Rušenje Srpske

U jednoj od novijih teorija zavjere koju vladajući Režim u Srpskoj konstantno produkuje, Predsjednik Republike Srpske, praćen standardnom plejadom kvazianalitičara, plasirao je tezu da je na sceni plan destabilizovanja Republike Srpske kroz strategiju urušavanja integriteta njenih pet najvažnijih istitucija. Radi se o institucijama: Predsjednika Republike Srpske, Vlade Republike Srpske, Parlamenta Republike Srpske, MUP-a Republike Srpske, i RTRS-a.

Republika Srpska 24.12.2015 | 22:50
Rušenje Srpske

Što se tiče kreatora i izvršilaca ovog projekta u pitanju su standardni zavjerenici: "U tome učestvuju neke strane ambasade u BiH, takozvani nevladin sektor - međunarodni i domaći, i dio političkih snaga iz Republike Srpske" [https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-Na-sceni-plan-rusenja-pet-najvaznijih-institucija-Republike-Srpske/342101].

Naravno, pravi akteri ovog “izdajničkog” projekta su svi oni koji misle da je integritet institucije Predsjednika RS više nego ozbiljno urušen postojećim optužbama i sumnjama za upletenost aktuelnog predsjednika u eventualne kriminalne radnje po mnogim pitanjima. A na kraju krajeva i samim njegovim “Baja” stilom, ako tu vrstu ponašanja možemo označiti terminom stil.

Zavjerenici protiv Baje

Zavjerenici koji rade protiv otadžbine su i svi oni koji misle da je integritet institucije Vlade Republike Srpske više nego ozbiljno urušen nevjerovatnom nesposobnošću i nekompetencijom, što za posljedicu ima, na primjer: rast duga sa 1.046 mlrd KM na 5.5. mlrd.KM (u period 2006-2015) ili bezbrojne afere tipa Birač, Banka Srpske, Boska itd itd.

Ništa manji izdajnici nisu ni svi oni koji, na primjer, smatraju da je integritet Parlamenta RS ozbiljno (ako ne i nepovratno) urušen skandalom bez presedana – aferom “Papak” te serijom antiustavnih odluka koji je NSRS donijela u toku 2015.

No tema ovog teksta je jedna od institucija koja je označena kao meta “zavjere”, a koja je posebna u odnosu na ostale jer bi, po definiciji, morala biti politički neutralna ili bar korektna: Javni RTV servis Republike Srpske.

Politika neutralnosti

Ta politička neutralnost nije stvar parole, već proizilazi iz logike samog pojma “javnog” servisa: za razliku od privatnih TV koje su prirodnom stvari podvrgnute zakonima tržišta i volji urednika, RTRS bi trebala da bude bastion javnog diskursa – “sedma sila” koja govori u ime svih, pa i onih koji nisu u stanju (nemaju sredstva) da sami progovore. Međutim, ona to nije.

Kao primjer navešćemo vrstu i metode kampanje kojima sam lično bio izložen u prethodnih par dana. Naime, na jednom od popularnih blogova objavljena je informacija koja me optužuje za moguće nezakonito angažovanje u kabinetu Predsjedavajućeg Doma Naroda PSBH [https://slobodanvaskovic.blogspot.ba/2015/12/nove-obmane-ognjena-tadica-ostavku-je.html].

Ovdje ne želimo polemisati sa argumentima koji se u tom tekstu iznose - oni su i formalno netačni i suštinski pogrešni (naime, vrsta angažmana koja je ovdje u pitanju je potpuno druga vrsta radnopravnog statusa od onog u slučaju Marine Pendeš na koji se taj tekst referiše). I pored toga, nije mi palo na pamet da reagujem na pisanje bilo kog privatnog lica bez obzira šta isti o meni napiše. Autor ovoga teksta je na načelnom nivou protivnik antiustavnog

