Топло млијеко и мед заустављају кашаљ

Спречите на време један од најчешћих пратећих симптома респираторних обољења

Здравље 28.12.2015 | 10:17
Топло млијеко и мед заустављају кашаљ

АКО имате нападе иритирајућег кашља, нарочито током ноћи, можда у соби нема довољно влажности у ваздуху. Набавите посуду која ће током целог дана да обезбеђује влагу у свим посторијама у којима боравите. Ове посуде захтевају посебну хигијену, како се са унутрашње стране не би размножили микроби, који могу да направе више штете него користи.



Да бисте предупредили појаву кашља, можете да испробате још неке препоруке и савете стручњака.

МЛЕКО

Особе којима млеко повећава стварање шлајма, требало би да ограниче употребу овог производа. Са друге стране, топло млеко са медом некима помаже да се током прехладе боље искашљу и они не морају да избаце ову намирницу из употребе.

ОБЛОГ

Код сувог надражајног кашља помаже када се груди натрљају машћу (гушчијом, свињском, маслиновим уљем) и прекрију платненом марамицом или памучном пеленом. Помаже и термофор са топлом водом или електрично јастуче.

ТЕЧНОСТ

Узимајте доста течности, јер она помаже да би боље деловали лекови за искашљавање, али и они који се узимају против повишене температуре.

ЛЕКОВИ

Ако узимате препарате за искашљавање, последњу дозу узмите најкасније два сата пре спавања. У супротном ће напади кашља током ноћи знатно пореметити спавање.
Комбинација

Не користите истовремено лекове који служе за подстицање и убрзање уклањања бронхијалне слузи из дисајних путева - експекторансе, и лекове који супримирају суви болни кашаљ - антитусике.

ЧАЈ

Препоручују се биљне мешавине које садрже боквицу, мајчину душицу, тимијан, липу, сладић, слез и слично. Од ових биљака се, у комбинацији са медом или витамином Ц, често припремају и сирупи. Сируп од боквице или исландског лишаја је, рецимо, добар за суви кашаљ, а екстракт бршљана разређује и поспешује избацивање шлајма. У кућној радиности можете да припремите ефикасан препарат против кашља ако насецкате црни лук, прелијете медом и на кашичицу пијете добијену течност.

ХИГИЈЕНА

НЕ кашљите и не кијајте у длан, него у надлактицу, ако немате поред руке припремљену папирну марамицу. Вируси и бактерије са длана чим ухватите браву или телефоинску слушалицу настављају да се даље шире. Неопходна је добра хигијена руку, а од значајне помоћи могу да буду и антибактеријски гелови или влажне марамице.

КАДА КОД ЛЕКАРА

Лекару се што пре јавите уколико приметите:
- да су напади кашља праћени температуром или грозницом,
- искашљавање жутозеленог гнојног или крвавог секрета,
- увећање жлезда на врату, белу скраму на крајницима,
- убрзано и отежано дисање
- бол при дисању и кашљању, пиштање у бронхијама,
- кашаљ који се јавља између два и четири сата ујутру,
- ако се интензитет кашља не смањује пет дана.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар