66. Berlinale u znaku izbjeglica

Izbeglice će biti u centru pažnje nastupajućeg Medjunarodnog filmskog festivala u Berlinu, na kom će nekoliko stotina karata biti rezervisano za azilante, a na čijem programu će se naći filmovi koji govore o migracionoj plimi s kojom se Evropa trenutno suočava.

Zanimljivosti 24.12.2015 | 08:28
66. Berlinale u znaku izbjeglica

Direktor festivala Diter Koslik izjavio je za AFP da će se 66. izdanje Berlinala potruditi da bude primer tolerancije i integracije u Nemačkoj, u koju se ove godine slilo blizu milion izbeglica.

On je potsetio da je festival, koji predstavlja mešavinu glamuroznog holivudskog sjaja i udarne medjunarodne kinematografije, od početka gradio imidž društveno odgovorne manifestacije.

"Izbeglice su oduvek imale važnu ulogu na Berlinalu, još od 1951." kada je festival osnovan u zapadnom delu tada podeljene nemačke prestonice. Bilo je to samo šest godina po okončanju Drugog svetskog rata. "Mnogi Nemci su u to vreme bili izbeglice, a festival je nastao kako bi se skrenula pažnja na njihov položaj", objasnio je Koslik.

Ovogodišnje Berlinale, prva veća filmska smotra u godini i jedini festival na kom su karte dostupne publici za sve filmove na repertoaru, želi da azilantima prekrati sumornu svakodnevnicu i pruži im malo razonode.

"Radimo sa organizacijama koje pomažu izbeglicama kako bismo razradili program za distribuciju besplatnih karata", kazao je Koslik, navodeći da je plan da se upare izbeglice i volonteri. "Planiramo da podelimo oko 1.000 karata, a možda uspemo i da povećamo taj broj", dodao je on.

Koslik je rekao da su pozivnice za svečano otvaranje festivala poslate uz molbu za donaciju u korist centra koji pomaže preživelima torture, od kojih su mnogi našli utočište u Nemačkoj. Medjunarodni filmski festival u Berlinu otvoriće 11. februara film "Hail, Ceasar!" holivudskog rediteljskog dua, Džoela i Itana Koena. Na čelu žirija koji dodeljuje glavnu nagradu, Zlatnog medveda, je proslavljena američka glumica i trostruka Oskarovka Meril Strip.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar