Svađe širom EU zbog sankcija Rusiji

Lideri EU uspeli su da postignu jedinstvo i produže sankcije Rusiji. Ipak, kako navodi Vašington post, pitanje je do kada će to jedinstvo trajati.

Svijet 22.12.2015 | 22:45
Svađe širom EU zbog sankcija Rusiji

Sankcije su produžene do kraja jula sledeće godine. "Ipak, u svetlu rastućeg nezadovoljstva pojedinih evropskih zemalja zbog sankcija, neizvesna je budućnost ograničavajućih mera posle isteka ovog novog roka", piše u članku Vašington posta.

Rat sankcijama sve više zamara vlade pojedinih zemalja, pre svega Italije i Francuske, koje odavno održavaju veze s Rusijom, uključujući sferu energetike.

Tako je italijanski premijer Mateo Renci još pre glasanja izjavio da smatra da su sankcije protiv Ruske Federacije "politika dvojnih standarda" i izrazio nezadovoljstvo zbog pritiska Nemačke na druge zemlje u vezi s antiruskim merama.

On je takođe napomenuo da Nemačka pritom učestvuje u zajedničkim projektima s Rusijom.

Prema Rencijevim rečima, Nemačka se „prvi put“ našla u manjini prilikom razmatranja pitanja sankcija iza zatvorenih vrata.

Sada je Evropska unija u teškoj situaciji zbog priliva izbeglica koje beže od rata u Siriji i evropske zemlje teže da uspostave partnerske odnose s Moskvom kako bi zajedničkim naporima rešile sirijsku krizu, podseća list.

Odluka da se produže sankcije dolazi na kraju teška godina za EU u kojoj se suočila sa terorističkim napadima u Parizu, grčkom krizom i prilivom velikog broja izbeglica.

Vašington post ocenjuje da nijedan od problema verovatno neće biti manji naredne godine, što će ostaviti otvorenim pitanjem da li će zemlje EU nastaviti da vode zajedničku politiku kada su u pitanju sankcije prema Rusiju.

Izvor: B92/Sputnjik

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zero

23.12.2015 01:26

Evropa ne može bez Rusije, nemaju gasa, smrznuće se pola Evrope do Jula.

ODGOVORITE
Name

olten

23.12.2015 07:24

Kad ce ta Evropa da shvati da treba da se ujedini sa Rusijom, da izbaci Amerikance odakle su dosli i da sve te izbjeglice posalje Obami jer on je njihove domove razrusio i da jednom u Ustavu Evrope stoji da je evropa Hriscanska Unija. To bi bilo resenje za dugorocni mir.

ODGOVORITE