Ћурковић: Андрија, остани!

Вршилац дужности председника ФК Партизан Иван Ћурковић апелује на Андрију Живковића да остане, јер је сувише млад да би отишао. "Али, долазе други, Иван Томић је саставио занимљиву листу играча које би волео да има", додаје Ћурковић.

Фудбал 25.12.2015 | 16:00
Ћурковић: Андрија, остани!

Андрија Живковић је прво лице које се појављује на календару ФК Партизан за 2016. годину. Њему је "дат" јануар.

Али, да ли ће Андрија Живковић заиста остати у Партизану бар до краја ове сезоне и да ли је позирање за календар, на неки начин, опроштај од клуба и навијача?

У септембру прошле године досадашњи председник Партизана Зоран Поповић (ово досадашњи узмите са резервом, јер Скупштина клуба смењује и поставља председнике) говорио је о уговору Андрије Живковића и о томе како је претходна управа, предвођена Драганом Ђурићем, продала права на Андрију Живковића инвестиционом фонду Пинија Захавија.

Према речима Поповића, Партизан је имао права на 75 одсто уговора Живковића, а онда је претходна управа продала 50 одсто од тих права (дакле, остало је 25% у власништву Партизана) Фонду Пнија Захавија.

"Проблем код уговора је да је Партизан принуђен да осталих 25 одсто економских права мора да прода по цени од 600.000 евра и да убедимо играча да оде у клуб који жели, односно Фонд Пинија Захавија и његов клуб Аполон. Најспорније у том уговору је то што није играч потписник! По мени је тотално нелогично да терате некога да иде негде где неће. А ако не успемо да убедимо играча да оде тамо где власник Фонда жели да оде, у Аполон, Партизан мора да плати пенале од 1.250.000 евра и да врати оних 1.250.000 које је већ добио. Дакле, укупно 2,5 милиона евра!", говорио је Поповић.

Вршилац дужности председника Партизана Иван Ћурковић каже, у интервју за ТВ Партизан, да ће се клуб борити за Живковића, мада ни он није баш упућен у целу правну заврзламу око тог уговора.

Његова порука је јасна: "Андрија, остани, јер је још рано да одеш у иностранство".

Повукао је паралелу између "случаја Живковића" и неких ранијих играча у време док је био први човек Партизана у претходном мандату.

"Није то ништа ново. Одлазили су и раније играчи и то без уговора, рецимо Вељко Пауновића са 17 година, њега је стриц одвео... Владимир Ивић је такође отишао без уговора, голман Горан Пандуровић... Нико од није није направио неку велику играчку каријеру. Рани одлаци у клубове нису добри, јер млади играчи нису још сазрели да носе тај велики терет. Ја сам из Партизана отишао када ми је било 29 година и знам колико ми је било тешко да се изборим са свим тим стварима. Погледајмо пример Лазара Марковића, те честе промене клубова у иностранству су јако тешке, мало се губе ти млади играчи... Имате и конкуренцију других играча од 19, 20 година, који такође желе да се изборе за место у тиму тог клуба у који сте отишли. То је врло трновит пут, поготово за младог играча. Тај новац никад неће доћи тако брзо и тако лако, а каријере могу да буду просечне", каже Ћурковић.

Он је Пауновићу једном приликом рекао да неће надмашити играчку свог оца, Благоја, који је имао већу каријеру, који је био бољи играч, али да ће га надмашити као тренер. "То сам му рекао пре Новог Зеланда и био сам у праву", додао је Ћурковић.

Легендарни голман црно-белих каже да види етички проблем у томе што се од тих већих трансфера исплаћују плате за играче који су сада у тиму.

"Дакле, клуб је оштећен, јер је улагао у њега (младог играча), давао му плату... Родитељи и менаџери имају велики утицај. Ево, имамо случај и Грујића из Црвене звезде. Рани одласци нису добри. Моја порука свима је да за одласке никад није касно отићи у велики клуб, са једном репутацијом, са одређеним бројем европских утакмица, интернационалним искуством, одређеним бројем утакмица у репрезентацији. Живковић је сјајан фудбалер, има велику перспективу, али погледајте утакмицу против Аугзбурга - непотребан фаул, играње руком, искључење и оставиш тим да се бори да не прими гол... Није његова грешка, али је то својствено младости. Кад оде у иностранство те грешке не смеју да се понављају, јер могу да изгубе место у тиму, а кад не играју, они нестају", поручио је Ћурковић.

Први човек црно-белих каже да ће се клуб борити за Жиковића, да ће учинити све да га задржи, али...

"Да се разумемо, долазе други. Иван Томић је дао једну интересантну листу играча. Урадићемо све (да задржимо Живковића), али, на крају, он одлучује".

Коментари / 0

Оставите коментар