Analiza: Treneri u Superligi Srbije - da ne povjeruješ!

Posle četvrte smene trenera u Partizanu i pete u OFK Beogradu, zapitali smo se: Koliko je zapravo bilo smena trenera u 2015. godini? Šok!

Fudbal 25.12.2015 | 22:40
Analiza: Treneri u Superligi Srbije - da ne povjeruješ!

Fudbalski klub Partizan, koji je u prvih osam godina postojanja promenio četiri trenera, promenio je isto toliko u 2015. godini.

U tom smislu, godina na izmaku je nikad viđena u Humskoj!

Četiri smene... A, crno-beli čak nisu ni rekorderi Superlige. Ove nedelje, saznali smo da je OFK Beograd postavio i PETOG trenera u kalendarskoj 2015. godini. Dobro ste pročitali...

Tada smo se zapitali: Koliko je uopšte bilo smena stručnjaka ove godine u Superligi? ŠOK!

Srpski superligaši, računajući one koji su igrali elitni rang i na proleće i na jesen, one koji su ispali prošle sezone i one koji su ušli u najviši rang za ovu sezonu (ukupno 19 klubova), "potrošili" su 48 osam imena! Slovima: Četrdeset i osam.

Pomenuli smo rekordera, OFK Beograd, Partizanove četiri smene dostigli su i Vojvodina, Novi Pazar, Napredak i Donji Srem, a samo su Rad, Mladost iz Lučana i Radnički Niš završili godinu sa trenerom koji je bio tu prvog dana 2015. godine.

Mada, možda smo požurili s ovom konstatacijom, "tek" je 24. decembar, ima još punih sedam dana do 2016. godine.

SVE SMENE TRENERA

Crvena zvezda (2): Godinu je počeo Nenad Lalatović, koji je sam u 2015. promenio tri kluba, ali njegov omiljeni klub nije previše lutao. U junu ga je zamenio Miodrag Božović, koji je uspešno završio godinu.

Partizan (4): Godinu je počeo Marko Nikolić, kojeg je u martu zamenio Zoran Milinković, ali je u oktobru došlo do nove smene i trener je postao Ljubinko Drulović. Nedugo zatim, smenjen je i imenovan je četvrti trener u kalendarskoj godini, Ivan Tomić.

Čukarički (2): Delovalo je da bi Čukarički mogao da bude jedan od retkih klubova u Srbiji koji neće promeniti trenera ni četvrtu godinu zaredom, ali je Vladan Milojević 6. oktobra ustupio mesto Zoranu Popoviću. Milojević je radio u Čiku od jula 2012, 1.192 dana.

Vojvodina (4): Voša nas je navikla na promene trenera. Ni 2015. nije bilo drugačije. Počeo je Zoran Marić, u martu ga je zamenio Zlatomir Zagorčić, koji je smenjen u oktobru, a potom je Goran Šaula odradio posao na četiri utakmice dok se Nenad Lalatović nije "smilovao" i prihvatio ponudu.

Borac Čačak (3): Teško da bi Borac imao tri smene u 2015. da Vojvodina nije ubedila Nenada Lalatovića, apsolutnog hit trenera hit ekipe ove sezone, da se preseli u Novi Sad. Godinu je kao trener počeo Bogić Bogićević, ali je na kraju sezone prepustio klupu Lalatoviću, koji je u finišu jesenjeg dela Superlige otišao, a zamenio ga je Milorad Kosanović. I to uspešno! "Zebre" nisu pale posle ove neprijatne smene u jeku sezone.

Novi Pazar (4): Ni Pazarci nisu "izneverili". Počeli su godinu sa Miloradom Kosanovićem, koji je završio sezonu, a onda od jula je počelo lutanje: Petar Kurćubić sedam mečeva, Mladen Dodić devet mečeva i aktuelni trener Radmilo Ivančević šest mečeva. Sledeći?

Rad (1): Konačno! Evo kluba koji nije promenio trenera u 2015. godini, mada je bilo reči o tome u finišu jesenjeg dela prvenstva, jer se "građevinari" muče i bore za opstanak. Ipak, na Banjici su zadržali Milana Milanovića, koji je trener od jula 2014. godine.

Mladost Lučani (1): U Lučanima se zna. Kad je teško – Milovanović! Bilo da se radi o Nešku, bilo o Nenadu. Ovaj drugi, Nenad, trener je Mladosti od 1. februara 2014. godine, uskoro će "napuniti" dve pune godine u svom trećem mandatu u Lučanima. Milovanović je i dva puta vodio Borac, dva puta Metalac, dva puta Napredak i jednom Jagodinu. Šumadinac!

