Ćurković: Andrija, ostani!

Vršilac dužnosti predsednika FK Partizan Ivan Ćurković apeluje na Andriju Živkovića da ostane, jer je suviše mlad da bi otišao. "Ali, dolaze drugi, Ivan Tomić je sastavio zanimljivu listu igrača koje bi voleo da ima", dodaje Ćurković.

Fudbal 25.12.2015 | 16:00
Ćurković: Andrija, ostani!

Andrija Živković je prvo lice koje se pojavljuje na kalendaru FK Partizan za 2016. godinu. Njemu je "dat" januar.

Ali, da li će Andrija Živković zaista ostati u Partizanu bar do kraja ove sezone i da li je poziranje za kalendar, na neki način, oproštaj od kluba i navijača?

U septembru prošle godine dosadašnji predsednik Partizana Zoran Popović (ovo dosadašnji uzmite sa rezervom, jer Skupština kluba smenjuje i postavlja predsednike) govorio je o ugovoru Andrije Živkovića i o tome kako je prethodna uprava, predvođena Draganom Đurićem, prodala prava na Andriju Živkovića investicionom fondu Pinija Zahavija.

Prema rečima Popovića, Partizan je imao prava na 75 odsto ugovora Živkovića, a onda je prethodna uprava prodala 50 odsto od tih prava (dakle, ostalo je 25% u vlasništvu Partizana) Fondu Pnija Zahavija.

"Problem kod ugovora je da je Partizan prinuđen da ostalih 25 odsto ekonomskih prava mora da proda po ceni od 600.000 evra i da ubedimo igrača da ode u klub koji želi, odnosno Fond Pinija Zahavija i njegov klub Apolon. Najspornije u tom ugovoru je to što nije igrač potpisnik! Po meni je totalno nelogično da terate nekoga da ide negde gde neće. A ako ne uspemo da ubedimo igrača da ode tamo gde vlasnik Fonda želi da ode, u Apolon, Partizan mora da plati penale od 1.250.000 evra i da vrati onih 1.250.000 koje je već dobio. Dakle, ukupno 2,5 miliona evra!", govorio je Popović.

Vršilac dužnosti predsednika Partizana Ivan Ćurković kaže, u intervju za TV Partizan, da će se klub boriti za Živkovića, mada ni on nije baš upućen u celu pravnu zavrzlamu oko tog ugovora.

Njegova poruka je jasna: "Andrija, ostani, jer je još rano da odeš u inostranstvo".

Povukao je paralelu između "slučaja Živkovića" i nekih ranijih igrača u vreme dok je bio prvi čovek Partizana u prethodnom mandatu.

"Nije to ništa novo. Odlazili su i ranije igrači i to bez ugovora, recimo Veljko Paunovića sa 17 godina, njega je stric odveo... Vladimir Ivić je takođe otišao bez ugovora, golman Goran Pandurović... Niko od nije nije napravio neku veliku igračku karijeru. Rani odlaci u klubove nisu dobri, jer mladi igrači nisu još sazreli da nose taj veliki teret. Ja sam iz Partizana otišao kada mi je bilo 29 godina i znam koliko mi je bilo teško da se izborim sa svim tim stvarima. Pogledajmo primer Lazara Markovića, te česte promene klubova u inostranstvu su jako teške, malo se gube ti mladi igrači... Imate i konkurenciju drugih igrača od 19, 20 godina, koji takođe žele da se izbore za mesto u timu tog kluba u koji ste otišli. To je vrlo trnovit put, pogotovo za mladog igrača. Taj novac nikad neće doći tako brzo i tako lako, a karijere mogu da budu prosečne", kaže Ćurković.

On je Paunoviću jednom prilikom rekao da neće nadmašiti igračku svog oca, Blagoja, koji je imao veću karijeru, koji je bio bolji igrač, ali da će ga nadmašiti kao trener. "To sam mu rekao pre Novog Zelanda i bio sam u pravu", dodao je Ćurković.

Legendarni golman crno-belih kaže da vidi etički problem u tome što se od tih većih transfera isplaćuju plate za igrače koji su sada u timu.

"Dakle, klub je oštećen, jer je ulagao u njega (mladog igrača), davao mu platu... Roditelji i menadžeri imaju veliki uticaj. Evo, imamo slučaj i Grujića iz Crvene zvezde. Rani odlasci nisu dobri. Moja poruka svima je da za odlaske nikad nije kasno otići u veliki klub, sa jednom reputacijom, sa određenim brojem evropskih utakmica, internacionalnim iskustvom, određenim brojem utakmica u reprezentaciji. Živković je sjajan fudbaler, ima veliku perspektivu, ali pogledajte utakmicu protiv Augzburga - nepotreban faul, igranje rukom, isključenje i ostaviš tim da se bori da ne primi gol... Nije njegova greška, ali je to svojstveno mladosti. Kad ode u inostranstvo te greške ne smeju da se ponavljaju, jer mogu da izgube mesto u timu, a kad ne igraju, oni nestaju", poručio je Ćurković.

Prvi čovek crno-belih kaže da će se klub boriti za Žikovića, da će učiniti sve da ga zadrži, ali...

"Da se razumemo, dolaze drugi. Ivan Tomić je dao jednu interesantnu listu igrača. Uradićemo sve (da zadržimo Živkovića), ali, na kraju, on odlučuje".

Komentari / 0

Ostavite komentar