Video - sjećanja: Mark Overmars...

Iako je prirodno bio centralni vezista, nekako se najbolje snašao u napadu uz levu aut liniju. Mnogi treneri koristili su ovaj kvalitet Overmarsa kako bi iznenadili protivnika. Zahvalan fudbaler kao Mark često je mogao sa lotpom i napred i nazad i levo i desno, a umesto centaršuteva znao je da iznenadi protivničkog golmana šutem iz neobične pozicije. Za Overmarsa ništa nije bio problem, zato se i nadavao važnih golova tokom zapažene karijere...

Fudbal 23.12.2015 | 23:00
Video - sjećanja: Mark Overmars...

Legenda o Letećem Holanđaninu vuče korene još iz 17. veka. Tako se zvao brod koji je plovio iz Amsterdama do Rta dobre nade. Brodom je komandovao holandski moreplovac Hendrik Van der Deken, koji je s lakoćom pobeđivao svaku oluju. Jednu borbu, međutim, kapetan i njegova posada nisu uspeli da dobiju…

Na otvorenom moru, zadesila ga je velika oluja, a brod je jedva ostao na površini. U tom trenutku na palubi se pojavio čudesni stranac za koga su svi verovali da je Bog lično. Neustrašivi kapeten Van der Deken pokušao je da ga upuca, ali je promašio. Za kaznu, na brod je bačena kletva. Od tog dana morao je večno da plovi otvorenim morem i donosi nesreću svima koji mu se nađu na putu. Vremenom, Leteći Holanđanin je dobio novi naziv Fantomski brod, a njegova posada napravljena je od ljudskih kostiju. Bio je to brod koji je plovio u smrt…

Zašto smo vam ispričali ovu legendu? Zato što je ona povezana sa nadimkom heroja našeg današnjeg članka – Marka Overmarsa. Voleli su da ga zovu i Ptica trkačica (da mu viču sa tribina mik-mik dok dribla u sprintu), ali je nekako najlogičnije bilo uporediti ga sa brodom koji sa lakoćom leti i seje smrt po okeanu.

Retko ste mogli da se odbranite od njegove neobične brzine kojom je gazio kilometre na svakom meču. Overmars je bio idealan igrač za ekipu koja je prosto volela da teroriše rivale. Brzina, tehnika i srce od čelika objedinjeni u jedinstvenu kombinaciju, nesumnjivo su učinili Holanđanina jednim od najopasnijih vezista u istoriji modernog fudbala.

Iako je prirodno bio centralni vezista, nekako se najbolje snašao u napadu uz levu aut liniju. Mnogi treneri koristili su ovaj kvalitet Overmarsa kako bi iznenadili protivnika. Zahvalan fudbaler kao Mark često je mogao sa lotpom i napred i nazad i levo i desno, a umesto centaršuteva znao je da iznenadi protivničkog golmana šutem iz neobične pozicije. Za Overmarsa ništa nije bio problem, zato se i nadavao važnih golova tokom zapažene karijere.

Njegovi roditelji vole u šali da kažu da je Mark prvo naučio da igra fudbal, pa tek onda prohodao. Već sa pet godina upisan je u školu fudbala! Zato i ne čudi lakoća i gracioznost sa kojom je rolao loptu po fudbalskom terenu, i uspesi u sportu u kojem je ostao sve do današnjeg dana kao funkcioner Ajaksa.

Ovde ćemo malo da zastanemo i da vam otkrijemo još jednu zanimljivu pruču koja je obeležila odrastanje Marka Overmarsa. Iako je bio nizak, osim brzine posedovao je i neobičnu snagu. Ko bi rekao za momka visokog samo 172 santimetara. Tako je recimo u tinejdžerskim danima bio primoran da pomaže dedi svake godine u vreme berbe krompira! Mladi Mark odrastao je u farmerskoj porodici u malenom Emstu, a svaki put u vreme berbe krompira deda bi ga pozvao telefonom i rekao mu da mu je potrebna njegova pomoć.

Kada bi se pojavio na njivi, Overmarsu bi oko struka vezali kanap i terali ga da trči dok je drugi kraj užeta pričvršćen za maleni plug, koji je parao zemlju i izvacivao krompir na površinu.
“To je dobro za tebe Mark, da se brže i bolje razviješ”, govorio je deda, što je fudbaler otkrio kasnije engleskim medijima kada je potpisao za Arsenal.

Otac je Marka opisivao kao trapavog dečaka kojeg je samo fudbal zanimao, toliko da je dok je silazio na ručak niz stepenice često žonglirao loptu glavom, a da mu ona ne padne na zemlju. Škola ga nikada nije zanimala, a već sa 17 godina vredeo je 300.000 evra, što je suma koju je Viljem II platio Go Ahed Iglsu za njegov dolazak. U to vreme, takve sume bile su izdvajane samo za najtalentovanije fudbalere, a Overmars je, nesumnjivo, imao talenat, koji je kasnije pretočio u uspešnu karijeru.

I sami znate šta je u ono vreme bilo najbolje merilo kvaliteta za jednog holandskog fudbalera. Da vas kupi Ajaks iz Amsterdama, najpoznatiji i najmoćniji holandski klub, nadaleko znan po vrhunskom radu sa mladim fudbalerima. Ovo je bio upravo put kojim je krenuo Mark Overmars. Već u 19. godini bio je standardan fudbaler Ajaksa, a za manje od godinu dana debitovao je i za seniorsku repreznetaciju Holandije. Njegova karijera krenula je napred neverovatnom brzinom, a već na Mondijalu u SAD 1994. bio je startno krilo Oranja. Za ovaj nagli uspon karijere treba da bude zahvalan Luju van Galu, tadašnjem treneru Ajaksa, koji ga je otkrio i lansirao.

Upravo je ovaj trener, danas često osporavan na klupi Mančester Junajteda, kreirao u Amsterdamu novu generaciju koja je pokorila Evropu pod epskim nadimkom Božji sinovi (Godenzonen) na čelu sa Overmarsom, u kojem nijedan igrač nije imao više od 23 godine. U tom periodu Ajaksu su pristupili mnogi danas nadaleko poznati asovi poput Jarija Litmanena, Finidija Džordža ili Nvankva Kanua. Tu se nalazila i velika grupa dece iz sopstvenog pogona u kojoj su bili: braća de Bur, Edgar Davids, Klarens Sedorf i Patrik Klajvert. U kratkom periodu, tim od ovih igrača kojima je pridodat Overmars počeo je da beleži velike uspehe, a kruna svega bio je trijumf u finalu Lige šampiona 1995. godine nad Milanom. Totalne dominacije Kopljanika u Erediviziji danas teško ko da se seća, jer Ajaksu tih godina stvarno nije bilo ravnog tima u Holandiji.

Dugoročno, karijera Marka Overmarsa bila je prelepa bajka ofrabana u različite nijanse najlepših boja. Ali, posle svega što je proživeo Holanđanin se sam uverio da život nije baš bajka. Sredinom sezone 1995/96. doživeo je ozbiljnu povredu kolena koja ga je odvojila od terena gotovo punih godinu dana. U jednom trenutku, postojala je čak i mogućnost da se ne vrati na teren jer noga nije pokazivala znake oporavka, ali se srećom, na kraju sve dobro završilo…

Nakon te epizode ušao je u novu fazu karijere. Arsen Venger odlučio je da ga dovede u Arsenal za nešto više od 6.000.000 evra. Nakon povrede, nije bilo tragova niti pada forme, pa se Overmars proslavio kao jedan od najboljih mladih krilnih fudbalera. U sezoni 1997/98. pomogao je da se sruši hegemonija Mančester Junajteda u Premijer ligi. Tobdžije su te sezone osvojile duplu krunu, a sledeće su niski trofeja pridodali i FA kup, nakon što su u finalu savladali Junajted sa 1:0 pogotkom upravo Marka Overmarsa.

Holanđanin je u Londonu bio jedna od vodećih figura ekipe Arsena Vengera. Zajedno sa zemljakom i dobrim drugarom Denisom Bergkampom izuzetno je dominirao u napadu Arsenala. Odlične partije Overmarsa izazvale su veliki publicitet širom Evrope tokom 2000. godine, pa je Barselona odlučila da je vreme da zavuče ruku u džep i plati čak 30.000.000 evra za njegov dolazak u Kataloniju. Istovremeno, Overmars je postao najplaćeniji holandski fudbaler svih vremena, ali karijera u Španiji nije podsetila na najbolje dane Ptice trkačice.

Nije to bio dobar period ni za samog Marka Overmarsa, a ni za Barselonu. Blaugrana na početku 21. veka nije imala zapažene rezultate i veoma se mučila sa krizom koja ju je izdirala. Leteći Holanđanin nije se pronašao na Nou Kampu, a najgore noćne more počele su da ga progone kada su se ponavljale povrede kolena. Nova teška ozleda kolena opet ga je odvojila od terena. Više vremena Overmars je proveo kod lekara i na operacionom stolu, nego na terenu, a i kada se retko tamo našao, nije davao maksimum, pa je češće sedeo na klupi.
“Ne znam šta se događa. Prošla je tek polovina mog ugovora, a moguće je da klub misli da je najbolji trenutak da uzme neke pare za mene. Iznenađen sam, jer znam da je Figo već prodat za 70.000.000 evra. Nisam snajperista kao Ronaldo ili Ronaldinjo, već vezista. Najčešće igram za tim i dajem sve od sebe. Ne preostaje mi ništa drugo nego da radim naporno i strpljivo čekam šansu. Ali, ako se u narednih tri meseca moj status ne popravi, svi ćemo imati problem”, pretio je rezignirani Overmars.

Njegov položaj u Kataloniji nije se popravio, a nakon stalnih problema sa povredom odlučio je da trajno završi karijeru. Imao je 31 godinu i osećao je da nema više šta da pruži u fudbalu. U holandskom nacionalnom timu takođe ništa nije išlo kako je očekivao.

Iako je početak bio obećavajući, nakon što je vrlo brzo izborio status standardnog prvotimca, kasnije nije imao puno razloga za zadovoljstvo. EURO 1996. morao je da propusti zbog povrede, a 2002. Holandija je iznenađujuće eliminisana u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji. Situacija je bila nešto bolja tokom Mondijala u Francuskoj 1998. (osvojeno četvrto mesto), kao i na EURO 2000. (polufinalisti). Ali, ti rezultati nisu mu pružili nikakvu satisfakciju, jer je za Oranje na svakom turniru jedina mera bila zlatna medalja.

Krajnje iznenada, u 35. godini Mark Overmars je oživeo igračku karijeru. Prihvatio je da ponovo obuje kopačke i prihvati ponudu Go Ahed Iglsa, tima za koji je nastupao kao dečak, a u kojem je kasnije započeo karijeru i kao član stručnog štaba. Povratak u fidbal možda, verovatno, nije bila najbolja odluka jer je samo nakon nekoliko utakmica morao da se pomiri sa dijagnozom doktora da koleno nije zdravo i da je vreme za novo penzionisanje. Ovaj put trajno.

Sa velikom setom sećamo se fudbalera kao što je bio Mark Overmars. Iako je prošlo mnogo godina i dalje se sećamo njegovih maestralnih prodora i sprinteva, bilo da se radi o nastupima u Ajaksu ili Arsenalu. Nadimak Leteći Holanđanin najbolje ga opisuje. Svaki rival koji se suočio s njim u šesnaestercu, morao je da se suoči i sa ogromnom opasnošću koju nosi smrtonsoni brod sa početka priče.

Komentari / 0

Ostavite komentar