66. Берлинале у знаку избјеглица

Избеглице ће бити у центру пажње наступајућег Медјународног филмског фестивала у Берлину, на ком ће неколико стотина карата бити резервисано за азиланте, а на чијем програму ће се наћи филмови који говоре о миграционој плими с којом се Европа тренутно суочава.

Занимљивости 24.12.2015 | 08:28
66. Берлинале у знаку избјеглица

Директор фестивала Дитер Кослик изјавио је за АФП да ће се 66. издање Берлинала потрудити да буде пример толеранције и интеграције у Немачкој, у коју се ове године слило близу милион избеглица.

Он је потсетио да је фестивал, који представља мешавину гламурозног холивудског сјаја и ударне медјународне кинематографије, од почетка градио имиџ друштвено одговорне манифестације.

"Избеглице су одувек имале важну улогу на Берлиналу, још од 1951." када је фестивал основан у западном делу тада подељене немачке престонице. Било је то само шест година по окончању Другог светског рата. "Многи Немци су у то време били избеглице, а фестивал је настао како би се скренула пажња на њихов положај", објаснио је Кослик.

Овогодишње Берлинале, прва већа филмска смотра у години и једини фестивал на ком су карте доступне публици за све филмове на репертоару, жели да азилантима прекрати суморну свакодневницу и пружи им мало разоноде.

"Радимо са организацијама које помажу избеглицама како бисмо разрадили програм за дистрибуцију бесплатних карата", казао је Кослик, наводећи да је план да се упаре избеглице и волонтери. "Планирамо да поделимо око 1.000 карата, а можда успемо и да повећамо тај број", додао је он.

Кослик је рекао да су позивнице за свечано отварање фестивала послате уз молбу за донацију у корист центра који помаже преживелима тортуре, од којих су многи нашли уточиште у Немачкој. Медјународни филмски фестивал у Берлину отвориће 11. фебруара филм "Хаил, Цеасар!" холивудског редитељског дуа, Џоела и Итана Коена. На челу жирија који додељује главну награду, Златног медведа, је прослављена америчка глумица и трострука Оскаровка Мерил Стрип.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар