Нијемци ипак неће у копнену офанзиву

Берлин још једанпут о свом укључивању у копнене операције на Блиском истоку. Штајнмајер: Постоји обавеза о ангажману против џихадиста.

Свијет 26.12.2015 | 10:30
Нијемци ипак неће у копнену офанзиву

Берлин ни не помишља да пошаље своје војнике у Сирију!

Ово је децидирано, у новогодишњем интервјуу, казао шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер. Показујући какав значај сиријска криза има за Берлин, он је више пута поновио да се Немачка обавезала на ангажман, којим би се свет, напокон, обрачунао са Исламском државом.

Влада канцеларке Ангеле Меркел, која је прва на листи најјачих савезника САД у Европи, одлучна је у ставу да немачки војници неће учествовати ни у каквим евентуалним копненим активностима у Сирији.

"Џихадистичке претње се не заустављају на немачкој граници, па (и) зато не можемо да закључамо врата, спустимо ролетне и угасимо светло и надамо се да ће терористи погодити комшију, чије светло још гори",  истакао је Штајнмајер.  "Одлучили смо да се укључимо у војну интервенцију после терористичког напада на Париз, али то не обухвата копнене захвате на тлу Сирије".

Министар спољних послова у влади у Берлину је нагласио да се апсолутно слаже са вицеканцеларом Немачке Зигмаром Габријелом, да "немачке трупе неће ићи да се боре против исиловаца на сиријској територији".

Западни медији подсећају да се, тренутно, у Сирији налази немачки "торнадо", вишенаменски борбени авион, послат као техничка подршка у извиђачким походима. Немачка као земља, међутим, није ангажована у ваздушним нападима.

Безмало недељу дана чекало се на позитиван одговор Сирије на међународни план за мировни процес којим би се окончао грађански рат у овој земљи.

Шеф сиријске дипломатије Валид ал-Муалем потврдио је да је његова земља спремна да учествује у мировним преговорима у Женеви "без икаквог спољног мешања". Није објаснио шта подразумева под "страним уплитањем", али је рекао да се влада у Дамаску нада да ће дијалог помоћи да се у Сирији успостави влада националног јединства.

Извор: Новости

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

УГ

26.12.2015 10:13

Вунааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзабе

26.12.2015 11:33

Дзабе се мазали,сад се опет морају тусирати.

ОДГОВОРИТЕ