Српска се задужује за 460 милиона КМ

Буџетом за 2016. године планирано је дугорочно задужење у буџету Републике Српске у износу од 460 милиона марака, рекао је Зоран Тегелтија, министар финансија Српске образлажући приједлог о дугорочном задужењу на посебној сједници Републике Српске која је настављена данас.

Република Српска 23.12.2015 | 13:38
Српска се задужује за 460 милиона КМ

Тегелтија је рекао да је разлог за доношење ове одлуке финансирање буџетских издатака у наредној години али и за отплате постојећег дуга.

„Могуће је прибавити средства код Међународног монетарног фонда, кредитним задужењем код Свјетске банке и других финансијских инститиција“, рекао је Тегелтија.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, је рекао да је максимално задужење од 460 милиона марака за ту странку неприхватљиво, те је истакао да Влада Републике Српске води неодговорну политику задуживања и а да Српску води у опасну економску ситуацију.

„Ова одлука је чак и незаконита јер свака одлука о задужењу треба да иде појединачно без обзира на оквир који је предвиђен“, рекао је Бореновић.

Он је подсјетио на одлуку Народне скупштине из 2012. године о политици задуживања, када су дати приоритети задуживања, гдје је финансирање буџетског дефицита било одређено као посљедњи приоритет, а сада се у највећој мјери задужује ради покрића буџетских издатака.

Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић изјавио је данас да приједлог одлуке о дугорочном задужењу Српске за наредну годину није усклађен са приједлозима економске политике и буџета за 2016.

Чавић је током скупштинске расправе рекао да је приједлогом буџета предвиђено дугорочно задужење за наредну годину од 459,44 милиона КМ, а одлуком о задужењу максимум задужења предвиђен је до 460 милиона КМ, што је за 558.000 КМ више него што је предвиђено буџетом.

Он је навео да постоји и неусаглашеност односа дуга и бруто домаћег производа /БДП/ у приједлогу одлуке о задужењу са тим односом предвићеним у Економској политици, али и са појединим одредбама Закона о задужењу дугу и гаранцији.

Посланик СДС-а Миладин Станић рекао је да се због задужености Српске намеће потреба рефинансирања постојећих обавеза по основу дуга посредством јефтиних дугорочних кредита код међународних инвеститора

Чавић оптужује власт за рушење уставног поретка

Драган Чавић, предсједник НДП-а је оптужио Тегелтију и Жељку Цвијановић, предсједника Владе Републике Српске за учествовање у рушењу уставног поретка јер су, како он тврди, прихватањем задужења код америчког фонда са Флориде мимо одлуке скупштине отворили простор Влади да донесе одлуку о прихватању задужења. Рекао је да је због тога поднио апелацију Уставном суду Републике Српске и кривичну пријаву.

Говорећи о приједлогу дугорочног задужења, рекао је да је одлука о задужењу неусклађена и са приједлогом буџета и економском политиком, који су већ размотрени на текућој сједници.

Он је рекао да је у одлуци о дугорочном задужењу наведен максималан износ од 460 милиона дугорочних задужења, а да је у приједлогу буџета укупно предвиђено задужење веће за пола милиона марака.

Осим тога, Чавић тврди и да је прекршен закон по којем је предвиђен укупан износ дуга од 60 одсто бруто домаћег производа, а да је тај износ овим одлукама и приједлозима већ прекорачен.

Чавић тврди да су донесене одлуке у међусобној контрадикцији што њему, како је истакао, отвара сумњу да су одлуке фризиране како би био отворен простор за нова задужења.

У протеклих пет буџетских година укључујући 2016. годину укупна главница по доспјелим кредитима износила је 2,482 милијарде марака а укупан дуг 2,745 милијарде. Права слика ваше економске политике је да нећете презати од стварања енормних кредитних задужења“, рекао је он и додао да је Српска зрела за реконструкцију дуга, реформу пореске управе и уштеде, али да тих мјера у економској оплитици нема.

Тегелтија одржао завршну ријеч

Министар финансија Зоран Тегелтија је у својој завршној ријечи рекао да је поносан на све пројекте који су реализовани из задужења која су реализована до сада, споменувши аутопут Градишка – Бањалука, аутопут Бањалука - Добој, Клинички центар Бањалука, Болницу у Бијељини а почетком јануара је најавио отварање Јужног крила Клиничког центра.

Рекао је да је политички некоректно оптуживати њега и предсједницу Цвијановић да руше уставни поредак зато што покушавају наћи најповољније аранжмане за Републику Српску. Напоменуо је да Српска отплаћује дугове многих предузећа у Републици Српској попут Витаминке, Хидроцентрале Бочац и других, који су сами способни да их плаћају, али да су 90-их донесене одлуке да њихове обавезе преузме Српска.

Истакао је и да се ова власт опредијелила да врати средства старе девизне штедње, да плаћа ратне репарације и друге обавезе које претходне власти нису враћале.

(НН)

 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Карадоз

23.12.2015 10:26

Задузити се је лако, ал како дуг вратити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија Чворовић

23.12.2015 10:39

Ста их брига, неко це други врацат

Name

п

23.12.2015 13:22

Само троши Миле,свакако паре нису твоје-враћаће их сиротиња и будале!!!

Name

Маша

23.12.2015 10:33

Ови ће нас у окове отерати, брука!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

23.12.2015 10:50

Изборе не треба одгађати - оставити раздвојене локалне и опште, али закон треба мијењати због папака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

е

23.12.2015 10:52

Добро је богами бице пара за плацање неспособних политицара , а народ нек пасе траву кад нарасте .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

23.12.2015 11:10

...према налазу вјештака психијатријске струке, којег је Додиков тим ангажовао, тврди да Додик има озбиљних психијатријских проблема...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да подсјетим

23.12.2015 11:20

Шта је овај народ изгласао, то и има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

23.12.2015 11:26

Ово су "најбољи синови" нашег народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован Поповић

23.12.2015 11:28

А шта би са кредитом од наводно америчког инвестиционог фонда ГБЦИ чије је седиште у једном тржном центру на Флориди. Муваторска варијанта Душка Перовића која је проваљена. Као амерички фонд, а председник фонда неки руски мафијаш. Колико оваквих малверзација је потребно да би се народ освестио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мацак

23.12.2015 11:32

Па лако се задузит а народ да враца за оне гузоване, народ посла нема а они само се проводе доце и њима црни петак

ОДГОВОРИТЕ
Name

драго

23.12.2015 11:37

Градски одбор СДС једногласно је донио одлуку да на наредним локалним изборима кандидат за градоначелника Бијељине поново буде Мићо Мићић...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак_Приједор

23.12.2015 11:38

То царе . Миле Рохил це бити први Предсједник послијератне Босне и Херцеговине. Заиста и заслузује, нико висе не цини да се РС укине него он. Напријед Миле напријед СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

хот спот

23.12.2015 11:40

Овако није ни у Зимбабвеу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

23.12.2015 11:41

Није ми јасно засто задузење код ММФ-а, зар Путин није у стању дати коју рубљу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

23.12.2015 11:45

ОНИ СЕ ЗАДУЗУЈУ ДА БИ ИМАЛИ ОНИ И БУДЗЕТСКИ ЈАДОВИ КОЈИ СУ СЕ УВАЛИЛИ И ПЛАЦЕНИ ЗА СВОЈУ НЕСПОСОБНОСТ. ЦАСТ ЉЕКАРИМА,ПРОСВЈЕТНИМ РАДНИЦИМА ИТД А БАГРА КОЈА СЈЕДИ У АДМИНИСТРАЦИЈИ СВЕ ТРЕБА НАЈУРИТИ.ПИТАЛИ СЕ ИКО СТА СА АРМИЈОМ МЛАДИХ КОЈИ НИГДЈЕ НЕ РАДЕ,СА ДЕМОБИЛИСАНИМ БОРЦИМА КОЈИ ПО БИЈЕЛОМ СВИЈЕТУ ТРУНУ ДА ЗАРАДЕ ЗА ПОРОДИЦУ.НИЈЕ РЈЕСЕЊЕ КРЕДИТИ ЗА БУДЗЕТ ВЕЦ ЗА РЕАЛНИ СЕКТОР .ГДЈЕ СУ БИЛО КАКВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ. ТО У РС НЕ ПОСТОЈИ. СРАМ ВАС БИЛО. НАРОД ВАС ТРЕБА КАЗНИТИ НА ИЗБОРИМА И НЕ ИЗЛАЗИТИ НА ГЛАСАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