ZOJRM

Zakona o javnom redu i miru u onom dijelu koji restriktivno tretira slobodu govora na “mreži”, o čemu sam u više navrata i pisao [na primjer: https://www.nspm.rs/sudbina-dejtonske-bih-i-republika-srpska/rezim-licne-vlasti-kao-glavni-problem-ustavnog-uredjenja-rs.html ]. Po mom dubokom uvjerenju, cenzura bilo kog tipa je neprihvatljiva, a funkcija pravnog poretka nije da zaštiti moja ili bilo čija druga “osjećanja” - sloboda svakog da iznese stav o svemu/svakome je apriorna „metapravna“ vrijednost. Mi smo svi odrasli ljudi i trebamo sami donositi sudove o informacijama koje preuzimamo, kao i onima koje plasiramo.

To ne može raditi zakonodavac u naše ime. Volterovska maksima “ja se ne slažem s vašim mišljenjem ali branim vaše pravo da ga iznesete” je civilizacijska tekovina tako skupo plaćena da je se ne smijemo odricati čak ni pod prijetnjom terorizma, a pogotovo ne takvih stvari kao što je nečija eventualna “duševna bol”. Patriot act je pad u varvarstvo koji evocira zlokobno sjećanja na neke mračne periode novije istorije.

Tekst kao reakcija

Ovaj je tekst reakcija na metodu kojom RTRS, umjesto da brani taj prostor javnog diskursa (kao najpozvnija institucija za to), isti kontaminira i time zapravo samoukudia sebe kao Javni servis. Čime, ni manje ni više, ukida prostor racionalne polemike unutar našeg društva. Metod je standardan i nebrojeno puta upotrebljen u medijskoj praksi. Konkretno to izgleda ovako. U prilogu emitovanom u Dnevniku 2 od 22.12.2015.god. [https://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=55431 (prilog počinje na 22min.10.sek.)], urednici gotovo u potpunosti prenose kako kažu “nepotvrđene” informacije s pomenutog bloga. Prilog baziran na tim “nepotvrđenim” informacijama traje gotovo 4 minuta centralnog Dnevnika. Sljedećeg dana uslijedila je zvanična reakcija iz kabineta Predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Doma Naroda PSBH.

Ta zvanična informacija je, međutim, zavrijedila manje od pola minuta priloga, pri tome reinterpretiracije sadržaja. Očigledno je u pitanju svjesna namjera da se iskrivljeno prenese slika stvarnosti. Indikativno je, i govori jako mnogo o namjeri urednika Dnevnika, da RTRS po prvi put preuzima tekst s dotičnog bloga, iako je isti vrlo frekventan. O motivima zašto je meta ovog udruženog poduhvata postao upravo g-din Ognjen Tadić sa svojim saradnicima moglo bi se mnogo šta reći, ali to nije tema ovog teksta. Mi želimo demonstrirati stvarno značenje formulacije “urušavanje integriteta” institucije RTRS i koje su posljedice toga.

Naime, ovaj relativno trivijalan slučaj samo je pokazatelje dubine pada koji jedna institucija sama sebi priređuje. Mi smo, kao društvo u cjelini, srozani do te mjere da jedan Javni servis, ne samo da dopušta sebi da objavljuje „nepotvrđene“ informacije, već nema ni minimum snage, dovoljan da objavi (u skladu s uzusima profesije) odgovor strane koju je prethodno targetirao.

Diskurzivna polemika

Ovo, nažalost, nije opis jednog izolovanog incidenta, pogotovo ne žalopoljka autora nad time što je ovaj put upravo on bio meta. Radi se o evidentiranju jednog paradigmatičnog slučaja, u kome ne samo da su plasirane informacije bile neprovjerene i svjesno tendenciozno kontaminirane, već nije ispoštovan ni elementarni uslov diskurzivne polemike: prezentovati argumentacije svih strana. Ovo očito nije stvar “stranih plaćenika i domaćih izdajnika”, već autodestruktivno djelovanje jedne institucije protiv same sebe, a time (s obzirom da se radi o instituciji od opšteg značaja) i svih nas.

Kao što je već rečeno, fundamentalni zadatak Javnog servisa je da obezbjedi prostor na kome bi se teme od opšteg interesa mogle prodiskutovati i time obezbjediti javnosti podlogu od dovoljno kvalitetnih informacija, da ta javnost može da kreira stav o temi koja je na dnevnom redu. Na primjer, ako neko sumnja u kredibilitet rada nekog javnog službenika, to je vrlo ozbiljna optužba i zavrjeđuje da se tematizira u javnom prostoru. Ili, ako neko konstantno iznosi hipoteze o “narandžastim” ili kakvim već revolucijama u RS, onda je to očigledno više nego značajna stvar koja mora biti razmotrena. Ali da bi to uopšte bilo moguće neophodne su minimalno kredibilne informacije i tzv. “objektivistički” pristup.

Objektivistička škola

To i jeste primarna funkcija Javnog servisa. Na taj način Javni servis obezbjeđuje, kako se to u teoriji definiše, prostor za individualni racionalitet u političkoj zajednici – Mi, naime, možemo biti racionalna bića samo ako na osnovu dostupnih informacija i upotrebom vlastitog (a ne Vladinog, Uredničkog i sl.) razuma donosimo odluke. Uloga Javnog servisa u savremenim društvima Zapada je da obezbjedi forum kao način egzistiranja političkog bića shvaćenog kao animal rationale.

Čak i više od toga, to je način na koji mi jedino možemo da postojimo kao “moralno autonomna bića” u smislu o kome je o tome pisao Imanuel Kant. Upadljiva iracionalnost i amoralnost javnog prostora Republike Srpske nisu tek slučajna anomalija, proizvod hira istorijskih okolnosti, već institucionalno proizvedena atmosfera. Ukidanje sredstava za postojanje političkog građanstva kao i maksimalno sužavanje moralne autonomije unutar javnog prostora, karakteristična je odlika ove vrste političkih poredaka.

Jednaka upadljivost kao karakteristika

Jednako upadljiva i jednako karakteristična kao i njihovo uzurpiranje sredstava javnog informisanja. Jednako upadljiva i jednako karakteristična kao i težnja da se prostor javnog diskursa pretvori u permanentni “rijaliti” i time spriječi diskusija tako što se kič-kvazidiskusije, neka vrsta verbalne kafanske tuče, konstantno održava i multiplikuje u beskonačnoj hiperprodukciji. Odnosno, da parafraziramo odličnu formulaciju Sloterdijka - “rijaliti” pretvara u sveopšti perpetuum mobile.

Razultat je to potrebe jednog tragičnog Režima, zapetljanog u vlastite kontradikcije, da pobjegne od stvarnosti u autohipnozu i iskrivljene simulakrume. Kao i svaki bijeg on je prouzrokovan strahom: u ovom slučaju strahom od realnosti. Nažalost, RTRS je pretvorena u samo jedno od sredstava da se što duže održava fikcija, prostor bijega od nepodnošljive strepnje koju stvarnost znači. Na taj način Javni servis ukida sam svoju vlastitu svrhu postojanja. On je redukovao sebe na instrumentalizovano sredstvo nekog od centara moći čiji je puki portparol. On pretvara sam sebe u “TV Bastilju”. On poništava sam sebe, tako da oni koji bi eventualno htjeli da rade na njegovom urušavanju zapravo nemaju šta da rade.

Autor: Aleksandar Savanovic

Izvor:Frontal.rs

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

Branko

24.12.2015 15:36

To Baja, pokazi im kako se upravlja ovcama u RS...tebe ionako ne interesuju ovi sto vise na netu, nego ovce koje gledaju RTRS, budzetlije i poslusnici.

ODGOVORITE
Name

Da

24.12.2015 15:42

Upravo tako!

Name

Petar

24.12.2015 15:50

Iz tvog komentara se vidi neznanje i nepoznavanje politicke igre snaga za rusenjr RS

Name

Mi sami

24.12.2015 16:55

Dok ne ugasite RTRS taj trovac naroda,nece ovom narodu biti bolje....pod hitno te budale ugasite da nesire propagandu na kojoj bi joj i u S.Koreji zavidjeli.

Name

zoka

24.12.2015 17:48

Stvarao sam rs, sada je mrzim i zaboli me za nju. Bjezim odavde dok se jos moze preci preko granice. Ovdje zive losi ljudi pa ni vlast nece nikad biti bolja. A vi ostali, ostajte ovdje.

Name

Banjaluka

24.12.2015 18:05

Kako vam ne dosadi dokolicari jedni besposlani?

Name

Ilija Čvorović

24.12.2015 18:33

Zoka divno zboriš, isti sam takav.

Name

Igor

24.12.2015 21:05

Zoka ja otisao jesenas evo vec prodisao. Sat rada sta god radis 10,12,14 eura. Cistacica u Holandiji cisti cist stan dobije 50 eura za 4 sata. Tu u banci mora poduvati sefu i raditi 8 sati na salteru za 400 eura mjesecno.

Name

Ilija Čvorović

24.12.2015 21:30

Igore svaka cast. Jadni smo kad zene flautaju direktoru samo da ih ostavi na miru na poslu

Name

kiza

24.12.2015 15:49

Iskreno da Vam kazem da nisam ni procitao ovaj clanak, ali hocu da kazem nesto sto je vezano za naslov. Citam na atisrpskom portalu vesti (namerno pisem malim slovom) da Vucic pritiska Dodika. Gospodo Dodik je sam sebe pritisnuo odavno nazivajuci Nikolica (predsednika Srbije) grobarom, kada se u Kalderi druzio sa kriminalcem Tadicem (prvim reketasom Srbije), kada je otvarao kucice i pustao u promet autoput Banja Luka - Gradiska sa Novakom Djokovicem (prvim reketom sveta) i naravno sa gore navedenim reketasom. Usput tu je prisustvovalo i njegovo kako bi njegova braca iz herceg bosne rekli visocanstvo sulejman velicanstveni iz Republike Srpske (naravno gospodin Baja. Mislim da je i Vucic izgubio strpljenje i da nas dragi i vrli predsednik Baja vrlo brzo leti za Focu (fin i sredjen zatvor), ali je tom istom coveku problem sto tamo ne moz kao pod satorom da peva svom cenjenom narodu, dok oni jedu bravetinu i piju pivo i rakiju Poj mile volove na reci

ODGOVORITE
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

25.12.2015 00:14

Многи грађани РС острашћени својим политичким погледима се понашају луцидно као да они ниси СВЈЕСНИ времена у коме живе и последица свога политичког рада. Да ли су они свјесно прешли на страну непријатеља СРБског Народа и ставили се јавно у службу непријатеља Бога и СРБства: Православља и Светосавља као врхунца хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота или се СРВска неслога и зло само случајно поклополило са плановима тајних владара из сенке време ће показати!

Name

Ma

24.12.2015 15:50

Nemoj samo da uruse RTRS ,kome ce mo placati pretplatu ?

ODGOVORITE
Name

o čemu vi

25.12.2015 07:48

I onako im ide 25 % od ukupne naplate.

Name

foki

24.12.2015 15:55

Samo tako

ODGOVORITE
Name

Dragan

24.12.2015 16:11

Ide Mile lajkovačkom prugom...Ide Mile sa još jednim drugom...

ODGOVORITE
Name

Dragan

25.12.2015 07:29

Ode Mile sa Slobom za Sloveniju.

Name

Mi tog

24.12.2015 16:12

Baja kralj si glasao bi za tebe uvjek ali sta ćeš daleko mi doći iz svice. Ti si se ubio za rijaliti prijavi se u prvi stvarno si zabavan. FAN.

ODGOVORITE
Name

Lijevcan

24.12.2015 16:15

Ko ce urusiti "baju"? Opozicija? Nema "baja" u RS to! Kriticna masa? Nema ni toga,bar ne jos! Toga tiranina ce smjeniti njegovi savjetnici,odnosno onaj jedan,njemu najvazniji! Arie Livne. Taj je savjetovao i Slobodana Milosevica,pa je Sloba radio sta je radio i zavrsio kako je zavrsio,a tako ce da skonca i "baja".

ODGOVORITE
Name

perhan

24.12.2015 16:21

Dosta mi je supljih prica.Nemoguce da od 150 afera nema dokaz da se drekavac baci u zatvor.Ljudi sta se ceka.vlast nad sipom nije Dodikova.

ODGOVORITE
Name

Piksi

24.12.2015 17:22

Nova godina, Božić i Dan RS, pa...

Name

Re: Petar

24.12.2015 16:57

Petre, ne prdi!

ODGOVORITE
Name

jovo

24.12.2015 17:08

srpsku nece niko da rusi

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

24.12.2015 17:12

Sve do naroda.

ODGOVORITE
Name

Protiv sindroma zvanog "Pero Simić"

24.12.2015 17:15

"O motivima zašto je meta ovog udruženog poduhvata postao upravo g-din Ognjen Tadić sa svojim saradnicima moglo bi se mnogo šta reći, ali to nije tema ovog teksta." PA MOTIVI UDRUŽIVANJA SU JASNI JER JE PERO SIMIĆ ISTA PRIČA BEZ OBZIRA KAKO SE U KOJOJ STRANCI STVARNO ZOVE.

ODGOVORITE
Name

re petar

24.12.2015 17:23

Dragi gradjanine RTRS je napravljen mojim i tvojim parama,ne kazem da je dobar u smislu informativnog programa na dnevno politickom nivou,sluzio je svojevremeno i Sds-u ,a sada i tzv.Baji ,ne treba prizivati nestanak bilo cega sto je sa tim se ne slazem,nicija nije do zore ...

ODGOVORITE
Name

Mile Zlatna poluga

24.12.2015 17:33

Kad su ljudi u strahu,mozes snjima manipulisati, i vuc ih za nos i njihov dzep,koliko ti je volja.

ODGOVORITE
Name

stojcin

24.12.2015 17:40

Pa daj recite jednom imenom i prezimenom koje su to neke ambasade,neke nevladine organizacije,neki politicari iz opozicije,rusenje republike tj.rusenje ustavnog poretka je najteze krivicno djelo i ne trpi ova presera..nja iz dana u dan,iz godine u godinu,dajte naredjenje nasoj republickoj miliciji koja ce za par dana navatati i razbucati sve te bajne rusitelje i mirna srpska,ovako prodje zivot u branjenju od nepoznatih a dzepovi sve prazniji

ODGOVORITE
Name

Cobi

24.12.2015 17:56

Pa jesete tako

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

24.12.2015 18:18

Tekst nisam ni citao, jer zaista vise ne mogu niti ima smisla,a pisem i reagujem na osnovu naslova. Stvarno je vise dosta ovih nebuloza. Pa oni ruse RS svojim kriminalom ,zaduzivanjem bez mjere ,nepotizmom,losim zakonima koje nazivaju reformskim a koji su pisani i usvajaju se zbog njih i njima slicnim. To unisti RS,a ne neko sa vana. Dalje. Gledajte kako se sad smirilo oko SIPE i hapsenja. Juce su bila hapsenja u Prijedoru optuzenih za ratne zlocine. I neka su,i daj Boze da svi oni koji su okrvavili ruke pa ma kako se zvali budu iza brave.O tome sam dosta puta ovdje pisao. Jeste li vidjeli ili culi bilo koju reakciju vlasti iz RS na ta hapsenja? Ja nisam. Zasto? Pa zato sto ih nije za to briga,a jedino kada se SIPA primakne njihovoj guzici ko onda u Novom Gradu onda treba zaratiti sa Sarajevom i ovo malo omladine sto ima u ovoj zemlji ponovo gurnuti u rat da bi se oni sacuvali i utekli sa parama odavde. Narode blesavi ,bas si blesav na kvadrat.

ODGOVORITE
Name

Čemu..

24.12.2015 20:12

..toliko pravdanje... jeli istina?

ODGOVORITE
Name

Nada

24.12.2015 21:03

Odličan tekst. Svaka cast !

ODGOVORITE
Name

Marko Marković

25.12.2015 07:46

Значи ја сам издајник и непријатељ државе: Мислим да је премијерка глупа и неспособна!

ODGOVORITE
Name

kgb

25.12.2015 08:39

Mislio sam da su gradjani u RS jednaki svi medjutim evidentno je da nije tako bar kroz mjesne opstinske strukture u tome i jeste veliki problem i kulminiralo je..Nismo se borili krvarili i dali svoje najmilije za ovo da danas njihova djeca nemaju posla.

ODGOVORITE
Name

don Kihot

25.12.2015 08:52

Da sada smo svi smetnja jer ne glumimo stative i ne ukazujemo na malograđanštinu ,seljakluk i primitivizam svakojakog oblika koja se strpala u sve institucije države i manipuliše mozgovimajadnog naroda koji želi da radi,živi i voli svoju krvlju natopljenu domovinu...MisliBaja da djeljenjem ordenja 20 godina nakon rata se može kupiti podaništvo koje je stvorio oko sebe i svojih statista koji nisu u stanju ni vola vilama u guzicu ubosti, akamo li učiniti nešto istinski pošteno za ovu zemlju i ovaj narod... Samo smjena i zatvor za odgovorne uz poštovanje pravde i zakona mogu nas izvući sa dna pakla u kome se nalazimo...

ODGOVORITE
Name

borac RS

25.12.2015 10:07

TOLIKO JE TOGA NAPISANO O LOPOVU KOJI SPASAVA SVOJU KOZU KAKAV NAROD I R SRPSKA VAZNO JE DA SE KRIMINALAC SPASI. SVE ANALITICARE I MEDIJE IZUZEV BN-a JE KUPIO, UZ TO SVESRDNO MU POMAZE VUCIC, PATRIJARH I OSTALA BAGRA KOJU MI DEBELO PLACAMO. NISTA GA SPASIT NE MOZE.

ODGOVORITE
Name

a

25.12.2015 22:37

Srusili ih sve vala bolje nisu zasluzili ako nisu gore! Bn Tv najbolji ste!

ODGOVORITE
Name

Zemljak

26.12.2015 01:02

Strasno kako ljudi znaju da budu glupi i ograniceni. Pa nama ne treba Amerika za rusenje RS, dovoljni smo sami sebi! Umesto da se okupe ljudi oko kedinstvene ideje ocuvanja, oni postavljaju jedni drugima nogu i saplicu se dok se drugi smeju... dosta bre vise sa ovakvim stvarima, cim je tolika galama oko nekoga i cim se naglo i masovno neko kompromituje (kao dodik) znaci neko debelo placa da ga skinu sa vlasti! Razmisljajte ovce!!!!!!

ODGOVORITE
Name

re Mihailo

26.12.2015 07:26

Boze Mihailo u kom veku ti zivis?

ODGOVORITE
Name

Za Mihaila

26.12.2015 13:50

Pun mi k...c naseg srpskog preseravanja o pozivu za slogu,stranim placenicima,srpskim neprijateljima a najvise ih ima upravo u samoj Srbiji i u Republici Srpskoj.Narod nema bukvalno sta jesti a ti mlatis istrcanu pricu koja se vjekovima silom namece jadnom narodu.Ako ti zivis od praznih duhova,mi obicni zelimo biti kao sav nornalan svijet i zivjeti od sopstvenog rada.

ODGOVORITE