Протести, лобирања, усаглашавања...

Центар јавне безбједности Бања Лука вратио је документацију Савезу синдиката Републике Српске с образложењем да нису доставили све потребне папире како би добили дозволу за протест. Са адресе Дома синдиката нови иступи, и то Синдиката управе, из којег сада тврде да је требало ићи у преговоре о новом Закону о раду. Из Владе јасна порука – сада је касно за све. Иако није чак ни процедура слања на усвајање Приједлога Закона о раду испоштована.

Република Српска 25.12.2015 | 20:51
Протести, лобирања, усаглашавања...

Савез синдиката Републике Српске још није добио дозволу да изведе раднике на улицу. Случајно или не, само неколико дана прије протеста им је јављено из Центра јавне безбједности да им није потпуна документација за добијање дозволе. Синдикалци, пошто им није први пут да изводе раднике на улицу, остали су затечени. У Центру јавне безбједности тврде да протест није забрањен и смирују страсти.

Док се чека дозвола полиције, у Синдикату управе Републике Српске заокупљени су другим идејама. Иступили су с тврдњом да је Савез синдиката Републике Српске једини одговоран уколико се Закон о раду усвоји у Парламенту Српске. Томислав Врховац поручује да ће ипак поштовати одлуку Генералног вијећа Савеза синдиката и ићи на протесте.

Док се чека протест, у Влади Српске покушавају да ускладе низ нелогичности у процедури приликом усвајања новог Закона о раду. Колегијум Парламента Српске на коме је заказана посебна сједница са овом тачком дневног реда био је у четвртак у 9 сати, а сједница Владе на којој је усвојен Приједлог Закона о раду чак два сата касније. Редослијед би по правилу, требало да буде обрнут.

А да је било незаконитости, и то на претек, тврде и у опозицији. Драган Чавић тврди да је упућивање Приједлога Закона о раду у парламентарну процедуру неуставно, јер овакав системски закон би требало, тврди Чавић, да иде кроз редовну процедуру.

У ишчкивању протеста, послодавци и даље састанче са представницима Владе Српске. Из кабинета Жељке Цвијановић исте изјаве - нови Закон о раду није лош као у Федерацији и није гаписао ММФ, тврди предсједница Владе. Иако је Приједлог Закона већ у парламентарној процедури, нико не одговара шта сада усаглашавају.

Док послодавци планирају лобирање код посланика за амандмане, У Савезу синдиката Републике Српске поручују да ће се о свим овим темама изјаснити сутра.

БН ТВ

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Неwс

25.12.2015 20:17

Неко је потписао да не могу дати дозволу за протесте. Ко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

25.12.2015 20:26

Сви су мафијаши на народним леђима. крвопије, преваранти, смутљивци. Играју игру Којој сами креирају побједнике и губитнике. као свађају се, а давно су договорили цијену. Ранка ће да мазне још један стан и још коју бунду у Италији.Али нека, ништа ју од бога неће спасити. Ни њу ни ону носату Жељку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГ

25.12.2015 21:06

Па зар мислиш злонамјерни пријатељу да је гријех имати стан за 30 година рада. И то на кредит са великом ратом. Препаметан си или видовит кад тврдиш да су бунде из Италије. Не браним Ранку, већ истину и часне људе од злонамјерника. Потруди се да схватиш пријатељски ове моје ријечи.

Name

Гастарбеитер

25.12.2015 20:52

Хоцете у Европу а балкански закон за (не) раднике.Нисам чуо да је и у једној земљи ЕУ пауза плацена да се рачуна минули рад да можеш на послу забусават а да ти газда не да отказ. Ако те послодавац неће мозе ти стотину судова дати право ти летис из фирме и добијаш наравно отпремнину по закону. Ко мозе наредити једном приватнику да даје свој новац нерадницима. На западу никакав стални уговор није гаранција да нећеш остат без посла док си добар радник и док фирми добро иде то ти је гаранција и ништа друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре гастрарбетаре

26.12.2015 04:23

Ово си управу 100%, ови наши гузоранти би радили али да могу на паузи ходати по граду и вратити се кад они хоће. Погледајте општину , суд и остале установе.

Name

Доста ке, није ли?

25.12.2015 21:04

Каква дозвола полиције? Има да обезбијде скуп а не да паметују. То им је посао. Ста хоце,да им се сними филм како це протест изгледати.Кад додје до грла, неце висе нико питати никога ниста. Не буде ли ма крају тако, вабите ме саровом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТИЈА

25.12.2015 23:14

МИШКО, ШТА ИМА ОД СОЦИЈАДЕМОКРАТИЈЕ У ТОМ НОВОМ ЗАКОНУ.ЈЕЛ СЕ И МЕСО ЉУДСКО ПРОДАЈЕ НА КРАЈУ ЗА ШАЧИЦУ ФОТЕЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

26.12.2015 04:01

Ха Ха Гласајде опет за болесног бају.

ОДГОВОРИТЕ