Zašto je Egipat vratio pištolje Zastava oružju

Zbog malih ulaganja, Srbija gubi trku u proizvodnji oružja. Obećanih osam do deset miliona evra u „Zastava oružje“ nikad nije stiglo.

Srbija 23.12.2015 | 22:00
Zašto je Egipat vratio pištolje Zastava oružju

Zastarelu tehnologiju u Kragujevcu iskoristila je hrvatska fabrika „HS - Hrvatski samostrel” koja mesečno proizvodi 40.000 najsavremenijih pištolja, dok „Zastava oružje“ pravi 2.000 ili 20. deo toga.

Kako je za Blic izjavio Milojko Brzaković, direktor „Zastava oružja”, od obećanja da će država da uloži novac u nove mašine dosad nije bilo ništa.

“Imamo potpisane ugovore, ali ne možemo da ih ispunimo. Pre tri godine su potpisani izvozni poslovi vredni 50 miliona dolara. Traže se automatske puške, mitraljezi, snajperske puše. Najveća tržišta su Afrika, Azija i Amerika”, kaže Brzaković.

On dodaje da fabrici nedostaju i radnici i stručnjaci „jer je mnogo inženjera otišlo u penziju“.

“Sami smo uložili preko milion evra da se fabrika utegne, ali to nije dovoljno”, kaže Brzaković.

Da u tehnologiju „Zastava oružja“ treba hitno da se uloži novac, dokazano je kada je propao posao sa izvozom pištolja CZ 99 u Egipat, vredan 15 miliona dolara. Kupci su odustali od nabavke 50.000 pištolja, zato što su primetili grešku. Kako kaže Brzaković, prodato je 9.600 komada pištolja, ali je kupac uvideo manu.

“Tražili su da magacin ima 15 metaka i onda su videli da posle 100 ispaljenja dolazi do kočenja. To je bila tehnička greška, koja je ispravljena, ali je posao propao. Kupci iz Egipta nisu hteli prepravljene pištolje, već potpuno nove. Nisu želeli čak ni da ih isprobaju na strelištu, već su odustali.”

Prema rečima predsednika sindikata „Zastava oružja“ Dragana Ilića: „Država je vlasnik 75 odsto kapitala, ali ne daje novac“.

“Traže da uzimamo kredite, umesto da ulože novac u namensku industriju. Na sajmu oružja u Americi videli smo da se savremeno otružje pravi od polimera, specijalnih plastčnih materijala. Proizvodnja je jeftinija, brža, modernija. I zbog toga dobija tržišnu utakmicu”, kaže Ilić.

Izvor: Blic

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

vuper

23.12.2015 21:06

Za dve godine bice bolje

ODGOVORITE
Name

no sikiriki

23.12.2015 21:18

U roku od 10 dana Vucic salje novac,ko sme da se kladi?

ODGOVORITE
Name

Baja

23.12.2015 22:09

Nisam citao text valda hoce da se poubijamo vlastitim oruzjem

ODGOVORITE
Name

xl

24.12.2015 04:44

Zašto se blamiraju i gube "autoritet" proizvodeći dečije igračke.

ODGOVORITE
Name

Sta je covek

24.12.2015 08:18

Sve fabrike sveta koje proizvode oruzje treba zatvoriti.Koliko se u jednom danu u svetu,prozvede ratne tehnike sa namerom da se covek ubije? Nema te zivotinje na zemaljskoj kugli koja bi masovno ugrozila sopstvenu vrstu. A covek,sta je covek,sopstveni istrebljivac?Uzas. Moc coveka da razmislja,govori,planira i deluje,koju mu je priroda podarila ,on sve vise i vise, koristi protiv sebe.

ODGOVORITE
Name

Sami sebe sje.....

24.12.2015 09:28

Satrali su struku. Novih inženjera nema. A i da ih ima, ne daju im da rade. Odlučivaće vlast (sada Vučić) o svemu a to će biti sprovodjeno preko podguznih muva kojih ima u rojevima na svakom koraku i koliko god treba.

ODGOVORITE