Srpska se zadužuje za 460 miliona KM

Budžetom za 2016. godine planirano je dugoročno zaduženje u budžetu Republike Srpske u iznosu od 460 miliona maraka, rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija Srpske obrazlažući prijedlog o dugoročnom zaduženju na posebnoj sjednici Republike Srpske koja je nastavljena danas.

Republika Srpska 23.12.2015 | 13:38
Srpska se zadužuje za 460 miliona KM

Tegeltija je rekao da je razlog za donošenje ove odluke finansiranje budžetskih izdataka u narednoj godini ali i za otplate postojećeg duga.

„Moguće je pribaviti sredstva kod Međunarodnog monetarnog fonda, kreditnim zaduženjem kod Svjetske banke i drugih finansijskih institicija“, rekao je Tegeltija.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, je rekao da je maksimalno zaduženje od 460 miliona maraka za tu stranku neprihvatljivo, te je istakao da Vlada Republike Srpske vodi neodgovornu politiku zaduživanja i a da Srpsku vodi u opasnu ekonomsku situaciju.

„Ova odluka je čak i nezakonita jer svaka odluka o zaduženju treba da ide pojedinačno bez obzira na okvir koji je predviđen“, rekao je Borenović.

On je podsjetio na odluku Narodne skupštine iz 2012. godine o politici zaduživanja, kada su dati prioriteti zaduživanja, gdje je finansiranje budžetskog deficita bilo određeno kao posljednji prioritet, a sada se u najvećoj mjeri zadužuje radi pokrića budžetskih izdataka.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je danas da prijedlog odluke o dugoročnom zaduženju Srpske za narednu godinu nije usklađen sa prijedlozima ekonomske politike i budžeta za 2016.

Čavić je tokom skupštinske rasprave rekao da je prijedlogom budžeta predviđeno dugoročno zaduženje za narednu godinu od 459,44 miliona KM, a odlukom o zaduženju maksimum zaduženja predviđen je do 460 miliona KM, što je za 558.000 KM više nego što je predviđeno budžetom.

On je naveo da postoji i neusaglašenost odnosa duga i bruto domaćeg proizvoda /BDP/ u prijedlogu odluke o zaduženju sa tim odnosom predvićenim u Ekonomskoj politici, ali i sa pojedinim odredbama Zakona o zaduženju dugu i garanciji.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić rekao je da se zbog zaduženosti Srpske nameće potreba refinansiranja postojećih obaveza po osnovu duga posredstvom jeftinih dugoročnih kredita kod međunarodnih investitora

Čavić optužuje vlast za rušenje ustavnog poretka

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a je optužio Tegeltiju i Željku Cvijanović, predsjednika Vlade Republike Srpske za učestvovanje u rušenju ustavnog poretka jer su, kako on tvrdi, prihvatanjem zaduženja kod američkog fonda sa Floride mimo odluke skupštine otvorili prostor Vladi da donese odluku o prihvatanju zaduženja. Rekao je da je zbog toga podnio apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske i krivičnu prijavu.

Govoreći o prijedlogu dugoročnog zaduženja, rekao je da je odluka o zaduženju neusklađena i sa prijedlogom budžeta i ekonomskom politikom, koji su već razmotreni na tekućoj sjednici.

On je rekao da je u odluci o dugoročnom zaduženju naveden maksimalan iznos od 460 miliona dugoročnih zaduženja, a da je u prijedlogu budžeta ukupno predviđeno zaduženje veće za pola miliona maraka.

Osim toga, Čavić tvrdi i da je prekršen zakon po kojem je predviđen ukupan iznos duga od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, a da je taj iznos ovim odlukama i prijedlozima već prekoračen.

Čavić tvrdi da su donesene odluke u međusobnoj kontradikciji što njemu, kako je istakao, otvara sumnju da su odluke frizirane kako bi bio otvoren prostor za nova zaduženja.

U proteklih pet budžetskih godina uključujući 2016. godinu ukupna glavnica po dospjelim kreditima iznosila je 2,482 milijarde maraka a ukupan dug 2,745 milijarde. Prava slika vaše ekonomske politike je da nećete prezati od stvaranja enormnih kreditnih zaduženja“, rekao je on i dodao da je Srpska zrela za rekonstrukciju duga, reformu poreske uprave i uštede, ali da tih mjera u ekonomskoj oplitici nema.

Tegeltija održao završnu riječ

Ministar finansija Zoran Tegeltija je u svojoj završnoj riječi rekao da je ponosan na sve projekte koji su realizovani iz zaduženja koja su realizovana do sada, spomenuvši autoput Gradiška – Banjaluka, autoput Banjaluka - Doboj, Klinički centar Banjaluka, Bolnicu u Bijeljini a početkom januara je najavio otvaranje Južnog krila Kliničkog centra.

Rekao je da je politički nekorektno optuživati njega i predsjednicu Cvijanović da ruše ustavni poredak zato što pokušavaju naći najpovoljnije aranžmane za Republiku Srpsku. Napomenuo je da Srpska otplaćuje dugove mnogih preduzeća u Republici Srpskoj poput Vitaminke, Hidrocentrale Bočac i drugih, koji su sami sposobni da ih plaćaju, ali da su 90-ih donesene odluke da njihove obaveze preuzme Srpska.

Istakao je i da se ova vlast opredijelila da vrati sredstva stare devizne štednje, da plaća ratne reparacije i druge obaveze koje prethodne vlasti nisu vraćale.

(NN)

 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Karadoz

23.12.2015 10:26

Zaduziti se je lako, al kako dug vratiti?

ODGOVORITE
Name

Ilija Čvorović

23.12.2015 10:39

Sta ih briga, neko ce drugi vracat

Name

p

23.12.2015 13:22

Samo troši Mile,svakako pare nisu tvoje-vraćaće ih sirotinja i budale!!!

Name

Maša

23.12.2015 10:33

Ovi će nas u okove oterati, bruka!!

ODGOVORITE
Name

xyz

23.12.2015 10:50

Izbore ne treba odgađati - ostaviti razdvojene lokalne i opšte, ali zakon treba mijenjati zbog papaka.

ODGOVORITE
Name

e

23.12.2015 10:52

Dobro je bogami bice para za placanje nesposobnih politicara , a narod nek pase travu kad naraste .

ODGOVORITE
Name

Mojne

23.12.2015 11:10

...prema nalazu vještaka psihijatrijske struke, kojeg je Dodikov tim angažovao, tvrdi da Dodik ima ozbiljnih psihijatrijskih problema...

ODGOVORITE
Name

Da podsjetim

23.12.2015 11:20

Šta je ovaj narod izglasao, to i ima.

ODGOVORITE
Name

lolo

23.12.2015 11:26

Ovo su "najbolji sinovi" našeg naroda.

ODGOVORITE
Name

Jovan Popović

23.12.2015 11:28

A šta bi sa kreditom od navodno američkog investicionog fonda GBCI čije je sedište u jednom tržnom centru na Floridi. Muvatorska varijanta Duška Perovića koja je provaljena. Kao američki fond, a predsednik fonda neki ruski mafijaš. Koliko ovakvih malverzacija je potrebno da bi se narod osvestio

ODGOVORITE
Name

Macak

23.12.2015 11:32

Pa lako se zaduzit a narod da vraca za one guzovane, narod posla nema a oni samo se provode doce i njima crni petak

ODGOVORITE
Name

drago

23.12.2015 11:37

Gradski odbor SDS jednoglasno je donio odluku da na narednim lokalnim izborima kandidat za gradonačelnika Bijeljine ponovo bude Mićo Mićić...

ODGOVORITE
Name

Bošnjak_Prijedor

23.12.2015 11:38

To care . Mile Rohil ce biti prvi Predsjednik poslijeratne Bosne i Hercegovine. Zaista i zasluzuje, niko vise ne cini da se RS ukine nego on. Naprijed Mile naprijed SNSD

ODGOVORITE
Name

hot spot

23.12.2015 11:40

Ovako nije ni u Zimbabveu.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

23.12.2015 11:41

Nije mi jasno zasto zaduzenje kod MMF-a, zar Putin nije u stanju dati koju rublju?

ODGOVORITE
Name

RS

23.12.2015 11:45

ONI SE ZADUZUJU DA BI IMALI ONI I BUDZETSKI JADOVI KOJI SU SE UVALILI I PLACENI ZA SVOJU NESPOSOBNOST. CAST LJEKARIMA,PROSVJETNIM RADNICIMA ITD A BAGRA KOJA SJEDI U ADMINISTRACIJI SVE TREBA NAJURITI.PITALI SE IKO STA SA ARMIJOM MLADIH KOJI NIGDJE NE RADE,SA DEMOBILISANIM BORCIMA KOJI PO BIJELOM SVIJETU TRUNU DA ZARADE ZA PORODICU.NIJE RJESENJE KREDITI ZA BUDZET VEC ZA REALNI SEKTOR .GDJE SU BILO KAKVE INVESTICIJE. TO U RS NE POSTOJI. SRAM VAS BILO. NAROD VAS TREBA KAZNITI NA IZBORIMA I NE IZLAZITI NA GLASANJE.

ODGOVORITE