Штедња отјерала Дједа Мраза из предузећа

Многе девојчице и дечаке чији родитељи раде у јавном сектору Деда Мраз ће ове године заобићи! Мере штедње "удариле су" на децу, па и тамо где има пара - нема поклона! Бројна министарства у Србији одредила су ставку у буџету, али поклоне ипак неће куповати.

Србија 25.12.2015 | 16:00
Штедња отјерала Дједа Мраза из предузећа

Малишане запослених у здравству Деда Мраз ће обрадовати само ако га синдикати доведу. Директори установа неће, иако им је то обавеза према колективном уговору, тврди др Зоран Савић, председник Синдиката запослених у здравству Србије.

"Послодавац је обавезан да деци до десет година обезбеди новогодишње поклоне, али се сви правдају да нема новца", каже Савић. "Осуђујем такву праксу, јер деца стварно нису крива што одрасли нису радили добро свој посао, па нема пара. Милиони се троше на дневнице, путовања, агенције и друге непотребне трошкове, а штеди се на деци."

Слична је ситуација и у просвети. Деца запослених у школама годинама не добијају пакетиће, а шансу да се обрадују имају само девојчице и дечаци којима синдикати обезбеде поклоне. До прошле године макар су малишани чији родитељи раде у Министарству просвете добијали пакетиће, а онда је због мера штедње и њима укинут Деда Мраз. Иако је у буџету Министарства предвиђено 1,3 милиона динара за набавку играчака и слаткиша - тај новац неће бити потрошен.

ИЗУЗЕЦИ
Има ипак и оних који ће обрадовати децу својих радника. У "Службеном гласнику" деца запослених добиће пакетиће у вредности 5.000 динара, као и прошле године. У "Петрохемији" су предвидели ваучере у вредности 4.000 динара, али још чекају сагласност. И ЈП "Путеви Србије" обрадоваће децу радника поклонима у вредности од 2.500 динара.

"Пакетиће углавном деле колеге у средњим стручним школама које имају сопствена средства од производње", каже Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника. "Некада су пакетиће обезбеђивале локалне самоуправе, али је то укинуто."

"Коридори Србије", по препоруци Владе, неће делити пакетиће, а Деда Мраз ће заобићи и београдско ЈП "Градско стамбено". У Републичком геодетском заводу је, пошто нема могућности за набавку пакетића из буџетских средстава, ваучере вредне 2.800 динара припремио Синдикат запослених РГЗ.

"Све ово не може да се коментарише другачије него као лицермерство", каже Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката. "Нико од тих директора се није одрекао својих великих зарада, репрезентација, службених кола и возача. Најлакше се одрећи пакетића и то у држави којој прети бела куга и у којој је број деце која примају пакетиће из године у годину све мањи."

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар