Зашто је Египат вратио пиштоље Застава оружју

Због малих улагања, Србија губи трку у производњи оружја. Обећаних осам до десет милиона евра у „Застава оружје“ никад није стигло.

Србија 23.12.2015 | 22:00
Зашто је Египат вратио пиштоље Застава оружју

Застарелу технологију у Крагујевцу искористила је хрватска фабрика „ХС - Хрватски самострел” која месечно производи 40.000 најсавременијих пиштоља, док „Застава оружје“ прави 2.000 или 20. део тога.

Како је за Блиц изјавио Милојко Брзаковић, директор „Застава оружја”, од обећања да ће држава да уложи новац у нове машине досад није било ништа.

“Имамо потписане уговоре, али не можемо да их испунимо. Пре три године су потписани извозни послови вредни 50 милиона долара. Траже се аутоматске пушке, митраљези, снајперске пуше. Највећа тржишта су Африка, Азија и Америка”, каже Брзаковић.

Он додаје да фабрици недостају и радници и стручњаци „јер је много инжењера отишло у пензију“.

“Сами смо уложили преко милион евра да се фабрика утегне, али то није довољно”, каже Брзаковић.

Да у технологију „Застава оружја“ треба хитно да се уложи новац, доказано је када је пропао посао са извозом пиштоља ЦЗ 99 у Египат, вредан 15 милиона долара. Купци су одустали од набавке 50.000 пиштоља, зато што су приметили грешку. Како каже Брзаковић, продато је 9.600 комада пиштоља, али је купац увидео ману.

“Тражили су да магацин има 15 метака и онда су видели да после 100 испаљења долази до кочења. То је била техничка грешка, која је исправљена, али је посао пропао. Купци из Египта нису хтели преправљене пиштоље, већ потпуно нове. Нису желели чак ни да их испробају на стрелишту, већ су одустали.”

Према речима председника синдиката „Застава оружја“ Драгана Илића: „Држава је власник 75 одсто капитала, али не даје новац“.

“Траже да узимамо кредите, уместо да уложе новац у наменску индустрију. На сајму оружја у Америци видели смо да се савремено отружје прави од полимера, специјалних пластчних материјала. Производња је јефтинија, бржа, модернија. И због тога добија тржишну утакмицу”, каже Илић.

Извор: Блиц

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

вупер

23.12.2015 21:06

За две године бице боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

но сикирики

23.12.2015 21:18

У року од 10 дана Вуциц саље новац,ко сме да се клади?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

23.12.2015 22:09

Нисам цитао теxт валда хоце да се поубијамо властитим орузјем

ОДГОВОРИТЕ
Name

24.12.2015 04:44

Зашто се бламирају и губе "ауторитет" производећи дечије играчке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста је цовек

24.12.2015 08:18

Све фабрике света које производе орузје треба затворити.Колико се у једном дану у свету,прозведе ратне технике са намером да се цовек убије? Нема те зивотиње на земаљској кугли која би масовно угрозила сопствену врсту. А цовек,ста је цовек,сопствени истребљивац?Узас. Моц цовека да размисља,говори,планира и делује,коју му је природа подарила ,он све висе и висе, користи против себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сами себе сје.....

24.12.2015 09:28

Сатрали су струку. Нових инжењера нема. А и да их има, не дају им да раде. Одлучиваће власт (сада Вучић) о свему а то ће бити спроводјено преко подгузних мува којих има у ројевима на сваком кораку и колико год треба.

ОДГОВОРИТЕ