UKCS duguje više od 110 miliona maraka!

Katastrofalna dubioza u koju je doveden Univerzitetski klinički centar u Sarajevu (UKCS) premašiće do kraja ove godine 110 miliona maraka, saznaje "Dnevni avaz" iz pouzdanih izvora.

Bosna i Hercegovina 28.12.2015 | 08:11
UKCS duguje više od 110 miliona maraka!

Prema zvaničnim podacima, dug ove medicinske ustanove još u oktobru je dosegnuo skoro 95 miliona KM, a zbog neizmirenih obaveza prema dobavljačima, koje premašuju čak 73.181.823 marke, UKCS-u već prijeti blokada računa!

Ukupne obaveze

Uzme li se u obzir da u ovom finansijskom izvještaju nisu uračunati novembar i decembar, prema procjenama, dugovanja ove bolnice premašit će 110 miliona KM na kraju godine, zbog čega će funkcioniranje najveće bolnice u BiH biti dovedeno u pitanje. To je skoro trećina ukupnih dugovanja svih zdravstvenih institucija u Federaciji.

"Ukupne obaveze UKCS-a na dan 31. oktobar iznose 94.373.419 KM. Kratkoročne obaveze prema dobavljačima su 73.181.823 KM, dok dugoročne obaveze iznose 1.243.020 KM" podaci su Sektora za finansijske-knjigovodstvene i planske poslove UKCS-a do kojih je došao Avaz.

Ovi finansijski podaci dolaze u vrijeme kada se ispituje zbog čega je došlo do velike informacione havarije u Kliničkom centru, pri čemu su uništeni podaci o poslovanju, baš u periodu kada je dug drastično povećan. Naime, od februara, kada je na poziciju direktora došao Rusmir Mesihović (SDP), do oktobra povećan je za više od 40 miliona maraka!

Iznenadni odlazak

Stoga ne čudi ni iznenadna neopoziva ostavka koju je podnio Upravnom odboru (UO) 7. decembra ove godine. Samo nekoliko dana nakon odlaska Mesihovića u javnost je procurila informacija o nestanku elektronskih podataka o višemjesečnom poslovanju ove ustanove.

Izvor blizak "Avazu" tvrdi da su podaci najvjerovatnije svjesno uništeni, s obzirom na to da instalirani informacioni sistem skoro u potpunosti onemogućava potpuni nestanak podataka. Nije isključeno, a to treba pokazati opsežna istraga, da je uništenje podataka o finansijskom poslovanju povezano s drastičnim povećanjem dugova.

Izvor: Avaz.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar