Видео - сјећања: Марк Овермарс...

Иако је природно био централни везиста, некако се најбоље снашао у нападу уз леву аут линију. Многи тренери користили су овај квалитет Овермарса како би изненадили противника. Захвалан фудбалер као Марк често је могао са лотпом и напред и назад и лево и десно, а уместо центаршутева знао је да изненади противничког голмана шутем из необичне позиције. За Овермарса ништа није био проблем, зато се и надавао важних голова током запажене каријере...

Фудбал 23.12.2015 | 23:00
Видео - сјећања: Марк Овермарс...

Легенда о Летећем Холанђанину вуче корене још из 17. века. Тако се звао брод који је пловио из Амстердама до Рта добре наде. Бродом је командовао холандски морепловац Хендрик Ван дер Декен, који је с лакоћом побеђивао сваку олују. Једну борбу, међутим, капетан и његова посада нису успели да добију…

На отвореном мору, задесила га је велика олуја, а брод је једва остао на површини. У том тренутку на палуби се појавио чудесни странац за кога су сви веровали да је Бог лично. Неустрашиви капетен Ван дер Декен покушао је да га упуца, али је промашио. За казну, на брод је бачена клетва. Од тог дана морао је вечно да плови отвореним морем и доноси несрећу свима који му се нађу на путу. Временом, Летећи Холанђанин је добио нови назив Фантомски брод, а његова посада направљена је од људских костију. Био је то брод који је пловио у смрт…

Зашто смо вам испричали ову легенду? Зато што је она повезана са надимком хероја нашег данашњег чланка – Марка Овермарса. Волели су да га зову и Птица тркачица (да му вичу са трибина мик-мик док дрибла у спринту), али је некако најлогичније било упоредити га са бродом који са лакоћом лети и сеје смрт по океану.

Ретко сте могли да се одбраните од његове необичне брзине којом је газио километре на сваком мечу. Овермарс је био идеалан играч за екипу која је просто волела да терорише ривале. Брзина, техника и срце од челика обједињени у јединствену комбинацију, несумњиво су учинили Холанђанина једним од најопаснијих везиста у историји модерног фудбала.

Иако је природно био централни везиста, некако се најбоље снашао у нападу уз леву аут линију. Многи тренери користили су овај квалитет Овермарса како би изненадили противника. Захвалан фудбалер као Марк често је могао са лотпом и напред и назад и лево и десно, а уместо центаршутева знао је да изненади противничког голмана шутем из необичне позиције. За Овермарса ништа није био проблем, зато се и надавао важних голова током запажене каријере.

Његови родитељи воле у шали да кажу да је Марк прво научио да игра фудбал, па тек онда проходао. Већ са пет година уписан је у школу фудбала! Зато и не чуди лакоћа и грациозност са којом је ролао лопту по фудбалском терену, и успеси у спорту у којем је остао све до данашњег дана као функционер Ајакса.

Овде ћемо мало да застанемо и да вам откријемо још једну занимљиву пручу која је обележила одрастање Марка Овермарса. Иако је био низак, осим брзине поседовао је и необичну снагу. Ко би рекао за момка високог само 172 сантиметара. Тако је рецимо у тинејџерским данима био приморан да помаже деди сваке године у време бербе кромпира! Млади Марк одрастао је у фармерској породици у маленом Емсту, а сваки пут у време бербе кромпира деда би га позвао телефоном и рекао му да му је потребна његова помоћ.

Када би се појавио на њиви, Овермарсу би око струка везали канап и терали га да трчи док је други крај ужета причвршћен за малени плуг, који је парао земљу и извацивао кромпир на површину.
“То је добро за тебе Марк, да се брже и боље развијеш”, говорио је деда, што је фудбалер открио касније енглеским медијима када је потписао за Арсенал.

Отац је Марка описивао као трапавог дечака којег је само фудбал занимао, толико да је док је силазио на ручак низ степенице често жонглирао лопту главом, а да му она не падне на земљу. Школа га никада није занимала, а већ са 17 година вредео је 300.000 евра, што је сума коју је Виљем ИИ платио Го Ахед Иглсу за његов долазак. У то време, такве суме биле су издвајане само за најталентованије фудбалере, а Овермарс је, несумњиво, имао таленат, који је касније преточио у успешну каријеру.

И сами знате шта је у оно време било најбоље мерило квалитета за једног холандског фудбалера. Да вас купи Ајакс из Амстердама, најпознатији и најмоћнији холандски клуб, надалеко знан по врхунском раду са младим фудбалерима. Ово је био управо пут којим је кренуо Марк Овермарс. Већ у 19. години био је стандардан фудбалер Ајакса, а за мање од годину дана дебитовао је и за сениорску репрезнетацију Холандије. Његова каријера кренула је напред невероватном брзином, а већ на Мондијалу у САД 1994. био је стартно крило Орања. За овај нагли успон каријере треба да буде захвалан Лују ван Галу, тадашњем тренеру Ајакса, који га је открио и лансирао.

Управо је овај тренер, данас често оспораван на клупи Манчестер Јунајтеда, креирао у Амстердаму нову генерацију која је покорила Европу под епским надимком Божји синови (Годензонен) на челу са Овермарсом, у којем ниједан играч није имао више од 23 године. У том периоду Ајаксу су приступили многи данас надалеко познати асови попут Јарија Литманена, Финидија Џорџа или Нванква Кануа. Ту се налазила и велика група деце из сопственог погона у којој су били: браћа де Бур, Едгар Давидс, Кларенс Седорф и Патрик Клајверт. У кратком периоду, тим од ових играча којима је придодат Овермарс почео је да бележи велике успехе, а круна свега био је тријумф у финалу Лиге шампиона 1995. године над Миланом. Тоталне доминације Копљаника у Ередивизији данас тешко ко да се сећа, јер Ајаксу тих година стварно није било равног тима у Холандији.

Дугорочно, каријера Марка Овермарса била је прелепа бајка офрабана у различите нијансе најлепших боја. Али, после свега што је проживео Холанђанин се сам уверио да живот није баш бајка. Средином сезоне 1995/96. доживео је озбиљну повреду колена која га је одвојила од терена готово пуних годину дана. У једном тренутку, постојала је чак и могућност да се не врати на терен јер нога није показивала знаке опоравка, али се срећом, на крају све добро завршило…

Након те епизоде ушао је у нову фазу каријере. Арсен Венгер одлучио је да га доведе у Арсенал за нешто више од 6.000.000 евра. Након повреде, није било трагова нити пада форме, па се Овермарс прославио као један од најбољих младих крилних фудбалера. У сезони 1997/98. помогао је да се сруши хегемонија Манчестер Јунајтеда у Премијер лиги. Тобџије су те сезоне освојиле дуплу круну, а следеће су ниски трофеја придодали и ФА куп, након што су у финалу савладали Јунајтед са 1:0 поготком управо Марка Овермарса.

Холанђанин је у Лондону био једна од водећих фигура екипе Арсена Венгера. Заједно са земљаком и добрим другаром Денисом Бергкампом изузетно је доминирао у нападу Арсенала. Одличне партије Овермарса изазвале су велики публицитет широм Европе током 2000. године, па је Барселона одлучила да је време да завуче руку у џеп и плати чак 30.000.000 евра за његов долазак у Каталонију. Истовремено, Овермарс је постао најплаћенији холандски фудбалер свих времена, али каријера у Шпанији није подсетила на најбоље дане Птице тркачице.

Није то био добар период ни за самог Марка Овермарса, а ни за Барселону. Блауграна на почетку 21. века није имала запажене резултате и веома се мучила са кризом која ју је издирала. Летећи Холанђанин није се пронашао на Ноу Кампу, а најгоре ноћне море почеле су да га прогоне када су се понављале повреде колена. Нова тешка озледа колена опет га је одвојила од терена. Више времена Овермарс је провео код лекара и на операционом столу, него на терену, а и када се ретко тамо нашао, није давао максимум, па је чешће седео на клупи.
“Не знам шта се догађа. Прошла је тек половина мог уговора, а могуће је да клуб мисли да је најбољи тренутак да узме неке паре за мене. Изненађен сам, јер знам да је Фиго већ продат за 70.000.000 евра. Нисам снајпериста као Роналдо или Роналдињо, већ везиста. Најчешће играм за тим и дајем све од себе. Не преостаје ми ништа друго него да радим напорно и стрпљиво чекам шансу. Али, ако се у наредних три месеца мој статус не поправи, сви ћемо имати проблем”, претио је резигнирани Овермарс.

Његов положај у Каталонији није се поправио, а након сталних проблема са повредом одлучио је да трајно заврши каријеру. Имао је 31 годину и осећао је да нема више шта да пружи у фудбалу. У холандском националном тиму такође ништа није ишло како је очекивао.

Иако је почетак био обећавајући, након што је врло брзо изборио статус стандардног првотимца, касније није имао пуно разлога за задовољство. ЕУРО 1996. морао је да пропусти због повреде, а 2002. Холандија је изненађујуће елиминисана у квалификацијама за Светско првенство у Јапану и Јужној Кореји. Ситуација је била нешто боља током Мондијала у Француској 1998. (освојено четврто место), као и на ЕУРО 2000. (полуфиналисти). Али, ти резултати нису му пружили никакву сатисфакцију, јер је за Орање на сваком турниру једина мера била златна медаља.

Крајње изненада, у 35. години Марк Овермарс је оживео играчку каријеру. Прихватио је да поново обује копачке и прихвати понуду Го Ахед Иглса, тима за који је наступао као дечак, а у којем је касније започео каријеру и као члан стручног штаба. Повратак у фидбал можда, вероватно, није била најбоља одлука јер је само након неколико утакмица морао да се помири са дијагнозом доктора да колено није здраво и да је време за ново пензионисање. Овај пут трајно.

Са великом сетом сећамо се фудбалера као што је био Марк Овермарс. Иако је прошло много година и даље се сећамо његових маестралних продора и спринтева, било да се ради о наступима у Ајаксу или Арсеналу. Надимак Летећи Холанђанин најбоље га описује. Сваки ривал који се суочио с њим у шеснаестерцу, морао је да се суочи и са огромном опасношћу коју носи смртонсони брод са почетка приче.

Коментари / 0

Оставите коментар