Стефон Марбери кинеска легенда!

Некадашњем НБА Ол стар плејмејкеру још једном је указана велика част...

Кошарка 24.12.2015 | 18:20
Стефон Марбери кинеска легенда!

Стефон Марбери (38) у Кини је прво добио бисту, па поштанску марку, а сада је у Пекингу све спремно за отварање његовог личног музеја!

Није реч о грандиозном објекту - простираће се на око 30 квадратних метара - али чињеница да ће музеј остати тамо и када Марбери, вероватно ускоро, заврши каријеру и врати се кући, говори о трагу који је у најмногољуднијој земљи света оставио некада неприлагођени момак са Кони Ајленда у Њујорку.

Марбери је НБА каријеру завршио лета 2009, а већ јануара 2010. запутио се ка Кини, која у то време није била ни изблиза тако популарна дестинација за славне америчке кошаркаше, као што је данас.

Другим речима, Марбери је био тај који је показао пут многим земљацима и допринео повећању квалитета у кинеској ЦБА лиги, где су за њим долазили Трејси Мекгрејди, Кенион Мартин, Гилберт Аринас, Мета Ворлд Пис...

Четврти пик са феноменалног драфта 1996. године (Ален Ајверсон, Маркус Кемби, Шариф Абдур-Рахим, Реј Ален, Коби Брајант, Пеђа Стојаковић, Стив Неш, Џермејн О'Нил, Зидрунас Илгаускас...) играо је прво за Шанкси, па за Фошан, а од 2011. је члан Пекинг Дакса, са којима је за четири сезоне освојио три титуле првака.

Како је рекао, жеља му је да и када "окачи патике о клин" задржи везу са Кином и једног дана постане селектор њене кошаркашке репрезентације.

Коментари / 0

Оставите коментар