Нетачна информација о бесцаринском увозу

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ и замјеник предсједавајућег Савјета минситара БиХ демантовао је јуче информацију која се појавила у медијима, а која најављује од 1.јануара наредне године бесцарински увоз у БиХ.

Босна и Херцеговина 23.12.2015 | 18:11
Нетачна информација о бесцаринском увозу

Шаровић је истакао да не зна откуд новинарима та информација, јер, како је нагласио, питање адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), тек ће бити на дневном реду преговора између БиХ и Европске комисије.

„До данас смо одржали само техничке консултације, ништа више, тако да се ништа по том питању неће десити до нове године. Који је то рок када ћемо завршити преговоре, и како ће преговори завршити, то је већ неко друго питање и за то ће нам требати одређено вријеме, јер БиХ тек ради на јасној преговарачкој позицији у складу са закључцима Предсједништва БиХ“, рекао је Шаровић.

Он је нагласио да је Извјештај о спремности за поднођење апликације за чланство у ЕУ, а у складу са закључком Предсједништва БиХ, скинут с дневног реда данашње сједнице,

„То питање је било на дневном реду, али смо га одгодили за идућу сједницу. Вршимо додатне консултације и вјероватно ћемо о томе разговарати на сједници у уторак“, рекао је Шаровић.

Он је истакао да БиХ апликацију за чланство ЕУ може предати већ сутра, али да ће то највјероватније да се деси онда када БиХ од ЕУ добије јасне сигнале да ће апликација бити прихваћена.

“Ми смо као страна која има очекивања и амбицију да преда апликацију за чланство, али Европска комисија је та која ће да оцијени услове да ли је БиХ предала кредибилну апликацију. У том смислу вјероватно ћемо то учинити када добијемо, на неки начин, позитивне сигнале од стране Брисела“, рекао је Шаровић.

Савјет министара БиХ данас је на сједници утврдио Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о забрани дискриминације у БиХ и Приједлог закона о омбудсменима за људска права у БиХ, а које је предложило Министарство за избјеглице и људска права БиХ.

Семиха Боровац, министрица за избјеглице и људска права у Савјету казала је јуче новинарима да су оба закона подржана, те да очекује да ће и Парламентарна скупштина БиХ учинити исто.

Наглашава да је пет директива ЕУ садржано управо у измјенама и допунама овог закона, а да се оне односе, прије свега, на увођење нове категорије забране дискриминације и то: по однову доби, по основу инвалидитета и по основи сексуалне ориејнтације. Додаје да је Закон и значајно, процедурално унапријеђен, тако да у свим дијеловима закона, прије свега уведено је начело хитности у свим поступцима у којима се испитују тврдње о постојању случајева дискриминације.

Говорећи о Нацрту закона о омбудсменима, Боровац је истакла је да је овај закон уређен како би омбдусмени стекли право на реакредитацију.

„У оквиру закона ишло се на унаређење способности институције да преузме практично, централно мјесто и да постане централно тијело, када је у питању заштита људских права, односно борба против дискриминације“, истиче Боровац.

Наводи да је Закон, прије свега, побољшан у дијелу који се односи на подјелу послова омбдусмена, што до сада није био случај, тако да ће се послови дијелити на заштиту људских права, затим заштиту од дискриминације, владавину права и друштвене солидарности.

„Мандат омбудсмена остаје шест година као што је то до сада било у закону, с тим да се овај мандат ограничава на само један пут и нема могућности обнове мандата као што је то до сада било у постојећем Закону. Овим новим измјенама бит ће омогућена и смјена омбудсмена у случају да буду нарушени принципи непристрасности, угледа, етике и у случају необављања дужности“, рекла је Боровац.

На дневном реду сједнице Савјета минситара БиХ био је и извјештај о напретку када је у питању примјена Анекса 7 Дјетонског споразума.

Боровац је истакала да од укупно 2,2 милиона људи који су напустили своје домове, 1,2 милиона затражило избјеглички статус у 100 земаља свијета, док их је милион било интерно расељено унутар БиХ.

„У своје домове вратило се 1.060.000 људи, од чега 610.000 или 67 посто интерно расељених и 450.000, односно 43 посто избјеглица. Када је ријеч о интерно расељеним особама, њих је тренутно у БиХ готово 100.000 - око 30.000 у ФБиХ и 60.000 у Републици Српској“, казала је Боровац и истакла да је Савјет министара оцијенио да је постигнут напредак у овом сегменту.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар