Анализа: Тренери у Суперлиги Србије - да не повјерујеш!

После четврте смене тренера у Партизану и пете у ОФК Београду, запитали смо се: Колико је заправо било смена тренера у 2015. години? Шок!

Фудбал 25.12.2015 | 22:40
Анализа: Тренери у Суперлиги Србије - да не повјерујеш!

Фудбалски клуб Партизан, који је у првих осам година постојања променио четири тренера, променио је исто толико у 2015. години.

У том смислу, година на измаку је никад виђена у Хумској!

Четири смене... А, црно-бели чак нису ни рекордери Суперлиге. Ове недеље, сазнали смо да је ОФК Београд поставио и ПЕТОГ тренера у календарској 2015. години. Добро сте прочитали...

Тада смо се запитали: Колико је уопште било смена стручњака ове године у Суперлиги? ШОК!

Српски суперлигаши, рачунајући оне који су играли елитни ранг и на пролеће и на јесен, оне који су испали прошле сезоне и оне који су ушли у највиши ранг за ову сезону (укупно 19 клубова), "потрошили" су 48 осам имена! Словима: Четрдесет и осам.

Поменули смо рекордера, ОФК Београд, Партизанове четири смене достигли су и Војводина, Нови Пазар, Напредак и Доњи Срем, а само су Рад, Младост из Лучана и Раднички Ниш завршили годину са тренером који је био ту првог дана 2015. године.

Мада, можда смо пожурили с овом констатацијом, "тек" је 24. децембар, има још пуних седам дана до 2016. године.

СВЕ СМЕНЕ ТРЕНЕРА

Црвена звезда (2): Годину је почео Ненад Лалатовић, који је сам у 2015. променио три клуба, али његов омиљени клуб није превише лутао. У јуну га је заменио Миодраг Божовић, који је успешно завршио годину.

Партизан (4): Годину је почео Марко Николић, којег је у марту заменио Зоран Милинковић, али је у октобру дошло до нове смене и тренер је постао Љубинко Друловић. Недуго затим, смењен је и именован је четврти тренер у календарској години, Иван Томић.

Чукарички (2): Деловало је да би Чукарички могао да буде један од ретких клубова у Србији који неће променити тренера ни четврту годину заредом, али је Владан Милојевић 6. октобра уступио место Зорану Поповићу. Милојевић је радио у Чику од јула 2012, 1.192 дана.

Војводина (4): Воша нас је навикла на промене тренера. Ни 2015. није било другачије. Почео је Зоран Марић, у марту га је заменио Златомир Загорчић, који је смењен у октобру, а потом је Горан Шаула одрадио посао на четири утакмице док се Ненад Лалатовић није "смиловао" и прихватио понуду.

Борац Чачак (3): Тешко да би Борац имао три смене у 2015. да Војводина није убедила Ненада Лалатовића, апсолутног хит тренера хит екипе ове сезоне, да се пресели у Нови Сад. Годину је као тренер почео Богић Богићевић, али је на крају сезоне препустио клупу Лалатовићу, који је у финишу јесењег дела Суперлиге отишао, а заменио га је Милорад Косановић. И то успешно! "Зебре" нису пале после ове непријатне смене у јеку сезоне.

Нови Пазар (4): Ни Пазарци нису "изневерили". Почели су годину са Милорадом Косановићем, који је завршио сезону, а онда од јула је почело лутање: Петар Курћубић седам мечева, Младен Додић девет мечева и актуелни тренер Радмило Иванчевић шест мечева. Следећи?

Рад (1): Коначно! Ево клуба који није променио тренера у 2015. години, мада је било речи о томе у финишу јесењег дела првенства, јер се "грађевинари" муче и боре за опстанак. Ипак, на Бањици су задржали Милана Милановића, који је тренер од јула 2014. године.

Младост Лучани (1): У Лучанима се зна. Кад је тешко – Миловановић! Било да се ради о Нешку, било о Ненаду. Овај други, Ненад, тренер је Младости од 1. фебруара 2014. године, ускоро ће "напунити" две пуне године у свом трећем мандату у Лучанима. Миловановић је и два пута водио Борац, два пута Металац, два пута Напредак и једном Јагодину. Шумадинац!

ОФК Београд (5): Шампиони! Пет тренера у 2015. години. Почео је Дејан Ђурђевић, у јулу га наследио Владимир Петровић, али се Пижон брзо повукао, па се у августу на Карабурму вратио Драгољуб Беквалац, да би у новембру искусни тренер уступио место Миодрагу Радановићу, а он већ у децембру препустио први тим бившем шефу подгоричке Будућности, Драгану Радојичићу. Рингишпил!

Раднички Ниш (1): Нишлије нису имале разлога да мењају тренера који је шансу добио пре тачно годину дана, 30. децембра 2014, после одласка Саше Мркића. Милан Раставац одлично је водио екипу са "Чаира", добио је и признање из Савеза када му је уручена селекција до 23 године, али ће можда Раднички ипак морати да га замени. Видећемо да ли пре истека 2015. или касније, јер је наводно у клуб стигла понуда из Нефчија. Не желе играча, већ тренера. До тада, Раднички Ниш, један тренер. Раставац.

Вождовац (2): Принудно, када је Зоран Милинковић у марту прихватио позив да преузме Партизан, Вождовац је морао да именује његовог наследника, Братислава Живковића. Звездаш уместо партизановца, у клубу су и даље задовољни како "Жиле" обавља задатак у својој првој самосталној роли на клупи неког клуба, па тако "змајеви" имају само једну смену у каленадрској години.

Спартак (3): Умели су Суботичани и "боље" од овога – почео је "вечити" Петар Курћубић, у априлу га је заменио темпераментни Стеван Мојсиловић, који је кратак фитиљ платио у октобру, а то је био повод да Спартак ангажује странца, Руса, Андреја Шернишова, који ће 2016. годину дочекати са седам одрађених мечева на клупи "голубова".

Радник (2): Новајлија није много мењао. Младен Милинковић је увео Радник у Суперлигу, спектакуларно, и најавио Црвену звезду, Партизан и остале у Сурдулици, али је слаб старт сезоне довео до смене, па је од 3. септембра у седлу Милош Веселиновић.

Јавор (2): Повратници у Суперлигу ове сезоне нису мењали тренера, али јесу крајем претходне. У априлу је смењен исскусни Славенко Кузељевић, шансу је добио Александар Јањић и дуго је овај стручњак био хит Суперлиге, једно време и лидер, тако да у Ивањици нису имали разлога да мисле о новој промени. Само две.

Металац (2): Владица Петровић дуго је покушавао да врати Милановчане у елиту, ишло му је сасвим добро, али је 24. маја добио отказ и уступио место Ненаду Ванићу, који је на путу ка 2016. години сасвим солидно, мирно, без много "ломова" водио Металац ка основном циљу, опстанку у лиги.

То није крај... Имамо и три клуба која су испала из Суперлиге у 2015. години.

Напредак (4): Крушевљани су у борби за опстанак прошлог пролећа панично мењали тренере. Сезону је почео Саша Штрбац, већ у мају заменио га је Славко Матић, али не Напредак испао после баража са Металцем, током којег је тренер клуба био Љубиша Стаменковић. Кад није успео, повукао се, и уступио место Богућу Богићевићу.

Доњи Срем (4): Пећинчани су на путу ка Првој лиги Србије, на пролеће 2015. године, мењали редом Златомира Загорчића, Небојшу Вучковића и Зорана Говедарицу, да би на лето екипу преузео Душан Кљајић, који је и даље ту.

Раднички 1923 (2): Крагујевчани су испали "мушки", верујући свом Нешку Миловановићу. Голготу у Суперлиги проживели су заједно, заједно су кренули и кроз ПЛС, али су се у међувремену заситили једно другога, па је шансу добио бивши голман Радован Радаковић.

Посао из снова, а?!

Коментари / 0

Оставите коментар