Планирали да полицајце дигну у ваздух

Вехабије, које су у уторак похапшене у Сарајеву због тероризма, планирале су да за Нову годину дигну у ваздух полицијско возило док се у њему налазе полицајци, рекао је "Гласу Српске" извор близак истрази.

Босна и Херцеговина 24.12.2015 | 22:49
Планирали да полицајце дигну у ваздух

Акција "Рез", у којој је у насељима у околини Сарајева ухапшено 11 вехабија, истиче саговорник, проведена је због сазнања безбједносних служби да група планира постављање експлозива под полицијско возило.

"У току је суочавање ухапшених с доказима и свједоцима који потврђују да је постојао паклени план. Од успјешности тог посла зависиће и то да ли ће и коме од њих бити одређен притвор. Траје и потрага за још тројицом осумњичених који су повезани с организацијом напада и наоружавањем терористичких ћелија", каже извор и додаје да су хапшењу допринијеле и изјаве свједока да су осумњичени на састанцима у месџидима критиковали реиса и муфтије Исламске заједнице посебно послије усвајања заједничке изјаве бошњачких политичких и вјерских званичника којом су осудили сваки вид тероризма и дистанцирали Бошњаке и исламску вјеру од таквих акција.

Ухапшене, за које постоје сазнања и докази да одржавају контакте са терористичком организацијом Исламска држава и са особама на ратиштима у Сирији и Ираку, саслушавали су и јуче инспектори Федералне управе полиције (ФУП) и до закључења овог броја "Гласа Српске" нису били предати Тужилаштву БиХ.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић није могао прецизирати да ли ће тужилац тражити да ухапшенима буде одређен притвор.

"Очекујемо да нам ухапшени буду предати, послије чега ће ситуација бити много јаснија",  нагласио је Грубешић.

Професор Факултета политичких наука у Сарајеву Владо Азиновић рекао је да је полиција имала индиције да ће неко од ухапшених извршити напад пред крај године будући да из тог идеолошког круга обично долази противљење новогодишњим прославама.

"Акција је послужила за одвраћање исламиста од радикалних и терористичких активности. Акција "Рез" има везе са терористичким нападима изведеним 13. новембра у Паризу и 18. новембра у Рајловцу код Сарајева када су убијена двојица припадника Оружаних снага БиХ. Акција је показала да села Ошве, Горња Маоча и Дубница нису центри активизма милитантних селефија, него да је највећи дио њихових активности у предграђима Сарајева, Зенице и Тузле", рекао је Азиновић.

Специјалци ФУП-а су у уторак по наредби Суда и Тужилаштва БиХ на подручју Сарајева ухапсили 11 вехабија осумњичених за припремање терористичких акција, финансирање тероризма, подстрекавање и навођење особа на одлазак на страна ратишта. За њих постоји основана сумња да су блиски радикалним струјама и структурама повезаним са Исламском државом. У акцији су ухапшени Елвир Муратовић, Кемал Мурић, Семир Салковић, Билал Дервишић, Зулфо Алајбеговић, Един Табаковић, Дарко Пецо, Елвир Мушић, Адис Кешан, Нермин Ћуприја и Адмир Ахметовић. У акцији су претресене и двије локације на којима су радикалне групе обављале вјерски обред и регрутовале нове чланове и више кућа и приватних објеката које користе. Пронађени су одређени доказни материјали који указују на повезаност са структурама Исламске државе.

Провјера ћелија

Инспектори ФУП-а на основу обавјештајно-безбједносних података провјеравају и везе које су ухапшени имали са осталим припадницима терористичких ћелија у БиХ.

"Детектовано је 12 група које су организоване као класичне терористичке ћелије. Сваки члан има око себе сараднике, а на тај начин су организовани и ухапшени у акцији "Рез". Посљедњих мјесеци радили су на врбовању потенцијалних чланова и бораца за рат у Сирији", каже саговорник.

Извор: Глас Српске

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

зумба

24.12.2015 18:25

Е цуј полицију.Сто полиција себи набија цијену,прековремене сате ,дезурање.Који су то биједници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.12.2015 20:03

Ти си обична ку...ва зумба.

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

25.12.2015 00:36

АКО ПОЛИЦИЈА НЕ ПРОНАЂЕ ДОКАЗЕ ЗА СВОЈЕ ОПТУЖБЕ ВЕХАБИЈЕ ЋЕ ИСПАСТИ ЖРТВЕ ВЈЕРСКОГ ПРОГОНА ОД СТРАНЕ ПОЛИЦИЈЕ И МУЧЕНИЦИ ЗА ИСЛАМСКУ ВЈЕРУ. У МЕЂУВРЕМЕНУ ЋЕ СИПА ДА ПОХАПСИ ДЕСЕТ СРБА ЗА СВАКОГ УХАПШЕНОГ ВЕХАБИЈУ КОЈИ ЋЕ БИТИ НА КРАЈУ ОСЛОБОЂЕНИ ОПТУЖБИ ЗБОГ НЕДОСТАТКА ДОКАЗА ДОК ЋЕ ПРАВОСЛАВНИ СРБИ ОСТАТИ ДА ТРУНУ ПО ЗАТВОРИМА. ПРОВИДНА ЈЕ ТО ИГРА ШЕЈТАНА И ЊЕГОВЕ ДЈЕЦЕ У БОРБИ ПРОТИВ СРБА: ПРАВОСЛАВЉА И СВЕТОСАВЉА КАО ВРХУНЦА ХРИШЋАНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ НАЦИОНАЛНЕ ИДЕОЛИГИЈЕ И СРБСКОГ НАЧИНА ЖИВОТА!

Name

Вехиб

24.12.2015 18:37

Из повјерљивих извора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

24.12.2015 19:45

Глас Српске..тацка. И нико висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

24.12.2015 19:58

Вјероватно су планирали да их дигну у ваздух са ауто-дизалицом, пошто колико видим ни петарде нису нашли приликом претреса. Та застава коју су 'нашли", нема везе са ИД, мислим да се користи на Блиском истоку задњих 1000 и кусур година... До када мислите народ зајебавати са вашим будалаштинама, нисмо сви траву пасли?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре зумба

24.12.2015 20:04

Кад крецес за Сирију

ОДГОВОРИТЕ
Name

смирноф

24.12.2015 20:34

Босанац сине,ај смири се мало ако ти пукнем шамар пупак ће ти се одвезати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре смирноф

25.12.2015 04:08

Хало херој додји у Зеницу.

Name

Ја

25.12.2015 06:47

Идите вас двојица у Сирију па се тамо свадјајте...

Name

Босанац

25.12.2015 11:28

Дођи на Соколац па спуцај, мишу мали...

Name

ДПС

25.12.2015 06:42

На велику залост многих националиста који би требали помести брлог испред својих врата, на слободу су пустени: Билал Дервишић, Нермин Ћуприја и Адмир Ахметовић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

25.12.2015 08:08

У свакој нормалној држави постоје обавјестајне службе које се баве оваквим стварима и не хапсе док за то немају јасне доказе. Или онда када хапсе не раде на овакав спектакуларан начин јер на крају ако се испостави да нема доказа за осуду ста добивамо!? Једну несигурну сигурносну агенцију која упада на чула-казала. Друга ствар када некога у јавности етикетирате терористим а испостави се да бије па тај тужи тужилаштво државе на крају добије спор због повреде личности и оштети буџет дрзаве за који милион опет је народ на губитку јер дипломатама морају бити редовна примања и све режије исплаћене. Чудни смо. по мени треба направити обавјештајну службу на нивоу државе која це се бавити тероризмом, крупним криминалом итд.

ОДГОВОРИТЕ