Молимо се да се не бранимо силом

Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј рекао је садашњим и будућим житељима Косова и Метохије да треба да буду јединствени у свим питањима.

Србија 26.12.2015 | 09:54
Молимо се да се не бранимо силом

"Наша порука свим Србима, најпре онима који су смогли снаге и храбрости и остали на својим вековним огњиштима, да и поред многих невоља и опасности којима су свакодневно изложени, остану на земљи својих отаца и предака", рекао је патријарх у интервјуу за приштински часопис „Јединство“.

"А онима који су избегли и који су прогнани, да се врате, обнове своје спаљене домове и поврате своју узурпирану имовину", додао је патријарх.

Он је рекао да прогнани Срби са Косова не смеју изгубити наду на повратак својим домовима, иако спаљеним, својим светињама и гробљима својих предака.

Упутан да прокоментарише своју изјаву да ће Срби своје светиње бранити свим људским средствима, али ако треба и силом, он је одговорио да се светиње бране истином, историјом и културом.

"Када на ове чињенице насрне сила која их не поштује и не уважава онда се истине, нажалост, бране силом. Молимо се Господу да никада не дођемо у прилику да земљу бранимо силом. Богу хвала, наш народ никада није користио силу да осваја туђе земље, али је био принуђен да се брани и силом. Уздамо се у Божју помоћ да ће у међународним односима побеђивати разум и добра воља", казао је патријарх.

Патријарх је додао да су свети храмови којим је украшена косовскометохијска земља нада и утеха да ће српска "Палестина" и српски Јерусалим бити и за свагда остати света српска земља.

"Све док Косово буде у срцу српског народа, док будемо певали песме о Косову, док будемо гајили љубав према Косову и док Косово буде наша нада, место нашег поклоњења, Косово је било и биће наше", рекао је патријарх Иринеј.

Он је оценио да нити можемо нити смемо да замислимо и размишљамо какве би све последице за српски народ, али и за хришћанско наслеђе уопште могао да има пријем Косова у Унеско.

"Нити смемо нит можемо о томе да размишљамо. У сваком случају то би погубно деловало на српски народ. У тим светињама је српски народ кроз читаву своју мучну и страдалну историју гледао своју духовну снагу. Такву одлуку моћника српски народ никада не би прихватио", рекао је он.

Патријарх је оценио да свака силом наметнута неправда није и не може бити дугог века.

"О томе сведочи историја и нашег и других народа. Све оно што није утемељено на правди божјој и људској, није трајно. Надамо се да ће ова истина победити када је у питању српско Косово и српске светиње на Косову и Метохији", навео је патријарх Иринеј.

Он је додао да највеће заслуге за одбијање захтева Косова за чланство у Унеско припадају врху Србије, који се здушно заложио да шефовима многих држава објасни историјску истину и значај тих светиња за српски народ и српску културу.

"Наравно, значајну улогу имала је и наша црква својим обраћањем и апелом поглаварима православних цркава, као и поглаварима других хришћанских цркава и представницима религија", рекао је патрихарх и навео да је у одбану светиња стао и цео српски народ.

Извор: Б92

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

борац

26.12.2015 08:28

Вецину проблема им управо правис ти.Пусти народ да одлуцује сам о себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Борац

26.12.2015 08:45

Тако је, али зар би религија била то што јесте да се не петља тамо и гдје јој није мјесто, како би преживјели да не раде тако.

Name

иринеју

26.12.2015 09:05

Није ово 1400 и Косовска битка... Врати се у садасњост гдје су незапослени гладни... А хоцес кад удјем у цркву да ти одмах оставим 1000 дин, а не питас имам ли

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

26.12.2015 09:06

Ајде на КИМ и отуда шаљи те поруке! Сит сам ја патриота са теразија! Како те само није стид?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

26.12.2015 09:17

И ти си пуко ал оно право Па греска је била доле на Косову не развијати привреду у 60 тим и 70 тим годинама.Јер да је било, могло се и оцекивати да не додје до емиграција.Па немогу људи коријење јест.Али не ви сте улагали само У Београд и сад гледај гдје се весели не лози нас безе јер од те љубави нема висе ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

26.12.2015 10:40

Само Слога Србина Спасава из Београда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

27.12.2015 07:34

Да ми сви пратимо религију од срца и вјерујемо у то поштивали би туђе а вољели би своје и ко би икад ратовао , ни једна религија не наговара на зло других и самог себе а у нас је све обрнуто зато нам се и зна

ОДГОВОРИТЕ