Štednja otjerala Djeda Mraza iz preduzeća

Mnoge devojčice i dečake čiji roditelji rade u javnom sektoru Deda Mraz će ove godine zaobići! Mere štednje "udarile su" na decu, pa i tamo gde ima para - nema poklona! Brojna ministarstva u Srbiji odredila su stavku u budžetu, ali poklone ipak neće kupovati.

Srbija 25.12.2015 | 16:00
Štednja otjerala Djeda Mraza iz preduzeća

Mališane zaposlenih u zdravstvu Deda Mraz će obradovati samo ako ga sindikati dovedu. Direktori ustanova neće, iako im je to obaveza prema kolektivnom ugovoru, tvrdi dr Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Srbije.

"Poslodavac je obavezan da deci do deset godina obezbedi novogodišnje poklone, ali se svi pravdaju da nema novca", kaže Savić. "Osuđujem takvu praksu, jer deca stvarno nisu kriva što odrasli nisu radili dobro svoj posao, pa nema para. Milioni se troše na dnevnice, putovanja, agencije i druge nepotrebne troškove, a štedi se na deci."

Slična je situacija i u prosveti. Deca zaposlenih u školama godinama ne dobijaju paketiće, a šansu da se obraduju imaju samo devojčice i dečaci kojima sindikati obezbede poklone. Do prošle godine makar su mališani čiji roditelji rade u Ministarstvu prosvete dobijali paketiće, a onda je zbog mera štednje i njima ukinut Deda Mraz. Iako je u budžetu Ministarstva predviđeno 1,3 miliona dinara za nabavku igračaka i slatkiša - taj novac neće biti potrošen.

IZUZECI
Ima ipak i onih koji će obradovati decu svojih radnika. U "Službenom glasniku" deca zaposlenih dobiće paketiće u vrednosti 5.000 dinara, kao i prošle godine. U "Petrohemiji" su predvideli vaučere u vrednosti 4.000 dinara, ali još čekaju saglasnost. I JP "Putevi Srbije" obradovaće decu radnika poklonima u vrednosti od 2.500 dinara.

"Paketiće uglavnom dele kolege u srednjim stručnim školama koje imaju sopstvena sredstva od proizvodnje", kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika. "Nekada su paketiće obezbeđivale lokalne samouprave, ali je to ukinuto."

"Koridori Srbije", po preporuci Vlade, neće deliti paketiće, a Deda Mraz će zaobići i beogradsko JP "Gradsko stambeno". U Republičkom geodetskom zavodu je, pošto nema mogućnosti za nabavku paketića iz budžetskih sredstava, vaučere vredne 2.800 dinara pripremio Sindikat zaposlenih RGZ.

"Sve ovo ne može da se komentariše drugačije nego kao licermerstvo", kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata. "Niko od tih direktora se nije odrekao svojih velikih zarada, reprezentacija, službenih kola i vozača. Najlakše se odreći paketića i to u državi kojoj preti bela kuga i u kojoj je broj dece koja primaju paketiće iz godine u godinu sve manji."

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar