Сиромаштво утиче на интелигенцију

Студија коју су спровели истраживачи показала је негативан ефекат сиромаштва на гене, посебно у Америци, док је утицај мањи у западној Европи и Аустралији.

Занимљивости 28.12.2015 | 10:20
Сиромаштво утиче на интелигенцију

ЈОШ једна лоша вест за сиромашне људе - мањак новца снижава коефицијент интелигенције. Али, ако је за утеху, није свеједно где одрастамо, па је тако веза између интелигенције и сиромаштва знатно израженија у Америци него у Европи.

Научници сматрају да се интелигенција формира комплексним садејством гена које наслеђујемо од родитеља и средине у којој одрастамо. Али, студија коју су спровели истраживачи са Универзитета Остин у Тексасу и шкотског Универзитета у Единбургу показала је негативан ефекат сиромаштва на гене, посебно у Америци, док је утицај мањи у западној Европи и Аустралији.

У студији, објављеној у магазину "Психолошка наука", анализирано је 25.000 парова браће и сестара од којих су неки били близанци, а рођени су у Америци, Аустралији, Енглеској, Немачкој, Холандији и Шведској. Разлике везане за различите земље научници тумаче другачијим образовним системима и тиме што у европским државама постоји здравствена заштита за све, што помаже да се превлада социо-економски јаз.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар