Protesti, lobiranja, usaglašavanja...

Centar javne bezbjednosti Banja Luka vratio je dokumentaciju Savezu sindikata Republike Srpske s obrazloženjem da nisu dostavili sve potrebne papire kako bi dobili dozvolu za protest. Sa adrese Doma sindikata novi istupi, i to Sindikata uprave, iz kojeg sada tvrde da je trebalo ići u pregovore o novom Zakonu o radu. Iz Vlade jasna poruka – sada je kasno za sve. Iako nije čak ni procedura slanja na usvajanje Prijedloga Zakona o radu ispoštovana.

Republika Srpska 25.12.2015 | 20:51
Protesti, lobiranja, usaglašavanja...

Savez sindikata Republike Srpske još nije dobio dozvolu da izvede radnike na ulicu. Slučajno ili ne, samo nekoliko dana prije protesta im je javljeno iz Centra javne bezbjednosti da im nije potpuna dokumentacija za dobijanje dozvole. Sindikalci, pošto im nije prvi put da izvode radnike na ulicu, ostali su zatečeni. U Centru javne bezbjednosti tvrde da protest nije zabranjen i smiruju strasti.

Dok se čeka dozvola policije, u Sindikatu uprave Republike Srpske zaokupljeni su drugim idejama. Istupili su s tvrdnjom da je Savez sindikata Republike Srpske jedini odgovoran ukoliko se Zakon o radu usvoji u Parlamentu Srpske. Tomislav Vrhovac poručuje da će ipak poštovati odluku Generalnog vijeća Saveza sindikata i ići na proteste.

Dok se čeka protest, u Vladi Srpske pokušavaju da usklade niz nelogičnosti u proceduri prilikom usvajanja novog Zakona o radu. Kolegijum Parlamenta Srpske na kome je zakazana posebna sjednica sa ovom tačkom dnevnog reda bio je u četvrtak u 9 sati, a sjednica Vlade na kojoj je usvojen Prijedlog Zakona o radu čak dva sata kasnije. Redoslijed bi po pravilu, trebalo da bude obrnut.

A da je bilo nezakonitosti, i to na pretek, tvrde i u opoziciji. Dragan Čavić tvrdi da je upućivanje Prijedloga Zakona o radu u parlamentarnu proceduru neustavno, jer ovakav sistemski zakon bi trebalo, tvrdi Čavić, da ide kroz redovnu proceduru.

U iščkivanju protesta, poslodavci i dalje sastanče sa predstavnicima Vlade Srpske. Iz kabineta Željke Cvijanović iste izjave - novi Zakon o radu nije loš kao u Federaciji i nije gapisao MMF, tvrdi predsjednica Vlade. Iako je Prijedlog Zakona već u parlamentarnoj proceduri, niko ne odgovara šta sada usaglašavaju.

Dok poslodavci planiraju lobiranje kod poslanika za amandmane, U Savezu sindikata Republike Srpske poručuju da će se o svim ovim temama izjasniti sutra.

BN TV

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

News

25.12.2015 20:17

Neko je potpisao da ne mogu dati dozvolu za proteste. Ko?

ODGOVORITE
Name

petar

25.12.2015 20:26

Svi su mafijaši na narodnim leđima. krvopije, prevaranti, smutljivci. Igraju igru Kojoj sami kreiraju pobjednike i gubitnike. kao svađaju se, a davno su dogovorili cijenu. Ranka će da mazne još jedan stan i još koju bundu u Italiji.Ali neka, ništa ju od boga neće spasiti. Ni nju ni onu nosatu Željku.

ODGOVORITE
Name

BG

25.12.2015 21:06

Pa zar misliš zlonamjerni prijatelju da je grijeh imati stan za 30 godina rada. I to na kredit sa velikom ratom. Prepametan si ili vidovit kad tvrdiš da su bunde iz Italije. Ne branim Ranku, već istinu i časne ljude od zlonamjernika. Potrudi se da shvatiš prijateljski ove moje riječi.

Name

Gastarbeiter

25.12.2015 20:52

Hocete u Evropu a balkanski zakon za (ne) radnike.Nisam čuo da je i u jednoj zemlji EU pauza placena da se računa minuli rad da možeš na poslu zabusavat a da ti gazda ne da otkaz. Ako te poslodavac neće moze ti stotinu sudova dati pravo ti letis iz firme i dobijaš naravno otpremninu po zakonu. Ko moze narediti jednom privatniku da daje svoj novac neradnicima. Na zapadu nikakav stalni ugovor nije garancija da nećeš ostat bez posla dok si dobar radnik i dok firmi dobro ide to ti je garancija i ništa drugo.

ODGOVORITE
Name

re gastrarbetare

26.12.2015 04:23

Ovo si upravu 100%, ovi naši guzoranti bi radili ali da mogu na pauzi hodati po gradu i vratiti se kad oni hoće. Pogledajte opštinu , sud i ostale ustanove.

Name

Dosta ke, nije li?

25.12.2015 21:04

Kakva dozvola policije? Ima da obezbijde skup a ne da pametuju. To im je posao. Sta hoce,da im se snimi film kako ce protest izgledati.Kad dodje do grla, nece vise niko pitati nikoga nista. Ne bude li ma kraju tako, vabite me sarovom.

ODGOVORITE
Name

SOCIJALDEMOKRATIJA

25.12.2015 23:14

MIŠKO, ŠTA IMA OD SOCIJADEMOKRATIJE U TOM NOVOM ZAKONU.JEL SE I MESO LJUDSKO PRODAJE NA KRAJU ZA ŠAČICU FOTELJE.

ODGOVORITE
Name

borac

26.12.2015 04:01

Ha Ha Glasajde opet za bolesnog baju.

ODGOVORITE