Poslije Ramadija pašće i "tvrđava" Raka

Ruski ratno vazduhoplovstvo je pomoglo sirijskim snagama da oslobode 20 stambenih područja od Islamske države oko grada Raka, koji su smatrani džihadističkom "tvrđavom", tvrde ruski vojni zvaničnici.

Svijet 29.12.2015 | 10:40
Poslije Ramadija pašće i "tvrđava" Raka

Uz pomoć ruske vazdušne potpore, jedinice Sirijskih demokratskih snaga su napravile značajan napredak u područjima pod kontrolom IS u Siriji, izjavio je general-pukovnik Sergej Rudskoj iz Glavnog štaba za operacije.

"Vojskom Sirijskih demokratskih snaga komandovao je Ajman Flajat el-Ganim, uz podršku ruskog ratnog vazduhoplovstva, koje sprovodi ofanzivu u glavnom ISIS-a Raki. Kao rezultat ove ofenzive, oko 20 stambenih područja su oslobođeni od ekstremista. Strateška kontrola uspostavljena je nad važnim branama na reci Eufratu na al-Ahmaru", rekao je Rudskoj na konferenciji za novinare u Moskvi.

Inače, opoziciona pobunjenička skupina Sirijska demokratska snaga osnovana je u oktobru 2015. godine, a ujedinjuje Kurde, Arape, Asirce, Armenske i Turkmene, odnosno njihove policije.

Rudskoj je dodao da je u ruskim vazdušnim udarima uništeno 556 militantnih ciljeva u 164 borbena leta obavljena od 25. decembra. Uspešno su pođene mete smeštene u Alepu, Idlibu, Latakiji, Hami, Homsu, Damasku, Deir ez-Zoru i provinciji Rake.

Rudskoje je spomenuo da se strategija privlačenja podrške lokalne opozicije u borbi protiv Islamske države pokazala plodonosna.

"Strategija koju smo izabrali i usmerili na blokiranje terorističkih finansijskih kanala, kao i privlačenje patriotske opozicije u borbi protiv terorista, pokazuje rezultate. Nameravamo da nastavimo naš rad usmeren na ujedinjenje svih snaga koje su zainteresovane za oslobađanje Sirije od međunarodnih terorista", rekao je on.

(rt.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar