Planirali da policajce dignu u vazduh

Vehabije, koje su u utorak pohapšene u Sarajevu zbog terorizma, planirale su da za Novu godinu dignu u vazduh policijsko vozilo dok se u njemu nalaze policajci, rekao je "Glasu Srpske" izvor blizak istrazi.

Bosna i Hercegovina 24.12.2015 | 22:49
Planirali da policajce dignu u vazduh

Akcija "Rez", u kojoj je u naseljima u okolini Sarajeva uhapšeno 11 vehabija, ističe sagovornik, provedena je zbog saznanja bezbjednosnih službi da grupa planira postavljanje eksploziva pod policijsko vozilo.

"U toku je suočavanje uhapšenih s dokazima i svjedocima koji potvrđuju da je postojao pakleni plan. Od uspješnosti tog posla zavisiće i to da li će i kome od njih biti određen pritvor. Traje i potraga za još trojicom osumnjičenih koji su povezani s organizacijom napada i naoružavanjem terorističkih ćelija", kaže izvor i dodaje da su hapšenju doprinijele i izjave svjedoka da su osumnjičeni na sastancima u mesdžidima kritikovali reisa i muftije Islamske zajednice posebno poslije usvajanja zajedničke izjave bošnjačkih političkih i vjerskih zvaničnika kojom su osudili svaki vid terorizma i distancirali Bošnjake i islamsku vjeru od takvih akcija.

Uhapšene, za koje postoje saznanja i dokazi da održavaju kontakte sa terorističkom organizacijom Islamska država i sa osobama na ratištima u Siriji i Iraku, saslušavali su i juče inspektori Federalne uprave policije (FUP) i do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nisu bili predati Tužilaštvu BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije mogao precizirati da li će tužilac tražiti da uhapšenima bude određen pritvor.

"Očekujemo da nam uhapšeni budu predati, poslije čega će situacija biti mnogo jasnija",  naglasio je Grubešić.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Vlado Azinović rekao je da je policija imala indicije da će neko od uhapšenih izvršiti napad pred kraj godine budući da iz tog ideološkog kruga obično dolazi protivljenje novogodišnjim proslavama.

"Akcija je poslužila za odvraćanje islamista od radikalnih i terorističkih aktivnosti. Akcija "Rez" ima veze sa terorističkim napadima izvedenim 13. novembra u Parizu i 18. novembra u Rajlovcu kod Sarajeva kada su ubijena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH. Akcija je pokazala da sela Ošve, Gornja Maoča i Dubnica nisu centri aktivizma militantnih selefija, nego da je najveći dio njihovih aktivnosti u predgrađima Sarajeva, Zenice i Tuzle", rekao je Azinović.

Specijalci FUP-a su u utorak po naredbi Suda i Tužilaštva BiH na području Sarajeva uhapsili 11 vehabija osumnjičenih za pripremanje terorističkih akcija, finansiranje terorizma, podstrekavanje i navođenje osoba na odlazak na strana ratišta. Za njih postoji osnovana sumnja da su bliski radikalnim strujama i strukturama povezanim sa Islamskom državom. U akciji su uhapšeni Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Bilal Dervišić, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mušić, Adis Kešan, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović. U akciji su pretresene i dvije lokacije na kojima su radikalne grupe obavljale vjerski obred i regrutovale nove članove i više kuća i privatnih objekata koje koriste. Pronađeni su određeni dokazni materijali koji ukazuju na povezanost sa strukturama Islamske države.

Provjera ćelija

Inspektori FUP-a na osnovu obavještajno-bezbjednosnih podataka provjeravaju i veze koje su uhapšeni imali sa ostalim pripadnicima terorističkih ćelija u BiH.

"Detektovano je 12 grupa koje su organizovane kao klasične terorističke ćelije. Svaki član ima oko sebe saradnike, a na taj način su organizovani i uhapšeni u akciji "Rez". Posljednjih mjeseci radili su na vrbovanju potencijalnih članova i boraca za rat u Siriji", kaže sagovornik.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

zumba

24.12.2015 18:25

E cuj policiju.Sto policija sebi nabija cijenu,prekovremene sate ,dezuranje.Koji su to bijednici.

ODGOVORITE
Name

re

24.12.2015 20:03

Ti si obična ku...va zumba.

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

25.12.2015 00:36

АКО ПОЛИЦИЈА НЕ ПРОНАЂЕ ДОКАЗЕ ЗА СВОЈЕ ОПТУЖБЕ ВЕХАБИЈЕ ЋЕ ИСПАСТИ ЖРТВЕ ВЈЕРСКОГ ПРОГОНА ОД СТРАНЕ ПОЛИЦИЈЕ И МУЧЕНИЦИ ЗА ИСЛАМСКУ ВЈЕРУ. У МЕЂУВРЕМЕНУ ЋЕ СИПА ДА ПОХАПСИ ДЕСЕТ СРБА ЗА СВАКОГ УХАПШЕНОГ ВЕХАБИЈУ КОЈИ ЋЕ БИТИ НА КРАЈУ ОСЛОБОЂЕНИ ОПТУЖБИ ЗБОГ НЕДОСТАТКА ДОКАЗА ДОК ЋЕ ПРАВОСЛАВНИ СРБИ ОСТАТИ ДА ТРУНУ ПО ЗАТВОРИМА. ПРОВИДНА ЈЕ ТО ИГРА ШЕЈТАНА И ЊЕГОВЕ ДЈЕЦЕ У БОРБИ ПРОТИВ СРБА: ПРАВОСЛАВЉА И СВЕТОСАВЉА КАО ВРХУНЦА ХРИШЋАНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ НАЦИОНАЛНЕ ИДЕОЛИГИЈЕ И СРБСКОГ НАЧИНА ЖИВОТА!

Name

Vehib

24.12.2015 18:37

Iz povjerljivih izvora

ODGOVORITE
Name

Logika...

24.12.2015 19:45

Glas Srpske..tacka. I niko vise.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

24.12.2015 19:58

Vjerovatno su planirali da ih dignu u vazduh sa auto-dizalicom, pošto koliko vidim ni petarde nisu našli prilikom pretresa. Ta zastava koju su 'našli", nema veze sa ID, mislim da se koristi na Bliskom istoku zadnjih 1000 i kusur godina... Do kada mislite narod zajebavati sa vašim budalaštinama, nismo svi travu pasli?!

ODGOVORITE
Name

Re zumba

24.12.2015 20:04

Kad kreces za Siriju

ODGOVORITE
Name

smirnof

24.12.2015 20:34

Bosanac sine,aj smiri se malo ako ti puknem šamar pupak će ti se odvezati

ODGOVORITE
Name

re smirnof

25.12.2015 04:08

Halo heroj dodji u Zenicu.

Name

Ja

25.12.2015 06:47

Idite vas dvojica u Siriju pa se tamo svadjajte...

Name

Bosanac

25.12.2015 11:28

Dođi na Sokolac pa spucaj, mišu mali...

Name

DPS

25.12.2015 06:42

Na veliku zalost mnogih nacionalista koji bi trebali pomesti brlog ispred svojih vrata, na slobodu su pusteni: Bilal Dervišić, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović!

ODGOVORITE
Name

Pravda

25.12.2015 08:08

U svakoj normalnoj državi postoje obavjestajne službe koje se bave ovakvim stvarima i ne hapse dok za to nemaju jasne dokaze. Ili onda kada hapse ne rade na ovakav spektakularan način jer na kraju ako se ispostavi da nema dokaza za osudu sta dobivamo!? Jednu nesigurnu sigurnosnu agenciju koja upada na čula-kazala. Druga stvar kada nekoga u javnosti etiketirate teroristim a ispostavi se da bije pa taj tuži tužilaštvo države na kraju dobije spor zbog povrede ličnosti i ošteti budžet drzave za koji milion opet je narod na gubitku jer diplomatama moraju biti redovna primanja i sve režije isplaćene. Čudni smo. po meni treba napraviti obavještajnu službu na nivou države koja ce se baviti terorizmom, krupnim kriminalom itd.

ODGOVORITE