Рушење Српске

У једној од новијих теорија завјере коју владајући Режим у Српској константно продукује, Предсједник Републике Српске, праћен стандардном плејадом квазианалитичара, пласирао је тезу да је на сцени план дестабилизовања Републике Српске кроз стратегију урушавања интегритета њених пет најважнијих иституција. Ради се о институцијама: Предсједника Републике Српске, Владе Републике Српске, Парламента Републике Српске, МУП-а Републике Српске, и РТРС-а.

Република Српска 24.12.2015 | 22:50
Рушење Српске

Што се тиче креатора и извршилаца овог пројекта у питању су стандардни завјереници: "У томе учествују неке стране амбасаде у БиХ, такозвани невладин сектор - међународни и домаћи, и дио политичких снага из Републике Српске" [хттпс://www.независне.цом/новости/бих/Додик-На-сцени-план-русења-пет-највазнијих-институција-Републике-Српске/342101].

Наравно, прави актери овог “издајничког” пројекта су сви они који мисле да је интегритет институције Предсједника РС више него озбиљно урушен постојећим оптужбама и сумњама за уплетеност актуелног предсједника у евентуалне криминалне радње по многим питањима. А на крају крајева и самим његовим “Баја” стилом, ако ту врсту понашања можемо означити термином стил.

Завјереници против Баје

Завјереници који раде против отаџбине су и сви они који мисле да је интегритет институције Владе Републике Српске више него озбиљно урушен невјероватном неспособношћу и некомпетенцијом, што за посљедицу има, на примјер: раст дуга са 1.046 млрд КМ на 5.5. млрд.КМ (у период 2006-2015) или безбројне афере типа Бирач, Банка Српске, Боска итд итд.

Ништа мањи издајници нису ни сви они који, на примјер, сматрају да је интегритет Парламента РС озбиљно (ако не и неповратно) урушен скандалом без преседана – афером “Папак” те серијом антиуставних одлука који је НСРС донијела у току 2015.

Но тема овог текста је једна од институција која је означена као мета “завјере”, а која је посебна у односу на остале јер би, по дефиницији, морала бити политички неутрална или бар коректна: Јавни РТВ сервис Републике Српске.

Политика неутралности

Та политичка неутралност није ствар пароле, већ произилази из логике самог појма “јавног” сервиса: за разлику од приватних ТВ које су природном ствари подвргнуте законима тржишта и вољи уредника, РТРС би требала да буде бастион јавног дискурса – “седма сила” која говори у име свих, па и оних који нису у стању (немају средства) да сами проговоре. Међутим, она то није.

Као примјер навешћемо врсту и методе кампање којима сам лично био изложен у претходних пар дана. Наиме, на једном од популарних блогова објављена је информација која ме оптужује за могуће незаконито ангажовање у кабинету Предсједавајућег Дома Народа ПСБХ [хттпс://слободанвасковиц.блогспот.ба/2015/12/нове-обмане-огњена-тадица-оставку-је.хтмл].

Овдје не желимо полемисати са аргументима који се у том тексту износе - они су и формално нетачни и суштински погрешни (наиме, врста ангажмана која је овдје у питању је потпуно друга врста радноправног статуса од оног у случају Марине Пендеш на који се тај текст реферише). И поред тога, није ми пало на памет да реагујем на писање било ког приватног лица без обзира шта исти о мени напише. Аутор овога текста је на начелном нивоу противник антиуставног

ЗОЈРМ

Закона о јавном реду и миру у оном дијелу који рестриктивно третира слободу говора на “мрежи”, о чему сам у више наврата и писао [на примјер: хттпс://www.нспм.рс/судбина-дејтонске-бих-и-република-српска/резим-лицне-власти-као-главни-проблем-уставног-уредјења-рс.хтмл ]. По мом дубоком увјерењу, цензура било ког типа је неприхватљива, а функција правног поретка није да заштити моја или било чија друга “осјећања” - слобода сваког да изнесе став о свему/свакоме је априорна „метаправна“ вриједност. Ми смо сви одрасли људи и требамо сами доносити судове о информацијама које преузимамо, као и онима које пласирамо.

То не може радити законодавац у наше име. Волтеровска максима “ја се не слажем с вашим мишљењем али браним ваше право да га изнесете” је цивилизацијска тековина тако скупо плаћена да је се не смијемо одрицати чак ни под пријетњом тероризма, а поготово не таквих ствари као што је нечија евентуална “душевна бол”. Патриот ацт је пад у варварство који евоцира злокобно сјећања на неке мрачне периоде новије историје.

Текст као реакција

Овај је текст реакција на методу којом РТРС, умјесто да брани тај простор јавног дискурса (као најпозвнија институција за то), исти контаминира и тиме заправо самоукудиа себе као Јавни сервис. Чиме, ни мање ни више, укида простор рационалне полемике унутар нашег друштва. Метод је стандардан и небројено пута употребљен у медијској пракси. Конкретно то изгледа овако. У прилогу емитованом у Дневнику 2 од 22.12.2015.год. [хттпс://www.ртрс.тв/ав/пусти.пхп?ид=55431 (прилог почиње на 22мин.10.сек.)], уредници готово у потпуности преносе како кажу “непотврђене” информације с поменутог блога. Прилог базиран на тим “непотврђеним” информацијама траје готово 4 минута централног Дневника. Сљедећег дана услиједила је званична реакција из кабинета Предсједавајућег/замјеника предсједавајућег Дома Народа ПСБХ.

Та званична информација је, међутим, завриједила мање од пола минута прилога, при томе реинтерпретирације садржаја. Очигледно је у питању свјесна намјера да се искривљено пренесе слика стварности. Индикативно је, и говори јако много о намјери уредника Дневника, да РТРС по први пут преузима текст с дотичног блога, иако је исти врло фреквентан. О мотивима зашто је мета овог удруженог подухвата постао управо г-дин Огњен Тадић са својим сарадницима могло би се много шта рећи, али то није тема овог текста. Ми желимо демонстрирати стварно значење формулације “урушавање интегритета” институције РТРС и које су посљедице тога.

Наиме, овај релативно тривијалан случај само је показатеље дубине пада који једна институција сама себи приређује. Ми смо, као друштво у цјелини, срозани до те мјере да један Јавни сервис, не само да допушта себи да објављује „непотврђене“ информације, већ нема ни минимум снаге, довољан да објави (у складу с узусима професије) одговор стране коју је претходно таргетирао.

Дискурзивна полемика

Ово, нажалост, није опис једног изолованог инцидента, поготово не жалопољка аутора над тиме што је овај пут управо он био мета. Ради се о евидентирању једног парадигматичног случаја, у коме не само да су пласиране информације биле непровјерене и свјесно тенденциозно контаминиране, већ није испоштован ни елементарни услов дискурзивне полемике: презентовати аргументације свих страна. Ово очито није ствар “страних плаћеника и домаћих издајника”, већ аутодеструктивно дјеловање једне институције против саме себе, а тиме (с обзиром да се ради о институцији од општег значаја) и свих нас.

Као што је већ речено, фундаментални задатак Јавног сервиса је да обезбједи простор на коме би се теме од општег интереса могле продискутовати и тиме обезбједити јавности подлогу од довољно квалитетних информација, да та јавност може да креира став о теми која је на дневном реду. На примјер, ако неко сумња у кредибилитет рада неког јавног службеника, то је врло озбиљна оптужба и заврјеђује да се тематизира у јавном простору. Или, ако неко константно износи хипотезе о “наранџастим” или каквим већ револуцијама у РС, онда је то очигледно више него значајна ствар која мора бити размотрена. Али да би то уопште било могуће неопходне су минимално кредибилне информације и тзв. “објективистички” приступ.

Објективистичка школа

То и јесте примарна функција Јавног сервиса. На тај начин Јавни сервис обезбјеђује, како се то у теорији дефинише, простор за индивидуални рационалитет у политичкој заједници – Ми, наиме, можемо бити рационална бића само ако на основу доступних информација и употребом властитог (а не Владиног, Уредничког и сл.) разума доносимо одлуке. Улога Јавног сервиса у савременим друштвима Запада је да обезбједи форум као начин егзистирања политичког бића схваћеног као анимал ратионале.

Чак и више од тога, то је начин на који ми једино можемо да постојимо као “морално аутономна бића” у смислу о коме је о томе писао Имануел Кант. Упадљива ирационалност и аморалност јавног простора Републике Српске нису тек случајна аномалија, производ хира историјских околности, већ институционално произведена атмосфера. Укидање средстава за постојање политичког грађанства као и максимално сужавање моралне аутономије унутар јавног простора, карактеристична је одлика ове врсте политичких поредака.

Једнака упадљивост као карактеристика

Једнако упадљива и једнако карактеристична као и њихово узурпирање средстава јавног информисања. Једнако упадљива и једнако карактеристична као и тежња да се простор јавног дискурса претвори у перманентни “ријалити” и тиме спријечи дискусија тако што се кич-квазидискусије, нека врста вербалне кафанске туче, константно одржава и мултипликује у бесконачној хиперпродукцији. Односно, да парафразирамо одличну формулацију Слотердијка - “ријалити” претвара у свеопшти перпетуум мобиле.

Разултат је то потребе једног трагичног Режима, запетљаног у властите контрадикције, да побјегне од стварности у аутохипнозу и искривљене симулакруме. Као и сваки бијег он је проузрокован страхом: у овом случају страхом од реалности. Нажалост, РТРС је претворена у само једно од средстава да се што дуже одржава фикција, простор бијега од неподношљиве стрепње коју стварност значи. На тај начин Јавни сервис укида сам своју властиту сврху постојања. Он је редуковао себе на инструментализовано средство неког од центара моћи чији је пуки портпарол. Он претвара сам себе у “ТВ Бастиљу”. Он поништава сам себе, тако да они који би евентуално хтјели да раде на његовом урушавању заправо немају шта да раде.

Аутор: Александар Савановиц

Извор:Фронтал.рс

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Бранко

24.12.2015 15:36

То Баја, покази им како се управља овцама у РС...тебе ионако не интересују ови сто висе на нету, него овце које гледају РТРС, будзетлије и послусници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

24.12.2015 15:42

Управо тако!

Name

Петар

24.12.2015 15:50

Из твог коментара се види незнање и непознавање политицке игре снага за русењр РС

Name

Ми сами

24.12.2015 16:55

Док не угасите РТРС тај тровац народа,неце овом народу бити боље....под хитно те будале угасите да несире пропаганду на којој би јој и у С.Кореји завидјели.

Name

зока

24.12.2015 17:48

Стварао сам рс, сада је мрзим и заболи ме за њу. Бјезим одавде док се јос мозе преци преко границе. Овдје зиве лоси људи па ни власт неце никад бити боља. А ви остали, остајте овдје.

Name

Бањалука

24.12.2015 18:05

Како вам не досади доколицари једни беспослани?

Name

Илија Чворовић

24.12.2015 18:33

Зока дивно збориш, исти сам такав.

Name

Игор

24.12.2015 21:05

Зока ја отисао јесенас ево вец продисао. Сат рада ста год радис 10,12,14 еура. Цистацица у Холандији цисти цист стан добије 50 еура за 4 сата. Ту у банци мора подувати сефу и радити 8 сати на салтеру за 400 еура мјесецно.

Name

Илија Чворовић

24.12.2015 21:30

Игоре свака цаст. Јадни смо кад зене флаутају директору само да их остави на миру на послу

Name

киза

24.12.2015 15:49

Искрено да Вам казем да нисам ни процитао овај цланак, али хоцу да казем несто сто је везано за наслов. Цитам на атисрпском порталу вести (намерно писем малим словом) да Вуциц притиска Додика. Господо Додик је сам себе притиснуо одавно називајуци Николица (председника Србије) гробаром, када се у Калдери друзио са криминалцем Тадицем (првим рекетасом Србије), када је отварао куцице и пустао у промет аутопут Бања Лука - Градиска са Новаком Дјоковицем (првим рекетом света) и наравно са горе наведеним рекетасом. Успут ту је присуствовало и његово како би његова браца из херцег босне рекли висоцанство сулејман велицанствени из Републике Српске (наравно господин Баја. Мислим да је и Вуциц изгубио стрпљење и да нас драги и врли председник Баја врло брзо лети за Фоцу (фин и средјен затвор), али је том истом цовеку проблем сто тамо не моз као под сатором да пева свом цењеном народу, док они једу браветину и пију пиво и ракију Пој миле волове на реци

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

25.12.2015 00:14

Многи грађани РС острашћени својим политичким погледима се понашају луцидно као да они ниси СВЈЕСНИ времена у коме живе и последица свога политичког рада. Да ли су они свјесно прешли на страну непријатеља СРБског Народа и ставили се јавно у службу непријатеља Бога и СРБства: Православља и Светосавља као врхунца хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота или се СРВска неслога и зло само случајно поклополило са плановима тајних владара из сенке време ће показати!

Name

Ма

24.12.2015 15:50

Немој само да урусе РТРС ,коме це мо плацати претплату ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

о чему ви

25.12.2015 07:48

И онако им иде 25 % од укупне наплате.

Name

фоки

24.12.2015 15:55

Само тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.12.2015 16:11

Иде Миле лајковачком пругом...Иде Миле са још једним другом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.12.2015 07:29

Оде Миле са Слобом за Словенију.

Name

Ми тог

24.12.2015 16:12

Баја краљ си гласао би за тебе увјек али ста ћеш далеко ми доћи из свице. Ти си се убио за ријалити пријави се у први стварно си забаван. ФАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцан

24.12.2015 16:15

Ко це урусити "бају"? Опозиција? Нема "баја" у РС то! Критицна маса? Нема ни тога,бар не јос! Тога тиранина це смјенити његови савјетници,односно онај један,њему највазнији! Арие Ливне. Тај је савјетовао и Слободана Милосевица,па је Слоба радио ста је радио и заврсио како је заврсио,а тако це да сконца и "баја".

ОДГОВОРИТЕ
Name

перхан

24.12.2015 16:21

Доста ми је супљих прица.Немогуце да од 150 афера нема доказ да се дрекавац баци у затвор.Људи ста се цека.власт над сипом није Додикова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

24.12.2015 17:22

Нова година, Божић и Дан РС, па...

Name

Ре: Петар

24.12.2015 16:57

Петре, не прди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово

24.12.2015 17:08

српску неце нико да руси

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

24.12.2015 17:12

Све до народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Против синдрома званог "Перо Симић"

24.12.2015 17:15

"О мотивима зашто је мета овог удруженог подухвата постао управо г-дин Огњен Тадић са својим сарадницима могло би се много шта рећи, али то није тема овог текста." ПА МОТИВИ УДРУЖИВАЊА СУ ЈАСНИ ЈЕР ЈЕ ПЕРО СИМИЋ ИСТА ПРИЧА БЕЗ ОБЗИРА КАКО СЕ У КОЈОЈ СТРАНЦИ СТВАРНО ЗОВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре петар

24.12.2015 17:23

Драги градјанине РТРС је направљен мојим и твојим парама,не казем да је добар у смислу информативног програма на дневно политицком нивоу,слузио је својевремено и Сдс-у ,а сада и тзв.Баји ,не треба призивати нестанак било цега сто је са тим се не слазем,ниција није до зоре ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Златна полуга

24.12.2015 17:33

Кад су људи у страху,мозес сњима манипулисати, и вуц их за нос и њихов дзеп,колико ти је воља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојцин

24.12.2015 17:40

Па дај реците једном именом и презименом које су то неке амбасаде,неке невладине организације,неки политицари из опозиције,русење републике тј.русење уставног поретка је најтезе кривицно дјело и не трпи ова пресера..ња из дана у дан,из године у годину,дајте наредјење насој републицкој милицији која це за пар дана наватати и разбуцати све те бајне руситеље и мирна српска,овако продје зивот у брањењу од непознатих а дзепови све празнији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоби

24.12.2015 17:56

Па јесете тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

24.12.2015 18:18

Текст нисам ни цитао, јер заиста висе не могу нити има смисла,а писем и реагујем на основу наслова. Стварно је висе доста ових небулоза. Па они русе РС својим криминалом ,задузивањем без мјере ,непотизмом,лосим законима које називају реформским а који су писани и усвајају се због њих и њима слицним. То унисти РС,а не неко са вана. Даље. Гледајте како се сад смирило око СИПЕ и хапсења. Јуце су била хапсења у Приједору оптузених за ратне злоцине. И нека су,и дај Бозе да сви они који су окрвавили руке па ма како се звали буду иза браве.О томе сам доста пута овдје писао. Јесте ли видјели или цули било коју реакцију власти из РС на та хапсења? Ја нисам. Засто? Па зато сто их није за то брига,а једино када се СИПА примакне њиховој гузици ко онда у Новом Граду онда треба заратити са Сарајевом и ово мало омладине сто има у овој земљи поново гурнути у рат да би се они сацували и утекли са парама одавде. Народе блесави ,бас си блесав на квадрат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чему..

24.12.2015 20:12

..толико правдање... јели истина?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

24.12.2015 21:03

Одличан текст. Свака цаст !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Марковић

25.12.2015 07:46

Значи ја сам издајник и непријатељ државе: Мислим да је премијерка глупа и неспособна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кгб

25.12.2015 08:39

Мислио сам да су градјани у РС једнаки сви медјутим евидентно је да није тако бар кроз мјесне опстинске структуре у томе и јесте велики проблем и кулминирало је..Нисмо се борили крварили и дали своје најмилије за ово да данас њихова дјеца немају посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

25.12.2015 08:52

Да сада смо сви сметња јер не глумимо стативе и не указујемо на малограђанштину ,сељаклук и примитивизам свакојаког облика која се стрпала у све институције државе и манипулише мозговимајадног народа који жели да ради,живи и воли своју крвљу натопљену домовину...МислиБаја да дјељењем ордења 20 година након рата се може купити подаништво које је створио око себе и својих статиста који нису у стању ни вола вилама у гузицу убости, акамо ли учинити нешто истински поштено за ову земљу и овај народ... Само смјена и затвор за одговорне уз поштовање правде и закона могу нас извући са дна пакла у коме се налазимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац РС

25.12.2015 10:07

ТОЛИКО ЈЕ ТОГА НАПИСАНО О ЛОПОВУ КОЈИ СПАСАВА СВОЈУ КОЗУ КАКАВ НАРОД И Р СРПСКА ВАЗНО ЈЕ ДА СЕ КРИМИНАЛАЦ СПАСИ. СВЕ АНАЛИТИЦАРЕ И МЕДИЈЕ ИЗУЗЕВ БН-а ЈЕ КУПИО, УЗ ТО СВЕСРДНО МУ ПОМАЗЕ ВУЦИЦ, ПАТРИЈАРХ И ОСТАЛА БАГРА КОЈУ МИ ДЕБЕЛО ПЛАЦАМО. НИСТА ГА СПАСИТ НЕ МОЗЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а

25.12.2015 22:37

Срусили их све вала боље нису заслузили ако нису горе! Бн Тв најбољи сте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земљак

26.12.2015 01:02

Страсно како људи знају да буду глупи и ограницени. Па нама не треба Америка за русење РС, довољни смо сами себи! Уместо да се окупе људи око кединствене идеје оцувања, они постављају једни другима ногу и саплицу се док се други смеју... доста бре висе са оваквим стварима, цим је толика галама око некога и цим се нагло и масовно неко компромитује (као додик) знаци неко дебело плаца да га скину са власти! Размисљајте овце!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Михаило

26.12.2015 07:26

Бозе Михаило у ком веку ти зивис?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Михаила

26.12.2015 13:50

Пун ми к...ц насег српског пресеравања о позиву за слогу,страним плаценицима,српским непријатељима а највисе их има управо у самој Србији и у Републици Српској.Народ нема буквално ста јести а ти млатис истрцану прицу која се вјековима силом намеце јадном народу.Ако ти зивис од празних духова,ми обицни зелимо бити као сав норналан свијет и зивјети од сопственог рада.

ОДГОВОРИТЕ