УКЦС дугује више од 110 милиона марака!

Катастрофална дубиоза у коју је доведен Универзитетски клинички центар у Сарајеву (УКЦС) премашиће до краја ове године 110 милиона марака, сазнаје "Дневни аваз" из поузданих извора.

Босна и Херцеговина 28.12.2015 | 08:11
УКЦС дугује више од 110 милиона марака!

Према званичним подацима, дуг ове медицинске установе још у октобру је досегнуо скоро 95 милиона КМ, а због неизмирених обавеза према добављачима, које премашују чак 73.181.823 марке, УКЦС-у већ пријети блокада рачуна!

Укупне обавезе

Узме ли се у обзир да у овом финансијском извјештају нису урачунати новембар и децембар, према процјенама, дуговања ове болнице премашит ће 110 милиона КМ на крају године, због чега ће функционирање највеће болнице у БиХ бити доведено у питање. То је скоро трећина укупних дуговања свих здравствених институција у Федерацији.

"Укупне обавезе УКЦС-а на дан 31. октобар износе 94.373.419 КМ. Краткорочне обавезе према добављачима су 73.181.823 КМ, док дугорочне обавезе износе 1.243.020 КМ" подаци су Сектора за финансијске-књиговодствене и планске послове УКЦС-а до којих је дошао Аваз.

Ови финансијски подаци долазе у вријеме када се испитује због чега је дошло до велике информационе хаварије у Клиничком центру, при чему су уништени подаци о пословању, баш у периоду када је дуг драстично повећан. Наиме, од фебруара, када је на позицију директора дошао Русмир Месиховић (СДП), до октобра повећан је за више од 40 милиона марака!

Изненадни одлазак

Стога не чуди ни изненадна неопозива оставка коју је поднио Управном одбору (УО) 7. децембра ове године. Само неколико дана након одласка Месиховића у јавност је процурила информација о нестанку електронских података о вишемјесечном пословању ове установе.

Извор близак "Авазу" тврди да су подаци највјероватније свјесно уништени, с обзиром на то да инсталирани информациони систем скоро у потпуности онемогућава потпуни нестанак података. Није искључено, а то треба показати опсежна истрага, да је уништење података о финансијском пословању повезано с драстичним повећањем дугова.

Извор: Аваз.ба

Коментари / 0

Оставите коментар