Неслана шала или заборавни терориста

Позадина великог страха на лету између Маурицијуса и Париза, када је у тоалету откривен пакет налик на паклену машину. Ухапшени полицајац пуштен на слободу

Свијет 22.12.2015 | 18:35
Неслана шала или заборавни терориста

Много мистерије лебди око успешно окончане авантуре на лету компаније "Ер Франс" број 436 са Маурицијуса ка Паризу. Истрага ће тек показати да ли је у питању неслана шала, акт поремећене особе, упозорење или неуспели атентат.

Путници и чланови посаде француског авиона доживели су велики стрес у ноћи између суботе и недеље, када је у тоалету откривен пакет који је имао атрибуте паклене машине, али без експлозива.

Пензионисани специјалац француске полиције, стар 58 година, који је ухапшен по слетању авиона у Париз, још исте вечери јепуштен из притвора. Ипак, власти истичу да то не значи да је са њега у потпуности уклоњена сумња.

Овај путник је стјуардесама пријавио да је у тоалету пронашао експлозивну направу. Особље је приметило да је бивши полицајац током лета често одлазио у ве-це.

На полазном аеродрому нису утврђене безбедносне аномалије, па се претпоставља да је пакет направљен на лицу места. Реч је о картонској кутији која симулира бомбу, са сатним механизмом.

Сведоци преносе да је принудно слетање у Момбасу, у Кенији, иначе, протекло у савршеном реду. Истиче се да је понашање особља било за пример. Они су 459 путника о проблему на лету обавестили тек у последњем тренутку, да би избегли панику. У аеродромској згради су због свега добили и аплауз од путника.

Иако су били под великим стресом, прибојавајући се да би подметнута направа могла сваког часа да експлодира, свих 14 чланова посаде су – истичу аеродромске власти – свој посао обавили крајње професионално и хладнокрвно, поштујући сва безбедносна правила.

У Француској, због недавних париских атентата, и даље влада велики опрез, а у земљи је још на снази ванредно стање.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар