Породице живе са 140 КМ помоћи државе?

Весна Радојковић је мајка петеро дјеце. И она и супруг су незапослени, а од предизборних обећања и мјера које "проводи" Влада, није на својој кожи осјетила ништа.

Република Српска 25.12.2015 | 07:35
Породице живе са 140 КМ помоћи државе?

Како преживљавају, каже, не зна ни сама. Муж, чим се укаже прилика за какав посао на дневницу, ради, али и тога је све мање, а дјеца жељна свега." Угрожени смо, препуштени сами себи, никакве помоћи немамо осим дјечији додатак од 140 КМ, а за пето дијете ништа. Од тога се не може живјети, треба дјецу отхранити, школовати, а то држава не разумије", каже за "Буку" Весна.

Куцали су и на врата Центра за социјални рад, који им је прошле године помогао једнократном помоћи од 150 КМ. То је сва помоћ коју овакве породице могу добити у Бањалуци.

Каже да дјецу није рађала да би имала неку корист од државе, али да је жалосно то што се на сав глас прича о борби против "бијеле куге", а да истовремено немамо нимало позитивну пронаталитетну политику и рјешење за оне који су се у овим тешким временима одлучили стварати оно највриједније - нове животе.

У вријеме када се Република Српска суочава са негативним природним прираштајем, док истовремено расту цијене свих животних намирница, па тако и опреме и хране за бебе (која није ослобођена ПДВ-а, нити се уопште говори о смањењу стопе ПДВ-а на ове артикле), из нацрта буџета за 2016. годину, Влада Републике Српске брише ставку "Фонд треће и четврто дијете".

У бањалучком Удружењу “Четири плус” затечени су чињеницом да ће породице са троје и четверо дјеце остати без једнократне накнаде. Кажу да је ово лоша порука у тренутку када се вишечлане породице боре за укидање цензуса за дјечији додатак и доношење закона према којем би свако дјете у овом ентитету имало право на дјечији додатак од најмање 100 КМ.

Напомињу да, према садашњој регулативи, само породице које су у тешкој материјалној ситуацији могу примати дјечији додатак, односно, уколико им примања не прелазе 90 КМ по члану, с тим да се у процјену узима и вриједност аутомобила! Уколико је наведени услов испуњен, прво дијете ипак нема право на дјечији додатак, друго дијете прима 35 КМ, треће 75 КМ, четврто 35 КМ, док свако наредно дијете нема право на додатак.

И умјесто да се подузму конкретне мјере којима би се породице у Републици Српској охрабриле да рађају дјецу, којима би се заштитиле мајке, те побољшали услови за породиљско одсуство, Влада Српске и ресорно министарство проводе углавном промотивне кампање, не дајући апсолутно никакав новац за стимулисање наталитета, тако да је њихова подршка вишечланим породицама само празна прича. За све ове године, вишечлане породице су из буџета, на годишњем нивоу, добијале свега 900.000 КМ у виду једнократне помоћи, а сада ће им и то бити одузето.

Какав је однос власти у овој земљи према вишечланим породицама можда најбоље илуструје податак да свака мајка у Републици Српској за рођено дијете добије 250 КМ једнократне помоћи, док сточар за свако теле од Владе добија 400 КМ премије. Да није жалосно, било би смијешно.

На сва питања зашто нема конкретне помоћи, одговарају да нема пара. Одговор немају ни на питање зашто јавна администрација расипа новац пореских обвезника, о чему свједоче и готово сви ревизорски извјештаји. А и шта би одговорили, морају се исплаћивати плате министрима, бројним помоћницима, па још ако платама додамо и исплате за одвојен живот, накнаде за превоз, трошкове телефона, јубиларне награде, те разне едукације, дођемо до закључка да неколико стотина људи, оних које смо сами изабрали, потроше новац за нашу дјецу.

Тако је кабинет предсједника Републике Српске у току 2014. године потрошио преко девет милиона КМ, а само су његови телефонски разговори грађане коштали 120 хиљада марака.

Поставља се питање у чему је онда смисао пројеката и кампања као што је "Конференција беба", која је дио кампање "Породица за пет"? Министарство за породицу, омладину и спорт већ неколико година проводи ову кампању са циљем да се јавност упозна са сложеном демографском сликом у Републици Српској, те да се промовише породица и одговорно родитељство.

Чини се да је једини смисао ових кампања то да се представници власти сликају, промовишу и додијеле какву симболичну суму, и то само у вријеме предизборних кампања.

Министарство у овим кампањама на себе преузима “тежи дио” посла, штампање промотивног материјала и координисање активностима на нивоу Републике Српске. Локалне заједнице су дужне да обезбиједе локацију, програмски садржај, учеснике, као и покровитеља програма. Министарство се не бави таквим “ситницама” као што су програмски садржаји и покровитељи. Они штампају материјал, наводи портал "Бука" и додаје: 

Летке и мајице за бебе. Своју улогу имају и маме, тате, баке и деде. Они треба да се у што већем броју одазову, плате сат-два паркинга у првој зони, у градовима гдје су локалне власти нацртале бијеле линије за паркирање, изађу на локације које су обезбиједиле локалне заједнице (а то су платиле опет исте те маме, тате, баке и деке), те да покажу љепоту породице и родитељства. Наравно, има ту мјеста и за кловна који савија балоне, само нека породица и одговорни родитељи плате балон.
Надајмо се да ће наредна кампања за циљ имати промовисање морала и одговорности оних који сједе у министарским фотељама

Уколико погледамо још једну од мјера којом се Влада дичи - субвенционисање каматне стопе стамбених кредита, видјећемо да је за седам година у програм субвенционисања било укључено 2.612 брачних парова, који су субвенционисани са 5.800.000 КМ. Ако погледамо податке о броју склопљених бракова у Републици Српској, видјећемо да се ради о броју 4 до 5 хиљада годишње, што је за 8 година преко 40.000 бракова. Ако избијемо оне "старе", преко 35 година, грубом рачуницом излази да министарство субвенционише сваки десети брак. Доста је и то, обзиром да већина тих брачних дружбеника и немају услове за добијање кредита, па шта онда да се субвенционише.

Демографска слика у Републици Српској није сложена. Једноставна је. Више људи премине, него што се роди. И тако већ 15 година. Прогнозе за будућност су још горе.

(Бука)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Роћко

25.12.2015 09:01

КАД ЋЕ ДОЋИ МИНИСТАР ОМЛАДИНЕ КОЈИ ВОЛИ ДЈЕЦУ, И РАЗУМИЈЕ СЕ У СПОРТ.?

ОДГОВОРИТЕ