Свађе широм ЕУ због санкција Русији

Лидери ЕУ успели су да постигну јединство и продуже санкције Русији. Ипак, како наводи Вашингтон пост, питање је до када ће то јединство трајати.

Свијет 22.12.2015 | 22:45
Свађе широм ЕУ због санкција Русији

Санкције су продужене до краја јула следец́е године. "Ипак, у светлу растуц́ег незадовољства појединих европских земаља због санкција, неизвесна је будуц́ност ограничавајуц́их мера после истека овог новог рока", пише у чланку Вашингтон поста.

Рат санкцијама све више замара владе појединих земаља, пре свега Италије и Француске, које одавно одржавају везе с Русијом, укључујуц́и сферу енергетике.

Тако је италијански премијер Матео Ренци још пре гласања изјавио да сматра да су санкције против Руске Федерације "политика двојних стандарда" и изразио незадовољство због притиска Немачке на друге земље у вези с антируским мерама.

Он је такође напоменуо да Немачка притом учествује у заједничким пројектима с Русијом.

Према Ренцијевим речима, Немачка се „први пут“ нашла у мањини приликом разматрања питања санкција иза затворених врата.

Сада је Европска унија у тешкој ситуацији због прилива избеглица које беже од рата у Сирији и европске земље теже да успоставе партнерске односе с Москвом како би заједничким напорима решиле сиријску кризу, подсец́а лист.

Одлука да се продуже санкције долази на крају тешка година за ЕУ у којој се суочила са терористичким нападима у Паризу, грчком кризом и приливом великог броја избеглица.

Вашингтон пост оцењује да ниједан од проблема вероватно неће бити мањи наредне године, што ће оставити отвореним питањем да ли ће земље ЕУ наставити да воде заједничку политику када су у питању санкције према Русију.

Извор: Б92/Спутњик

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зеро

23.12.2015 01:26

Европа не може без Русије, немају гаса, смрзнуће се пола Европе до Јула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

олтен

23.12.2015 07:24

Кад це та Европа да схвати да треба да се уједини са Русијом, да избаци Американце одакле су досли и да све те избјеглице посаље Обами јер он је њихове домове разрусио и да једном у Уставу Европе стоји да је европа Хрисцанска Унија. То би било ресење за дугороцни мир.

ОДГОВОРИТЕ