Neslana šala ili zaboravni terorista

Pozadina velikog straha na letu između Mauricijusa i Pariza, kada je u toaletu otkriven paket nalik na paklenu mašinu. Uhapšeni policajac pušten na slobodu

Svijet 22.12.2015 | 18:35
Neslana šala ili zaboravni terorista

Mnogo misterije lebdi oko uspešno okončane avanture na letu kompanije "Er Frans" broj 436 sa Mauricijusa ka Parizu. Istraga će tek pokazati da li je u pitanju neslana šala, akt poremećene osobe, upozorenje ili neuspeli atentat.

Putnici i članovi posade francuskog aviona doživeli su veliki stres u noći između subote i nedelje, kada je u toaletu otkriven paket koji je imao atribute paklene mašine, ali bez eksploziva.

Penzionisani specijalac francuske policije, star 58 godina, koji je uhapšen po sletanju aviona u Pariz, još iste večeri jepušten iz pritvora. Ipak, vlasti ističu da to ne znači da je sa njega u potpunosti uklonjena sumnja.

Ovaj putnik je stjuardesama prijavio da je u toaletu pronašao eksplozivnu napravu. Osoblje je primetilo da je bivši policajac tokom leta često odlazio u ve-ce.

Na polaznom aerodromu nisu utvrđene bezbednosne anomalije, pa se pretpostavlja da je paket napravljen na licu mesta. Reč je o kartonskoj kutiji koja simulira bombu, sa satnim mehanizmom.

Svedoci prenose da je prinudno sletanje u Mombasu, u Keniji, inače, proteklo u savršenom redu. Ističe se da je ponašanje osoblja bilo za primer. Oni su 459 putnika o problemu na letu obavestili tek u poslednjem trenutku, da bi izbegli paniku. U aerodromskoj zgradi su zbog svega dobili i aplauz od putnika.

Iako su bili pod velikim stresom, pribojavajući se da bi podmetnuta naprava mogla svakog časa da eksplodira, svih 14 članova posade su – ističu aerodromske vlasti – svoj posao obavili krajnje profesionalno i hladnokrvno, poštujući sva bezbednosna pravila.

U Francuskoj, zbog nedavnih pariskih atentata, i dalje vlada veliki oprez, a u zemlji je još na snazi vanredno stanje.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar