Послије Рамадија пашће и "тврђава" Рака

Руски ратно ваздухопловство је помогло сиријским снагама да ослободе 20 стамбених подручја од Исламске државе око града Рака, који су сматрани џихадистичком "тврђавом", тврде руски војни званичници.

Свијет 29.12.2015 | 10:40
Послије Рамадија пашће и "тврђава" Рака

Уз помоћ руске ваздушне потпоре, јединице Сиријских демократских снага су направиле значајан напредак у подручјима под контролом ИС у Сирији, изјавио је генерал-пуковник Сергеј Рудској из Главног штаба за операције.

"Војском Сиријских демократских снага командовао је Ајман Флајат ел-Ганим, уз подршку руског ратног ваздухопловства, које спроводи офанзиву у главном ИСИС-а Раки. Као резултат ове офензиве, око 20 стамбених подручја су ослобођени од екстремиста. Стратешка контрола успостављена је над важним бранама на реци Еуфрату на ал-Ахмару", рекао је Рудској на конференцији за новинаре у Москви.

Иначе, опозициона побуњеничка скупина Сиријска демократска снага основана је у октобру 2015. године, а уједињује Курде, Арапе, Асирце, Арменске и Туркмене, односно њихове полиције.

Рудској је додао да је у руским ваздушним ударима уништено 556 милитантних циљева у 164 борбена лета обављена од 25. децембра. Успешно су пођене мете смештене у Алепу, Идлибу, Латакији, Хами, Хомсу, Дамаску, Деир ез-Зору и провинцији Раке.

Рудскоје је споменуо да се стратегија привлачења подршке локалне опозиције у борби против Исламске државе показала плодоносна.

"Стратегија коју смо изабрали и усмерили на блокирање терористичких финансијских канала, као и привлачење патриотске опозиције у борби против терориста, показује резултате. Намеравамо да наставимо наш рад усмерен на уједињење свих снага које су заинтересоване за ослобађање Сирије од међународних терориста", рекао је он.

(рт.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар