Siromaštvo utiče na inteligenciju

Studija koju su sproveli istraživači pokazala je negativan efekat siromaštva na gene, posebno u Americi, dok je uticaj manji u zapadnoj Evropi i Australiji.

Zanimljivosti 28.12.2015 | 10:20
Siromaštvo utiče na inteligenciju

JOŠ jedna loša vest za siromašne ljude - manjak novca snižava koeficijent inteligencije. Ali, ako je za utehu, nije svejedno gde odrastamo, pa je tako veza između inteligencije i siromaštva znatno izraženija u Americi nego u Evropi.

Naučnici smatraju da se inteligencija formira kompleksnim sadejstvom gena koje nasleđujemo od roditelja i sredine u kojoj odrastamo. Ali, studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Ostin u Teksasu i škotskog Univerziteta u Edinburgu pokazala je negativan efekat siromaštva na gene, posebno u Americi, dok je uticaj manji u zapadnoj Evropi i Australiji.

U studiji, objavljenoj u magazinu "Psihološka nauka", analizirano je 25.000 parova braće i sestara od kojih su neki bili blizanci, a rođeni su u Americi, Australiji, Engleskoj, Nemačkoj, Holandiji i Švedskoj. Razlike vezane za različite zemlje naučnici tumače drugačijim obrazovnim sistemima i time što u evropskim državama postoji zdravstvena zaštita za sve, što pomaže da se prevlada socio-ekonomski jaz.

Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar