Nijemci ipak neće u kopnenu ofanzivu

Berlin još jedanput o svom uključivanju u kopnene operacije na Bliskom istoku. Štajnmajer: Postoji obaveza o angažmanu protiv džihadista.

Svijet 26.12.2015 | 10:30
Nijemci ipak neće u kopnenu ofanzivu

Berlin ni ne pomišlja da pošalje svoje vojnike u Siriju!

Ovo je decidirano, u novogodišnjem intervjuu, kazao šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer. Pokazujući kakav značaj sirijska kriza ima za Berlin, on je više puta ponovio da se Nemačka obavezala na angažman, kojim bi se svet, napokon, obračunao sa Islamskom državom.

Vlada kancelarke Angele Merkel, koja je prva na listi najjačih saveznika SAD u Evropi, odlučna je u stavu da nemački vojnici neće učestvovati ni u kakvim eventualnim kopnenim aktivnostima u Siriji.

"Džihadističke pretnje se ne zaustavljaju na nemačkoj granici, pa (i) zato ne možemo da zaključamo vrata, spustimo roletne i ugasimo svetlo i nadamo se da će teroristi pogoditi komšiju, čije svetlo još gori",  istakao je Štajnmajer.  "Odlučili smo da se uključimo u vojnu intervenciju posle terorističkog napada na Pariz, ali to ne obuhvata kopnene zahvate na tlu Sirije".

Ministar spoljnih poslova u vladi u Berlinu je naglasio da se apsolutno slaže sa vicekancelarom Nemačke Zigmarom Gabrijelom, da "nemačke trupe neće ići da se bore protiv isilovaca na sirijskoj teritoriji".

Zapadni mediji podsećaju da se, trenutno, u Siriji nalazi nemački "tornado", višenamenski borbeni avion, poslat kao tehnička podrška u izviđačkim pohodima. Nemačka kao zemlja, međutim, nije angažovana u vazdušnim napadima.

Bezmalo nedelju dana čekalo se na pozitivan odgovor Sirije na međunarodni plan za mirovni proces kojim bi se okončao građanski rat u ovoj zemlji.

Šef sirijske diplomatije Valid al-Mualem potvrdio je da je njegova zemlja spremna da učestvuje u mirovnim pregovorima u Ženevi "bez ikakvog spoljnog mešanja". Nije objasnio šta podrazumeva pod "stranim uplitanjem", ali je rekao da se vlada u Damasku nada da će dijalog pomoći da se u Siriji uspostavi vlada nacionalnog jedinstva.

Izvor: Novosti

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

UG

26.12.2015 10:13

Vunaaa

ODGOVORITE
Name

dzabe

26.12.2015 11:33

Dzabe se mazali,sad se opet moraju tusirati.

ODGOVORITE