендарни Немац Јенс Вајсфлог, који је четири пута успео да слави на њој. Више од Ахоненових победа се можда, ипак, више памти оно што је урадио Ханавалд у сезони 2001/02, баш на јубиларном, 50. издању, када је редом славио у Оберстдорфу, Гармишу, Инсбруку и Бишофсхофену.

Колико је Ханавалдово достигнуће велико најбоље говори податак да су од тада само тројици скакача пошло за руком да остваре више од два тријумфа током једне турнеје. Ахонен је био најближи томе да учини исто као легендарни Немац, када је у сезони 2004/05 победио на прва три такмичења, а у Бишофсхофену био други. По три победе остварили су још само Сигурд Петерсен, који у сезони 2003/04 није победио само у Инсбруку, и Волфганг Лојцл, који једино није покорио Оберстдорф.

Управо Лојцл је започео доминацију Аустријанаца на Новогодишњој турнеји у сезони 2008/09, а он је био само један од оних који су направили велика изненађења. Само за победе Томаса Моргенштерна и Грегора Шлиренцауера од 2011. до 2013. године може да се каже да су биле очекиване, али осталих година засијали су скакачи од којих се све очекивало, само не победа, уз дужно поштовање према њима.

Тако је прво Андреас Кефлер наследио на трону Лојцла, а после сјајних победа Моргенштерна и Грегора Шлиренцауера уследили су тријумфи Томаса Дитхарта и Штефана Крафта, који су до тада били познати само пасионираним љубитељима ски скокова. Пошто је турнеја позната по великим изненађењима, не искључује се могућност да и током предстојећег издања видимо једно у облику новог тријумфа Аустријанаца, али ако се некад мислило да је њиховој недодирљивости дошао крај, то је управо сада.

Без сумње, пред почетак турнеје Четири скакаонице, као главни фаворит издвојио се млади Словенац Петер Превц. Поред тога што је водећи у генералном пласману, Превц је славио на последња три такмичења, на којима је практично био класа за себе, што му даје велико самопоуздање пред можда и највећи изазов досадашњег дела каријере. Словенци нису имали победника Новогодишње турнеје још од Приможа Петерке 1997. године и с правом у Превцу виде његовог наследника.

Петер није, међутим, једини из породице Превц на кога треба обратити пажњу, пошто је његов 16-годишњи брат Домен од почетка сезоне показао да би могао да буде велика звезда свог спорта. Иако је тек недавно дебитовао у Светском купу, одушевио је својом мирноћом и скоковима на којима би и много старије колеге могле да му позавиде. Зато нико не види разлог зашто им не би помрсио рачуне на најважнијим скоковима сезоне, међу којима се убрајају они који следе наредних дана.

Уз Превца, глави фаворит сигурно је актуелни освајач великог Кристалног глобуса Зеверин Фројнд. Немац је остварио две победе од почетка сезоне и на својој страни ће имати публику, али је занимљиво да упркос томе од својих 20 тријумфа ниједан није уписао током Новогодишње турнеје.

Поред Превца и Фројнда, у овогодишњем издању Светског купа највише је показао Кенет Гангнес, који предводи нову генерацију норвешких ски скакача. У прилог томе иде чињеница да су у самом светском врху и Јохан Андре Форфанг и Данијел Андре Танде, о којима се мало зна, али због тога што нису ни под каквим притиском не треба искључивати могућност да засијају током Новогодишње турнеје.

Као најбољи адут Аустријанаца пред почетак Четири скакаонице показао се Михаел Хајбек, који је прошле године славио у Бишофсхофену, а само неколико дана раније је поставио нови рекорд на Бергизелу – од 138 метара. Крафта не треба занемарити, пошто брани титулу, али је извесно да Аустријанци први пут после много година не долазе толико јаки, што показује колико су рањиви.

Од осталих скакача, никако не треба заборавити легендарног Јапанца Норијакија Касаија, који има више година него браћа Превц заједно, али својим скоковима и даље одушевљава све љубитеље. Листа кандидата за тријумф се ту не завршава, а ако нас је нешто искуство научило, тешко је било шта предвидети пред почетак турнеје, сем да ће она бити узбудљива и да ће сви уживати. То је једино што очекујемо, па нека најбољи победи!

Распоред турнеје Четири скакаонице:

Оберстдорф
уторак, 29. децембар, 17.15 такмичење

Гармиш-Партенкирхен
четвртак, 31. децембар, 14.00 квалификације
петак, 1. јануар, 14.00 такмичење

Инсбрук
субота, 2. јануар, 14.00 квалификације
недеља, 3. јануар, 14.00 такмичење

Бишофсхофен
уторак, 5. јануар, 17.00 квалификације
среда, 6. јануар, 17.00 такмичење

Коментари / 0

Оставите коментар