OFK Beograd (5): Šampioni! Pet trenera u 2015. godini. Počeo je Dejan Đurđević, u julu ga nasledio Vladimir Petrović, ali se Pižon brzo povukao, pa se u avgustu na Karaburmu vratio Dragoljub Bekvalac, da bi u novembru iskusni trener ustupio mesto Miodragu Radanoviću, a on već u decembru prepustio prvi tim bivšem šefu podgoričke Budućnosti, Draganu Radojičiću. Ringišpil!

Radnički Niš (1): Nišlije nisu imale razloga da menjaju trenera koji je šansu dobio pre tačno godinu dana, 30. decembra 2014, posle odlaska Saše Mrkića. Milan Rastavac odlično je vodio ekipu sa "Čaira", dobio je i priznanje iz Saveza kada mu je uručena selekcija do 23 godine, ali će možda Radnički ipak morati da ga zameni. Videćemo da li pre isteka 2015. ili kasnije, jer je navodno u klub stigla ponuda iz Nefčija. Ne žele igrača, već trenera. Do tada, Radnički Niš, jedan trener. Rastavac.

Voždovac (2): Prinudno, kada je Zoran Milinković u martu prihvatio poziv da preuzme Partizan, Voždovac je morao da imenuje njegovog naslednika, Bratislava Živkovića. Zvezdaš umesto partizanovca, u klubu su i dalje zadovoljni kako "Žile" obavlja zadatak u svojoj prvoj samostalnoj roli na klupi nekog kluba, pa tako "zmajevi" imaju samo jednu smenu u kalenadrskoj godini.

Spartak (3): Umeli su Subotičani i "bolje" od ovoga – počeo je "večiti" Petar Kurćubić, u aprilu ga je zamenio temperamentni Stevan Mojsilović, koji je kratak fitilj platio u oktobru, a to je bio povod da Spartak angažuje stranca, Rusa, Andreja Šernišova, koji će 2016. godinu dočekati sa sedam odrađenih mečeva na klupi "golubova".

Radnik (2): Novajlija nije mnogo menjao. Mladen Milinković je uveo Radnik u Superligu, spektakularno, i najavio Crvenu zvezdu, Partizan i ostale u Surdulici, ali je slab start sezone doveo do smene, pa je od 3. septembra u sedlu Miloš Veselinović.

Javor (2): Povratnici u Superligu ove sezone nisu menjali trenera, ali jesu krajem prethodne. U aprilu je smenjen isskusni Slavenko Kuzeljević, šansu je dobio Aleksandar Janjić i dugo je ovaj stručnjak bio hit Superlige, jedno vreme i lider, tako da u Ivanjici nisu imali razloga da misle o novoj promeni. Samo dve.

Metalac (2): Vladica Petrović dugo je pokušavao da vrati Milanovčane u elitu, išlo mu je sasvim dobro, ali je 24. maja dobio otkaz i ustupio mesto Nenadu Vaniću, koji je na putu ka 2016. godini sasvim solidno, mirno, bez mnogo "lomova" vodio Metalac ka osnovnom cilju, opstanku u ligi.

To nije kraj... Imamo i tri kluba koja su ispala iz Superlige u 2015. godini.

Napredak (4): Kruševljani su u borbi za opstanak prošlog proleća panično menjali trenere. Sezonu je počeo Saša Štrbac, već u maju zamenio ga je Slavko Matić, ali ne Napredak ispao posle baraža sa Metalcem, tokom kojeg je trener kluba bio Ljubiša Stamenković. Kad nije uspeo, povukao se, i ustupio mesto Boguću Bogićeviću.

Donji Srem (4): Pećinčani su na putu ka Prvoj ligi Srbije, na proleće 2015. godine, menjali redom Zlatomira Zagorčića, Nebojšu Vučkovića i Zorana Govedaricu, da bi na leto ekipu preuzeo Dušan Kljajić, koji je i dalje tu.

Radnički 1923 (2): Kragujevčani su ispali "muški", verujući svom Nešku Milovanoviću. Golgotu u Superligi proživeli su zajedno, zajedno su krenuli i kroz PLS, ali su se u međuvremenu zasitili jedno drugoga, pa je šansu dobio bivši golman Radovan Radaković.

Posao iz snova, a?!

Komentari / 0

Ostavite komentar